Επιτέλους απάντησαν οι ειδικοί για πρώτη φορά: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε;

May 20, 2024
Οι ειδικοί επιτέλους απάντησαν για πρώτη φορά: Πράγματι, απαιτείται να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε;

Επιτέλους απάντησαν οι ειδικοί για πρώτη φορά: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε;


Διαφ.

Το ωμό κρέας και τα πουλερικά περιέχουν βλαβερά βακτήρια για τον οργανισμό μας, ωστόσο, δεν συστήνεται το πλύσιμό τους.

Μπορεί γενικότερα το πλύσιμο να βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων από τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά στο ωμό κρέας και τα πουλερικά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το ωμό κρέας

Δύο είδη βακτηρίων που συναντάμε σε αυτά είναι το καμπυλοβακτήριο και η σαλμονέλα, τα οποία υπάρχουν στους χυμούς τους. Όταν, λοιπόν, προσπαθούμε να πλύνουμε τους χυμούς του κρέατος, στην πραγματικότητα μολύνουμε με αυτούς άλλες επιφάνειες και εργαλεία στην κουζίνα μας, εξαπλώνοντας τα βακτήρια.

Μπορεί, επίσης, να μεταφερθούν από τα χέρια μας στα ρούχα μας ή σε άλλες τροφές που θα πιάσουμε. Η επιμόλυνση αυτού του τύπου, όμως, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή και δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η είσοδος των βακτηρίων στον οργανισμό μας και η πρόκληση ασθενειών, με τη δηλητηρίαση να είναι η πιο συχνή.

Ακόμη κι αν πλύνουμε τα κρεατικά πολλές φορές, παραμένει δύσκολο να απομακρύνουμε τα μικρόβια, ενώ και το μούλιασμα σε αλατισμένο νερό δεν είναι αποτελεσματικό και εγκυμονεί και πάλι κινδύνους επιμόλυνσης. Αν θέλετε να μουλιάσετε το κρέας σας, ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι στο ψυγείο.

Το μαγείρεμα του κρέατος και των πουλερικών σε υψηλές θερμοκρασίες είναι αρκετό για να σκοτώσει τα βακτήρια, γι’ αυτό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μαγειρέψετε το κρέας σας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 63 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό του.

Δεν είναι απαραίτητο να πλυθεί το ωμό κρέας πριν μπει στην κατάψυξη, καθώς πάλι αυξάνεται η πιθανότητα επιμόλυνσης στον πάγκο, το νεροχύτη και πιάτα ή ποτήρια που βρίσκονται τριγύρω.

Μόλις το κρέας ξεπαγώσει, το μαγείρεμα θα σκοτώσει ό,τι μικρόβιο υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη όλα τα κρέατα, καθώς αν τα διατηρήσετε σε σταθερή θερμοκρασία των 0 βαθμών, θα μπορέσετε να τα συντηρήσετε για πολλούς μήνες. Σε αυτή τη θερμοκρασία, τα βακτήρια κοιμούνται, είναι αβλαβή και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Το κρέας σας, όμως, είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά το μαγείρεμα, αν και η ποιότητα και η γεύση του μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Όσο το ξεπαγώνετε, τα βακτήρια επανέρχονται όπως πριν την κατάψυξη, γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα το μαγειρέψετε, τόσο το καλύτερο.

Επίσης, δεν είναι καλή ιδέα να πλυθεί το ωμό κρέας πριν μαριναριστεί. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το κρέας σας κατευθείαν στη μαρινάδα και να εξασφαλίσετε ότι το καλύπτει ολόκληρο. Μπορείτε επίσης να του κάνετε μικρές τρυπούλες για να εξασφαλίσετε ότι η μαρινάδα θα εισχωρήσει στο εσωτερικό του.

Μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας και το κοτόπουλο με ασφάλεια για 1-2 ημέρες στο ψυγείο, πριν το μαγείρεμα και για αποφυγή επιμόλυνσης, προτιμήστε πλαστικές σακούλες, τις οποίες θα πετάξετε στη συνέχεια. Μην ξεχνάτε πως ό,τι έρθει σε επαφή με το ωμό κρέας, θα πρέπει να πλυθεί πάρα πολύ καλά και μην χρησιμοποιήσετε τη μαρινάδα που περίσσεψε σαν σάλτσα στη συνέχεια, αν δεν τη βράσετε.

Το πιο πιθανό που μπορεί να συμβεί από καμπυλοβακτήρια είναι μια γαστρεντερίτιδα, με διάρροια, στομαχόπονο, πυρετό, πονοκεφάλους, ναυτία και εμετό. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 3-6 ημέρες. Τα συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα είναι παρόμοια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρά και να οδηγήσουν στο νοσοκομείο, σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, παιδιά κάτω τω 5 ετών και ηλικιωμένους.

Γιατί

Ζω όπως οι πρόγονοί μας: 45χρονος τρώει ωμό συκώτι για 30χρονια και ζει όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων

Ένας 45χρονος άνδρας που ασχολείται εντατικά με την γυμναστική και την ενδυνάμωση – ψυχής και πνεύματος –εδώ και δεκαετίες, υποστηρίζει ότι ακολουθεί εν μέρει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων των σπηλαίων, όπως το να τρώει ωμό συκώτι.

Σύμφωνα με τη nypost.com, ο Brian Johnson είναι γνωστός στα social media ως ο Βασιλιάς του ήπατος, αφού προσπαθεί να τρέφεται με ωμό κρέας και κυρίως συκώτι. Όπως υποστηρίζει, καταναλώνει ωμά ψάρια, αλλά και μυελό των οστών, ενώ κάνει μπάνιο με πάγο.

Αν ρωτάτε τι άλλαξε… είναι απλό. Άρχισα να βάζω μέσα μου, όσα ο σύγχρονος κόσμος άφησε έξω, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικά με τη γυμναστική. Ο ίδιος ανάρτησε στα social media μια φωτογραφία από τη νεαρή ηλικία του και ανέφερε πως αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν μπορώ να οδηγήσω νόμιμα.

Ενδεικτικά, στο Instagram, o Johnson έχει 1,7 εκατομμύρια ακολούθους, στους οποίους δίνει μέχρι και συμβουλές πώς να τεμαχίζουν και να τρώνε ωμό συκώτι.

Ο γκουρού της γυμναστικής έχει επίσης σύζυγο και δύο παιδιά ενώ δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν όταν ως έφηβος έπεφτε θύμα εκφοβισμού.

Η ζωή μου ήταν μια ζωντανή κόλαση και τα περισσότερα από τα εφηβικά μου χρόνια (δεν θα τα αντάλλαζα με τίποτα). Ήμουν ο μοναδικός στο είδος μου στο σχολείο μου… που έκανε τα πράγματα χειρότερα για τον εαυτό μου… Ήμουν μικρού μεγέθους… Έδειχνα αστείος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

width=450

Ακόμα, πρόσθεσε πως δεν είχα ούτε έναν φίλο και δεν είχα καμία απολύτως ιδέα της αυτοεκτίμησης. Μου έδιναν κλωτσιές, γροθιές και με χτυπούσαν καθημερινά για χρόνια. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να ξεφύγω από τον κόλαση. Και το έκανα. Με τη δουλειά μου, έγινα δυνατός. Μπόρεσα να επιβάλω τη θέλησή μου. Οδήγησα τον εαυτό μου στην αυτοπεποίθηση και δημιούργησα μια νέα ζωή για μένα… μια ζωή που ήθελα να ζήσω, ανέφερε στη συνέχεια.

width=320

Επίσης, είπε ότι αυτή η ιεροτελεστία μου, να ζω όπως οι προγόνοι μας, με άλλαξε και με μεταμόρφωσε στον εξελικτικό κυνηγό, στον αδυσώπητο μαχητή, στον κατά συρροή προγονικό επιχειρηματία, που είμαι σήμερα. Τριάντα χρόνια αργότερα (τώρα 45), είμαι στην καλύτερη κατάσταση της ζωής μου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: