Χίος: Η νύχτα έγινε… μέρα Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο

May 5, 2024

Χίος: Η νύχτα έγινε… μέρα Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο


Διαφ.

Φέτος, η Χίος έγινε θέαμα με χιλιάδες πυροτεχνήματα που γέμησαν τον ουρανό στον Βροντάδο, διαδίδοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Βροντάδο

Οι πυροτεχνουργοί του Βροντάδου, αφοσιωμένοι στην ετήσια παράδοση, γιόρτασαν το Πάσχα με εντυπωσιακό τρόπο, τηρώντας ένα έθιμο που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου.

Φέτος, η συμμετοχή του κοινού στο έθιμο ήταν εντυπωσιακή, αφού υπολογίζεται πως περίπου 20.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν το γνωστό ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου.

Βροντάδο

Ο ρουκετοπόλεμος αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο, όπου το βράδυ της Ανάστασης, μεταξύ των δύο εκκλησιών της περιοχής, της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, εκτοξεύονται χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου

Οι κάτοικοι των δύο ενοριών της περιοχής, οι Παναγούσοι και οι Αγιομαρκούσοι, ετοιμάζονται εδώ και μήνες για το ετήσιο γεγονός του ρουκετοπολέμου. Οι Παναγούσοι στοχεύουν να πετύχουν τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου, ενώ οι Αγιομαρκούσοι στοχεύουν στο ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.

Βροντάδο

Η προετοιμασία των ρουκετών γίνεται με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας ένα εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι, το οποίο τοποθετείται στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι ρουκέτες τοποθετούνται σε ξύλινες βάσεις, γνωστές ως ρουκετοσύρτες, για να αποκτήσουν την κατάλληλη τροχιά και να επιτύχουν τον εκάστοτε στόχο τους.

Βροντάδο

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, με τον ανοιξιάτικο ουρανό να φωτίζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους των χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών, δημιουργώντας μια μοναδική και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που ενθουσιάζει όλους τους θεατές.

Βροντάδο

Χαμός σε εκκλησία στη Χίο: Έμειναν «κάγκελο» οι πιστοί, ο ιερέας βγήκε… πετώντας από την Ωραία Πύλη, με σάλτο

Εντυπωσιακές είναι, για ακόμα μια χρονιά, οι εικόνες από την Πρώτη Ανάσταση στη Χίο με τον «ιπτάμενο ιερέα» να κλέβει την παράσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (4.5.24).

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας στη Χίου, ο «ιπτάμενος ιερέας» Χριστόφορος Γουρλής, που γίνεται viral κάθε χρόνο, μετέφερε και φέτος με τον δικό του μοναδικό τρόπο το αναστάσιμο μήνυμα.

Ως είθισται, με κρότους στα στασίδια του ναού και χτυπώντας τα σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης.

«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» έψαλε ο ιερέας και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των σημάντρων.

Ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα, σύμβολα της νίκης του Χριστού.

Χίος: Τουρκάλα βαφτίστηκε Χριστιανή Ορθόδοξη για να παντρευτεί τον αγαπημένο της

Τουρκάλα απαρνήθηκε τα θρησκευτικά της πιστεύω και βαφτίστηκε Χριστιανή προκειμένου να μπορέσει να παντρευτεί τον Έλληνα αγαπημένο της.

Ο έρωτας την έκανε να αφήσει την πατρίδα της για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Χίο και πλέον κάνει όνειρα για το μέλλον. Η Τουρκάλα Denis βαφτίστηκε Χριστιανή και ο γάμος αναμένεται να γίνει σε εκκλησία του νησιού, το προσεχές καλοκαίρι. Η ίδια δηλώνει ευτυχισμένη και φαίνεται να έχει προσαρμοστεί πλήρως στους ρυθμούς της νέας της καθημερινότητας.

Η Τουρκάλα Denis πήρε το όνομα Διονυσία στον Μητροπολιτικό Ναό και σύντομα θα παντρευτεί τον αγαπημένο της, Πρόεδρο της μονομετοχικής Χίου, Κώστα Ανδρέαδη. Δείτε την εικόνα του chiosin.gr.

Τουρκάλα

Με την εργασιακή του εμπειρία να αποτελεί σημαντικό εφόδιο, ο Κωνσταντίνος Ανδρεάδης αποτελεί ένα από τα φρέσκα πρόσωπα στο αυτοδιοικητικό προσκήνιο της Χίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2019 είχε εξηγήσει τους λόγους που επέλεξε τον συνδυασμό του αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη.

Στη συνέντευξη αποτυπώνει με καθαρό τρόπο τα ζητούμενα της Χίου και απαντά τι θα ήταν αυτό που θα ζητούσε από τον επικεφαλής του συνδυασμού του να αλλάξει από την επόμενη κιόλας ημέρα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: