Κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί λόγω αφρικανικής σκόνης: Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος

May 15, 2024

Κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί λόγω αφρικανικής σκόνης: Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος


Διαφ.

Η ποσότητα αφρικανικής σκόνης βρίσκεται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ώρες, με ανησυχία για την υγεία, ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Ειδικοί προειδοποιούν για τον πιθανό κίνδυνο και προτείνουν το κλείσιμο σχολείων κατά περίπτωση.

Η Υγειονομική Υπηρεσία εξέδωσε οδηγίες για προστασία των μαθητών, με την οποία προβλέπεται το κλείσιμο σχολείων όταν η συγκέντρωση σωματιδίων υπερβαίνει τα 150. Αυτή η απόφαση βασίζεται στην εκτίμηση των επιπέδων σωματιδίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τον στόχο της προστασίας της υγείας των μαθητών. Σε περιοχές όπου καταγράφονται υψηλές τιμές συγκέντρωσης σωματιδίων, οι αρμόδιοι αποφασίζουν για το κλείσιμο των σχολείων και τη διακοπή των μαθημάτων ανάλογα με την κατάσταση.

Πέραν του κλεισίματος των σχολείων, υπάρχει επίσης η πρόβλεψη για αναβολή των σχολικών εκδρομών. Παρόλο που η συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης δεν φτάνει τα >15 μονάδες που θα οδηγούσαν αυτόματα στο κλείσιμο των σχολείων, οι συστάσεις του ΕΟΔΥ προτείνουν την αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος και την αναβολή των σχολικών εκδρομών σε περιπτώσεις που η ατμόσφαιρα είναι βαριά και ασφυκτική λόγω αφρικανικής σκόνης.

Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στις σχετικές οδηγίες που στάλθηκαν προσφάτως στα σχολεία της χώρας:

  • Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες.
  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις.
  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: