Τέλος εποχής για τη Eurovision όπως την ξέρουμε; Τι θα συμβεί αν κερδίσει το Ισραήλ τον διαγωνισμό, τα 2 σενάρια

May 11, 2024

Τέλος εποχής για τη Eurovision όπως την ξέρουμε; Τι θα συμβεί αν κερδίσει το Ισραήλ τον διαγωνισμό, τα 2 σενάρια


Διαφ.

Η φετινή διοργάνωση της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας έχει φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από πολιτικές εντάσεις, με τη συμμετοχή του Ισραήλ να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η διαμάχη αυτή εντείνεται καθώς η Ισραηλινή εκπρόσωπος Eden Golan βιώνει αποδοκιμασίες και διαμαρτυρίες, ενώ το ενδεχόμενο νίκης της παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις για την European Broadcasting Union (EBU).

Πολιτική Ένταση σε Μουσικό Διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός της Eurovision, που ιδρύθηκε με την ιδέα να προωθεί την ενότητα και την πολιτιστική ανταλλαγή μέσω της μουσικής, βρίσκεται φέτος σε μια δύσκολη θέση. Οι συγκρούσεις στη Γάζα και οι διεθνείς αντιδράσεις έχουν φέρει τον διαγωνισμό στο επίκεντρο γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, με πολλές ομάδες να καλούν για μποϊκοτάζ και την αποκλεισμό του Ισραήλ.

Τεχνικές και Υλικοτεχνικές Προκλήσεις για την EBU

Η προοπτική νίκης του Ισραήλ παρουσιάζει σημαντικές υλικοτεχνικές δυσκολίες για την EBU. Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, η χώρα που κερδίζει τον διαγωνισμό φιλοξενεί την επόμενη διοργάνωση. Ωστόσο, λόγω των τρεχουσών πολιτικών εντάσεων, υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια και την εφικτότητα μιας τέτοιας εκδήλωσης στο Ισραήλ.

Δυνατά Σενάρια και Μέλλον της Διοργάνωσης

Ενώ η EBU προσπαθεί να διατηρήσει την απολιτίκ στάση του διαγωνισμού, οι συνεχείς διαμαρτυρίες και οι πολιτικές πιέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγές. Σε περίπτωση που το Ισραήλ κερδίσει, υπάρχει συζήτηση για τη διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού σε ουδέτερο έδαφος ή ακόμη και την ανάδειξη του δεύτερου νικητή ως τον οικοδεσπότη.

Η Eurovision 2023 έχει ήδη καταστεί ένας σημαντικός τόπος συζήτησης για τις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, ενώ οι εξελίξεις αυτού του χρόνου θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις για το μέλλον της διοργάνωσης.

“Έφαγε” άγριο κράξιμο: Σάλος παγκοσμίως με αυτό που έκανε η Μαρίνα Σάττι, την “πήρε” ο ύπνος μπροστά σε όλους

Η Μαρίνα Σάττι και οι εκπρόσωποι των εννέα χωρών, που πέρασαν στον τελικό της Eurovision, από τον β’ ημιτελικό, που διεξήχθη χθες, Πέμπτη, το βράδυ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, με την Ελληνίδα τραγουδίστρια να κάνει γκριμάτσες, ενώ μιλούσε η εκπρόσωπος από το Ισραήλ.

Ειδικότερα, προς το τέλος της συνέντευξης, μίλησε η εκπρόσωπος του Ισραήλ και τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με πρωταγωνίστρια τη εκπρόσωπο της Ελλάδας, η οποία δεν φάνηκε ενθουσιασμένη με το Ισραήλ στο ίδιο πάνελ με εκείνη.

Viral οι γκριμάτσες που έκανε η Μαρίνα Σάττι

Έτσι, η αντίδραση της έγινε viral, καθώς χασμουριόταν και έκανε ότι βαριέται και νυστάζει. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης γύρω από τη φετινή Eurovision είναι το εάν έπρεπε να επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή του Ισραήλ στη διοργάνωση.

Η Ισραηλινή τραγουδίστρια Εντέν Γκολάν συμμετείχε χθες, στον Β’ ημιτελικό, με το τραγούδι «Hurricane» και προκρίθηκε στον τελικό του Σαββάτου. Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision προκαλεί εντάσεις, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα.

Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και το Νέμο από την Ελβετία, απηύθυναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η αντίδραση της Μαρίνας Σάττι όταν μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ


Πηγή

Διαβάστε επίσης: