Δεν είναι της χώρας του: Τι συμβολίζει η σημαία που κρατούσε συνέχεια ο Ελβετός νικητής της Eurovision 2024

May 12, 2024

Δεν είναι της χώρας του: Τι συμβολίζει η σημαία που κρατούσε συνέχεια ο Ελβετός νικητής της Eurovision 2024


Διαφ.

Το Nemo, ο 24χρονος εκπρόσωπος της Ελβετίας, που κέρδισε τη Eurovision 2024, χθες, Σάββατο, το βράδυ, κρατούσε μια σημαία με κίτρινες, λευκές, μοβ και μαύρες οριζόντιες λωρίδες.

Ειδικότερα, εκτός από τη σημαία του ουράνιου τόξου, η οποία αντιπροσωπεύει ολόκληρη την LGBT κοινότητα, το Nemo κρατούσε μια άλλη σημαία, που αντιπροσωπεύει τη non binary κοινότητα.

Τι αντιπροσωπεύουν όμως τα χρώματα που είχε η σημαία του Nemo

Κίτρινο: Αντιπροσωπεύει εκείνους των οποίων το φύλο εμπίπτει εκτός και χωρίς αναφορά στο δυαδικό.

Λευκό: Αντιπροσωπεύει άτομα με πολλά ή όλα τα φύλα.

Μωβ: Αντιπροσωπεύει εκείνους των οποίων η ταυτότητα φύλου εμπίπτει κάπου μεταξύ αρσενικού/θηλυκού ή είναι ένα μείγμα από αυτά.

Μαύρο: Αντιπροσωπεύει άτομα που αισθάνονται ότι δεν έχουν φύλο.

Τον Νοέμβριο του 2023, δήλωσε non binary άτομο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SonntagsZeitung και υπογράμμισε ότι προτιμά να αναφέρεται ως «they/them» στα αγγλικά και να χρησιμοποιεί το ονοματεπώνυμό του αντί για αντωνυμίες στα γερμανικά.

Nemo: Το πρώτο άτομο χωρίς φύλο που κερδίζει την Eurovision, η ηλικία και η συμμετοχή στο X Factor στα 16

Η Ελβετία αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024, κατακτώντας το τρόπαιο μετά από 36 ολόκληρα χρόνια.

Η Eurovision 2024, λοιπόν, έριξε αυλαία, με την Ελβετία να τερματίζει πρώτη, με το 24χρονο Nemo, το πρώτο non-binary άτομο που κερδίζει στη διοργάνωση, να συγκεντρώνει συνολικά 591 βαθμούς, 365 από τις επιτροπές και 236 από το televoting.

Ποιο είναι το 24χρονο Nemo που κέρδισε την Eurovision

Το Nemo Mettler είναι γεννημένος στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι ράπερ, τραγουδιστής και μουσικός που γεννήθηκε στο Biel/Bienne της Ελβετίας. Προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο. Εκτός από το τραγούδι, το Nemo παίζει επίσης βιολί, πιάνο και ντραμς. Επί του παρόντος, το Nemo έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ελβετική εταιρεία Bakara Music. Στη δεύτερη σεζόν του «Masked Singer Switzerland», το Nemo αποκαλύφθηκε ως πάντα αφού τερμάτισε στην 5η θέση.

Από το 2015, το Nemo είναι ενεργό στη μουσική βιομηχανία και έχει κυκλοφορήσει πολλά Extended Plays (EP) και singles. Το πρώτο του EP «Clownfisch» κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2015 και έφτασε μέχρι την 95η θέση στα ελβετικά μουσικά charts. Το single με την υψηλότερη επίδοση στα charts του Nemo μέχρι σήμερα είναι το τραγούδι τους «Du» του 2017, το οποίο έφτασε στο νούμερο τέσσερα και έγινε πλατινένιο στα ελβετικά charts.

Το Nemo έχει κερδίσει επίσης πολλά βραβεία. Το 2017, έλαβε το βραβείο Energy Music Award για τον καλύτερο Ελβετό καλλιτέχνη και το βραβείο Prix Walo για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη. Επί του παρόντος, το Nemo έχει πέντε ελβετικά μουσικά βραβεία στο όνομά του: ένα το 2017 για το καλύτερο ταλέντο και τέσσερα το 2018 για το καλύτερο ανδρικό σόλο σχήμα, το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα, το καλύτερο ζωντανό σχήμα και την καλύτερη επιτυχία για το τραγούδι «Du».

Τον Νοέμβριο του 2023, το Nemo ανακοίνωσε δημοσίως σε ένα άρθρο στην SonntagsZeitung ότι αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, και σε αυτό αναφέρεται και το τραγούδι «The Code».

«Το The Code αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που απέκτησα συνειδητοποιώντας ότι είμαι μη δυαδικό άτομο», είχε πει.

Σε ηλικία 16 ετών έκανε την πρώτη του επιτυχία με το τραγούδι του Clownfisch και εμφανίστηκε στο X Factor.

Η επιτροπή της Ελβετίας για την Eurovision επέλεξε το Nemo και το The Code αφού άκουσε 400 διαφορετικά τραγούδια που υποβλήθηκαν στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Τον Δεκέμβριο του 2023 πέντε καλλιτέχνες και τραγούδια εμφανίστηκαν σε ακροάσεις στη Ζυρίχη, ενώ τρεις διαφορετικές κριτικές επιτροπές επέλεξαν το Nemo και το τραγούδι του The Code.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: