Μην βάζετε την κάρτα σας, σας τρώνε λεφτά: Τεράστια απάτη με 800.000 θύματα που ψώνισαν από γνωστό κινέζικο eshop

May 8, 2024

Μην βάζετε την κάρτα σας, σας τρώνε λεφτά: Τεράστια απάτη με 800.000 θύματα που ψώνισαν από γνωστό κινέζικο eshop


Διαφ.

Θύματα απάτης από κινέζικο eshop, έπεσαν περισσότεροι από 800 χιλιάδες καταναλωτές, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επρόκειτο για ένα εκτενές δίκτυο, χιλιάδων fake ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι χειριστές του οποίου βρίσκονται στην Κίνα, τα οποία υπόσχονταν (και πολλά αυτά συνεχίζουν να το υπόσχονται) την πώληση ειδών πολυτελείας με υπογραφές διάσημων designer, αλλά οι καταναλωτές αντί να λαμβάνουν τα προϊόντα που παράγγελναν, παραχωρούσαν τα δεδομένα τους και σε πολλές περιπτώσεις έβλεπαν τα χρήματά τους να κάνουν φτερά.

Από τους 800 χιλιάδες που παραχώρησαν προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμα, τηλεφωνικούς αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις email αλλά και ταχυδρομικές διευθύνσεις), δημιουργώντας ηλεκτρονικό λογαριασμό χρήστη, περίπου 476 χιλιάδες έδωσαν και τραπεζικά στοιχεία, δηλαδή αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και τον τριψήφιο αριθμό ασφαλείας της κάρτας τους.

Κοινή έρευνα των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde αποκαλύπτει τους μηχανισμούς της απάτης.

Όπως αναφέρει το βρετανικό Ινστιτούτο Εμπορικών Συναλλαγών, πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 76.000 ψεύτικοι ιστότοποι που εμφανίζονταν ως ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τα θύματα απάτης δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι τα καταστήματα δεν υπήρχαν

Ειδικοί πληροφοριακών συστημάτων, που εξέτασαν τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, ισχυρίζονται ότι τεχνικά το δίκτυο ήταν πολύ καλοστημένο και δύσκολο να εντοπιστεί από έναν απλό καταναλωτή ότι πίσω από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν υπήρχαν αληθινά καταστήματα ή επιχειρήσεις για να τους προμηθεύσουν όσα διαφήμιζαν.

Το κόλπο για να προσελκύουν τα θύματά τους ήταν να παρουσιάζονται ως outlet μεγάλων οίκων μόδας όπως οι Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, ενώ οι σελίδες εμφανίζονταν σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά).

Ωστόσο, οι καταναλωτές που είχαν δώσει τα προσωπικά τους δεδομένα και τα χρήματά τους, δεν λάμβαναν ποτέ τα προϊόντα που είχαν πληρώσει.

Τα πρώτα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα του εν λόγω δικτύου, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο το 2015 και μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, έλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο παραγγελίες.

Με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, οι απατεώνες προσπάθησαν να υφαρπάξουν περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ από τις συνολικά άνω των 75 χιλιάδων ψεύτικων διευθύνσεων, σήμερα ενεργές παραμένουν περίπου 22.500.

Η αποκάλυψη για το δίκτυο των ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων έγινε από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Security Research Labs (SR Labs).

“Τα δεδομένα είναι το νέο νόμισμα” υπογράμμισε στους δημοσιογράφους των τριών ευρωπαϊκών εφημερίδων ο Τζέικ Μουρ, σύμβουλος σε θέματα παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας και προειδοποίησε ότι “τέτοιες μαζικές συγκεντρώσεις προσωπικών δεδομένων θα μπορούσαν επίσης να είναι πολύτιμες για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για σκοπούς παρακολούθησης. Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να έχει αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά”.

Θύματα απάτης από κινέζικο e-shop

«Η βασίλισσα της απάτης»: 51χρονη Σερραία παγίδεψε 87 άτομα και έβγαλε 268.000 ευρώ

Η “βασίλισσα της απάτης” μπορεί να χαρακτηριστεί μία 51χρονη Σερραία, η οποία παγίδεψε 87 άτομα και έβγαλε σε βάρος τους 268.000 ευρώ.

Η απατεώνισσα κατάφερε να κάνει ρεκόρ στις απάτες, αφού με έδρα τις Σέρρες και συνεργό έναν 69χρονο άντρα, δρούσε για 13 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να θησαυρίσει.

Πλέον βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, με τις αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν για χρόνια να διαδέχονται η μία την άλλη και να προκαλούν αίσθηση, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα από τα ανυποψίαστα θύματά της, δεν είχε καταλάβει έγκαιρα την παγίδα.

Στην αποκάλυψη ότι η 51χρονη γυναίκα, που κρατείται από τον Αύγουστο του 2021 στις φυλακές του Κορυδαλλού, εξαπάτησε επιπλέον 31 άτομα από κοινού με τον 69χρονο συνεργό της, προχώρησε το γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, με αποτέλεσμα να ανέβει ο συνολικός αριθμό των παθόντων σε 87.

Μόνο την τελευταία τετραετία, η “βασίλισσα της απάτης” διέπραξε 56 απάτες

Όπως διαπιστώθηκε, η Σερραία, από το 2008 μέχρι και τον Αύγουστο του 2021, άλλοτε προσποιούμενη τη δικηγόρο και άλλοτε την υψηλή αξιωματούχο του ΣΔΟΕ, κατάφερε να αποσπάσει από τους παθόντες, συνολικά το ποσό των 268.167 ευρώ, «προσφέροντας» δήθεν υπηρεσίες επίλυσης δικαστικών διαφορών, κλεισίματος βιβλίων στην εφορία, διακανονισμό χρεών, ακόμα και έκδοση πιστοποιητικών, τα οποία εύκολα κανείς θα μπορούσε να εκδώσει από το gov.gr.

Συνολικά διέπραξε μόνο την τελευταία τετραετία 56 απάτες και μία απόπειρα απάτης σε βάρος διαφόρων πολιτών, μαζί με τον συνεργό της, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν και περιλαμβάνονταν στη δικογραφία.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: