105 χρόνια από τη Γενοκτονία: Ράγισαν τα τσιμέντα από την αλλαγή φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες στο Σύνταγμα

May 19, 2024
Πέρασαν 105 χρόνια από τη Γενοκτονία και τα τσιμέντα ράγισαν στο Σύνταγμα από την αλλαγή φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες.

105 χρόνια από τη Γενοκτονία: Ράγισαν τα τσιμέντα από την αλλαγή φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες στο Σύνταγμα


Διαφ.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα, όταν Εύζωνες φορώντας ποντιακή στολή πραγματοποίησαν την τελετή της αλλαγής φρουράς στην πλατεία Συντάγματος. Αυτό συνέβη με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων σήμερα, που συμπληρώνονται 105 χρόνια.

Αν και ισχύουν περιορισμοί κυκλοφορίας, μια πληθώρα ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, επιθυμώντας να αποδώσει φόρο τιμής στα 353.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους και σε όσους επέζησαν αλλά έπρεπε να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Κατά την τελετή αλλαγής της προεδρικής φρουράς, δύο Εύζωνες παρουσίασαν μια αλλαγή ενδυμασίας, φορώντας την παραδοσιακή ποντιακή στολή αντί της συνηθισμένης. Στο μέρος της τελετής συγκεντρώθηκαν ποντιακοί σύλλογοι και ομάδες, ενώ η μελωδία της ποντιακής λύρας ακούστηκε στο παρασκήνιο.

Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των οργανώσεων πραγματοποίησαν μνημόσυνο και δοξολογία προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ το φετινό σύνθημα είναι Αν ξεχάσουμε, θα χαθούμε.

Δείτε φωτογραφίες από την πλατεία Συντάγματος & την τελετή:

width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360 width=1360

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε έκκληση για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σκύβουμε το κεφάλι, όπως και κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Ταυτόχρονα, τιμούμε τη συμβολή αυτού του αδούλωτου τμήματος του Έθνους στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της πατρίδας μας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, παντού στον κόσμο, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Έγινε ειδική αναφορά στο κοινό καθήκον να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη, μέχρις ότου προβεί η διεθνής κοινότητα στην επίσημη αναγνώρισή της.

Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει, ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνητή λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με τη φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, επισημαίνει.

Η φετινή “Ημέρα Μνήμης”, συνεπώς, γίνεται ένα βροντερό κάλεσμα ευθύνης. Οι λαοί να πάψουν να μένουν αιχμάλωτοι του χθες. Χτίζοντας οι ίδιοι το δικό τους σήμερα, με πυξίδα την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Και μετατρέποντας τα διδάγματα της Ιστορίας σε ορμή προς ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό και δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε! Ούτε λησμονούμε. Επιμένουμε να διεκδικούμε!, καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη

Τιμάμε σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν από 105 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή του ποντιακού Ελληνισμού στην ανόρθωση και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, καθώς μετέφερε στη μητέρα πατρίδα τον δυναμισμό και τις αξίες του.

Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: