Άσχημα τα νέα για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca – Παραδοχή «βόμβα» 1η φορά από την ίδια την εταιρία

May 1, 2024

Άσχημα τα νέα για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca – Παραδοχή «βόμβα» 1η φορά από την ίδια την εταιρία


Διαφ.

Η AstraZeneca φέρεται να παραδέχθηκε ότι το εμβόλιό της κατά της Covid, με την εμπορική ονομασία Covishield, το οποίο έκαναν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, το Covishield αναπτύχθηκε από τη βρετανοσουηδική εταιρεία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και παράγεται από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ενώ χορηγήθηκε ευρέως σε περισσότερες από 150 χώρες.

Ορισμένες μελέτες, που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό, αλλά διαπίστωσαν έκτοτε ότι μπορεί δυνητικά να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.

Μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο οδήγησε σε θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας και ζήτησε αποζημίωση έως και 100 εκατ. λίρες για περίπου 50 θύματα.

Ένας από τους καταγγέλλοντες υποστήριξε ότι το εμβόλιο προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, αφού εμφάνισε θρόμβο αίματος, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.

Οι σπάνιες παρενέργειες όσων εμβολιάστηκαν με AstraZeneca

Από την πλευρά της, η AstraZeneca αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, ωστόσο, παραδέχθηκε για πρώτη φορά, σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα, ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS», ή Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, που χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

«Παραδέχεται ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιώδης μηχανισμός δεν είναι γνωστός», υπογράμμισε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει η Telegraph και συμπλήρωσε «περαιτέρω, το TTS μπορεί να εμφανιστεί και απουσία του εμβολίου AZ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιολόγηση σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι θέμα που θα πρέπει να αποδειχθεί από εμπειρογνώμονες».

Η παραδοχή της AstraZeneca έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της εταιρείας το 2023 ότι «δεν θα δεχόταν ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο» επισημαίνει ο Independent.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες, σημειώνοντας ότι «ένα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που ονομάζεται Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, το οποίο περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά περιστατικά πήξης του αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο».

Απόφαση «βόμβα»: Η πρώτη αποζημίωση θανάτου, 140.000 ευρώ, από επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca

Αποζημίωση περίπου 140.000 ευρώ, από επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca, δόθηκε στην ροκ τραγουδίστρια, Vikki Spit, για την απώλεια του αρραβωνιαστικού της, του 48χρονου Zion, από το Alston της Cumbria, καθώς αρρώστησε οκτώ ημέρες μετά το εμβόλιο με AstraZeneca που έκανε και πέθανε τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με το BBC, η  38χρονη είπε ότι το ποσό δεν ήταν αρκετό και ότι είχε χρέη, αφού έχασε τα κέρδη του Zion και θα έπρεπε να είχε περίπου 180.000 λίρες, ενώ υπογράμμισε ότι έπρεπε να περιμένει πολύ καιρό για αποζημίωση, στο πλαίσιο του σχήματος πληρωμής ζημιών εμβολίων του 1979 και το ποσό δεν λάμβανε υπόψιν τον πληθωρισμό από τότε που δημιουργήθηκε το σύστημα.

Πληρωμές ζημιών από εμβόλια είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε έχει μείνει ανάπηρος, ως αποτέλεσμα εμβολιασμού και οι άνθρωποι μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό κάποιου που έχει πεθάνει.

Το καθεστώς προσφέρει εφάπαξ, αφορολόγητα ποσά έως και 120.000 λίρες και ενώ οι πληρωμές δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων να κινηθούν νομικά, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα οφέλη τους.

Η 38χρονη κάλεσε ασθενοφόρο για τον σύντροφο της, όταν άρχισε να υποφέρει από «αυστηρούς» πονοκεφάλους, στις 13 Μαΐου 2021 και πέθανε στο νοσοκομείο Royal Victoria του Newcastle, μετά από έξι ημέρες.

Το πιστοποιητικό θανάτου του επιβεβαίωσε ότι πέθανε λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο, αλλά χρειάστηκε ένας χρόνος, μέχρι τις 17 Ιουνίου, για να δώσουν τη σχετική αποζημίωση η Αρχή Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του NHS και οι διαχειριστές του συστήματος αποζημίωσης με έδρα το Νιούκαστλ.

Η τραγουδίστρια καλεί τώρα την κυβέρνηση να αυξήσει τη μέγιστη πληρωμή, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την απώλεια κερδών που θα είχε ένα άτομο στα 40 του, πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Αποζημίωση από την κυβέρνηση ζητάει η ροκ τραγουδίστρια

Όπως επεσήμανε «είμαι ακόμα συντετριμμένη από την ξαφνική απώλεια του συντρόφου μου και παράλληλα με αυτό το συναισθηματικό τραύμα, αντιμετώπισα και οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της απώλειας της συνεισφοράς του Zion στα οικονομικά του νοικοκυριού. Απλώς δεν υπάρχει η κατάλληλη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να στηρίξει όσους έχασαν την οικογένειά τους από το εμβόλιο».

Σύμφωνα με την 38χρονη, η οποία δεν είναι κατά των εμβολίων, σημειώνει ότι οι παραϊατρικοί θεώρησαν ότι ο Zion έπασχε από ημικρανία όταν κλήθηκαν στο σπίτι τους, ήταν σε φόρμα και υγιής και θα είχε καλές πιθανότητες επιβίωσης αν είχε λάβει θεραπεία νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συκώτι και τα νεφρά του που δώρισε βοήθησαν να σωθούν οι ζωές τριών ανθρώπων.

Ο James Bell, συνεργάτης στο Hodge Jones and Allen, τόνισε «ενώ χαίρομαι που η Vikki μπόρεσε να λάβει κάποια αποζημίωση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα του θανάτου του Zion, το σχέδιο απλώς δεν είναι κατάλληλο για τον σκοπό του. Όχι μόνο η διαδικασία αίτησης ήταν μακρά και αναποτελεσματική, αλλά η αποζημίωση που έλαβε η Βίκι δεν αντικατοπτρίζει και αποκαθιστά πλήρως τον οικονομικό αντίκτυπο του θανάτου του αρραβωνιαστικού της».

Η ιστορική απόφαση εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και σε παρόμοιες υποθέσεις.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: