Πολλές χιλιάδες ευρώ ακόμη και σήμερα: Τόσο αξίζουν πραγματικά τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για την προδοσία

May 1, 2024

Πολλές χιλιάδες ευρώ ακόμη και σήμερα: Τόσο αξίζουν πραγματικά τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για την προδοσία


Διαφ.

Τα 30 αργύρια, που πήρε ο Ιούδας για να προδώσει τον Ιησού, αντιστοιχούν σε πολλές χιλιάδες ευρώ, ακόμη και σήμερα.

Ειδικότερα, για πολλά χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν την αξία που είχαν τα χρήματα που πήρε ο Ιούδας για την προδοσία του, δηλαδή τα νομίσματα από ασήμι, προκειμένου να φανερώσει τον Ιησού στους στρατιώτες του Καϊάφα, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στον Πόντιο Πιλάτο.

Κατά καιρούς, τα αργύρια έχουν προκαλέσει αρκετές διαφωνίες μεταξύ των μελετητών, όσον αφορά τα νομίσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί.

Μία εκδοχή θέλει τα αργύρια να ήταν «τυριανά σέκελς», με την επιστημονική κοινότητα να γέρνει προς αυτή τη θεωρία.

Πόσο αξίζουν τα 30 αργύρια με τα δεδομένα της σημερινής εποχής

Εάν ληφθεί υπόψιν η εν λόγω εκδοχή, που είναι και η πιο πιθανή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σημερινή αξία ενός «τυριανού σέκελ» (που ισούταν με τέσσερις δραχμές), λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και την περιεκτικότητα σε άργυρο, κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ, άρα τα 30 αργύρια ισούνται με το σημερινό ποσό των 9.000 έως 15.000 ευρώ.

Ανεκτίμητη η αξία των 30 αργυρίων

Το σίγουρο είναι ότι, σήμερα, τα εν λόγω νομίσματα θα ήταν ανεκτίμητης αξίας, καθώς είναι αρχαία και ιστορικής σημασίας.

Είναι πολλά τα λεφτά: Τι αξία έχουν τα 30 αργύρια του Ιούδα σε σημερινά χρήματα

Τα 30 αργύρια ήταν το ποσό που πήρε ο Ιούδας για την προδοσία του. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού Χριστό για 30 αργύρια. Αποκάλυψε το σημείο όπου βρισκόταν ο Κύριος του μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν ενώπιον του αρχιερέα των Ιουδαίων Καϊάφα. Μετά, μετανιωμένος και γεμάτος τύψεις, προσπάθησε να επιστρέψει τα χρήματα.

Η προδοσία του Ιούδα περιγράφεται στην Ακολουθία των Παθών την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία τελείται σε εκκλησίες και ιερούς ναούς.

30 αργύρια – Τι νομίσματα ήταν – Πόσα χρήματα είναι σήμερα

Τα 30 αργύρια ήταν τυριανά σεκέλ, νόμισμα της Τύρου, αρχαίας πόλης του Λιβάνου, σύμφωνα με κείμενα διάφορων προφητών κι ερευνητών.

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, ένα σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές.

Κάθε νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι, περίπου 16 γραμμάρια το καθένα.

Η σημερινή του αξία θα υπολογιζόταν από 400 έως 500 δολάρια.

Δηλαδή, κατά προσέγγιση, τα 30 αργύρια είναι περίπου 15.000 ευρώ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: