Το πληρώσαμε κιόλας….Το αστρονομικό ποσό που έδωσε η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision 2024

May 14, 2024

Το πληρώσαμε κιόλας….Το αστρονομικό ποσό που έδωσε η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision 2024


Διαφ.

Ένα υπέρογκο ποσό πλήρωσε η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2024, μια μη κερδοσκοπική εκδήλωση, το κόστος της καλύπτεται κατά βάση από τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα, απασχολεί πολύ κόσμο, ποιος διοργανώνει την Eurovision και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό.

Κάθε χώρα που θέλει να συμμετάσχει στη Eurovision, πρέπει να πληρώσει ένα ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόραση (EBU), η οποία είναι και η διοργανώτρια Αρχή του μουσικού διαγωνισμού.

Το ποσό αυτό καθορίζεται κυρίως από πληθυσμιακά κριτήρια και έτσι, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία καταβάλλουν τα περισσότερα στην EBU για τη διεξαγωγή της Eurovision.

Μάλιστα, οι εν λόγω χώρες αποτελούν τις λεγόμενες «Big Five» της Eurovision και συμμετέχουν σε κάθε τελικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη φάση των ημιτελικών.

Το κόστος συμμετοχής για πολλά κράτη μέλη δεν είναι αμελητέο και έτσι υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν στέλνουν αποστολές στη Eurovision.

Το μεγαλύτερο ποσό πληρώνει η διοργανώτρια χώρα, με την οικονομική συνεισφορά από τον τηλεοπτικό οργανισμό που διοργανώνει τον διαγωνισμό να κυμαίνεται στα 10 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιο επιπλέον ποσό συνεισφέρει η πόλη που γίνεται η διοργάνωση, είτε σε χρήμα, είτε σε παροχές.

Το υπέρογκο ποσό που πλήρωσε η ΕΡΤ για την Eurovision 2024

Σχετικά με την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε στις 22 Ιανουαρίου, το συνολικό ποσό των 176.647,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τη συμμετοχή της στη Eurovision 2024, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι αυτό που πληρώνει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της στη Eurovision, τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν πρόκειται για το τελικό πόσο, αλλά μόνο για το τέλος συμμετοχής, καθώς σε αυτό θα προστεθούν και τα έξοδα για την ελληνική αποστολή στο Μάλμε της Σουηδίας.

Τ ο υπέρογκο ποσό που πλήρωσε η ΕΡΤ για την Eurovision 2024

Το Nemo: Τι σημαίνει να είσαι «non binary» άτομο που δήλωσε ο νικητής της Eurovision 2024 & το Bambie Thug

To «μη δυαδικό φύλο» ή αλλιώς «non binary», έφεραν στο προσκήνιο, στη Eurovision 2024, το Nemo και το Bambie Thug.

Ειδικότερα, τo Nemo Mettler έγινε φέτος το πρώτο non binary άτομο, που κέρδισε τη Eurovision, ενώ ακόμη ένα άτομο που συμμετείχε στο διαγωνισμό, το Bambie Thug, εκπροσωπόντας την Ιρλανδία, προσδιορίζεται ως non binary ή “μη δυαδικό φύλο”.

Τι σημαίνει ο όρος «non binary» ή «μη δυαδικό φύλο»

Ο όρος «non binary» αναφέρεται σε άτομα που δεν ταυτίζονται αποκλειστικά ως αρσενικό ή θηλυκό. Τα «non-binary» ή «μη δυαδικά» άτομα μπορεί να βιώνουν την ταυτότητά τους με διάφορους τρόπους, με ένα φύλο, με συνδυασμό των δύο φύλων, με κανένα από τα δύο φύλα ή με μια εντελώς διαφορετική έννοια του φύλου.

Στον πυρήνα του, το να είσαι nonbinary σημαίνει απλώς ότι υπάρχεις ανάμεσα, πέρα και έξω από τα δύο φύλα, ανάλογα με το τι αισθάνεσαι σωστό για σένα.

Nemo "μη δυαδικό φύλο"

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του, το Nemo υπογράμμισε ότι «αισθάνομαι απίστευτα περήφανο, όχι μόνο για μένα, αλλά για ολόκληρη την κοινότητά μας, για οποιονδήποτε εκεί έξω δεν είναι δυαδικό, έμφυλος, τρανς, αλλά απλά άνθρωποι που τολμούν να είναι ο εαυτός τους και άνθρωποι που πρέπει να ακουστούν και να γίνουν κατανοητοί. Χρειαζόμαστε περισσότερη συμπόνια, χρειαζόμαστε περισσότερη ενσυναίσθηση, πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον, πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και εγώ ελπίζω ότι απόψε μπορεί να είναι ένας τρόπος να το θυμόμαστε αυτό».

Το ίδιο επεσήμανε ότι «είμαι το πρώτο non binary άτομο που κερδίζει τον Διαγωνισμό της Eurovision. Αισθάνομαι πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να είναι οι εαυτοί τους. Και είναι αυτονόητο. Πρέπει να υπάρχει αγάπη, αποδοχή και ενσυναίσθηση. Εγώ ήμουν τυχερό, γιατί είχα δίπλα μου ανθρώπους που με στήριξαν, όταν έκανα το come out. Πέρασα, απόψε, στα κρυφά, τη σημαία των non binary, γιατί η Eurovision μου είπε όχι. Ίσως θα πρέπει να επιδιορθωθούν λίγο και οι απόψεις της EBU όπως επιδιορθώθηκε το βραβείο που έσπασα. Η Eurovision οφείλει να είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να είμαστε και να νιώθουμε οι εαυτοί μας».

Για το τραγούδι του, σημείωσε ότι «το «The Code» αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που απέκτησα, συνειδητοποιώντας ότι είμαι μη δυαδικό άτομο».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: