Αλλάζουν όλα στα φανάρια κυκλοφορίας: Αυτό είναι το νέο 4ο χρώμα-Ποια η λειτουργία του & πώς κερδίζουμε λεφτά

May 20, 2024

Αλλάζουν όλα στα φανάρια κυκλοφορίας: Αυτό είναι το νέο 4ο χρώμα-Ποια η λειτουργία του & πώς κερδίζουμε λεφτά


Διαφ.

Οι φωτεινοί σηματοδότες αλλάζουν, καθώς φαίνεται ότι θα προστεθεί μία νέα ένδειξη, για τη μύηση των οδηγών σε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο οδήγησης.

Με σκοπό να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, που αποτελεί την κύρια περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λαμβάνουν μία μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες.

Ειδικότερα, η πόλη Αϊμάν, όπου θα εφαρμοστεί η πρωτοποριακή πρωτοβουλία «Turn off the Engine» και έχει ως στόχο την παρότρυνση των οδηγών να σβήσουν τους κινητήρες των οχημάτων τους όσο περιμένουν στα φανάρια.

Έτσι, στους δρόμους θα εγκατασταθούν φωτεινοί σηματοδότες που θα έχουν την ένδειξη «Turn off the Engine», (στα ελληνικά «Σβήσε τον κινητήρα».).

Με τον εν λόγω τρόπο, θεωρείται ότι θα μειωθούν οι ρύποι που ελκύονται από τα αυτοκίνητα και ταυτόχρονα θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η ηχορύπανση, γι’ αυτό και οι αρχές καλούν, τόσο τους ντόπιους, όσο και τους επισκέπτες, να «αγκαλιάσουν» την προσπάθεια αυτή.

Το πρόβλημα με την αλλαγή που θα έχουν οι φωτεινοί σηματοδότες

Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι μίζες των αυτοκινήτων δεν είναι σχεδιασμένες για συνεχείς ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις του κινητήρα, ενώ καταπόνηση υφίσταται και η μπαταρία, η οποία αργά ή γρήγορα θα εμφανίσει βλάβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με σύστημα start/stop, που απενεργοποιεί αυτόματα το μοτέρ, όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται.

Το νέο χρώμα των φωτεινών σηματοδοτών

Ερευνητές στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας πρότειναν ένα νέο σύστημα σημάτων κυκλοφορίας σε διασταυρώσεις, με «τεχνητά έξυπνο λευκό φως», για να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι αυτό θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη και θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου από τους οδηγούς, εξοικονομώντας ουσιαστικά πολλά χρήματα με την πάροδο του χρόνου.

Το τέταρτο φως θα χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας για αυτοοδηγούμενα οχήματα αυτόνομης οδήγησης και θα συγχρονιστεί με τα υπολογιστικά τους συστήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Ali Hajbabaie.

Ο ερευνητής και η ομάδα του δοκίμασαν την ιδέα του λευκού φαναριού, σε πολύπλοκους προσομοιωτές μικροκυκλοφορίες, που έχουν ρυθμιστεί, προκειμένου να προβλέπουν τις ποικίλες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να συμβούν στον δρόμο και πώς θα αντιδράσουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα σε αυτές.

«Τα αυτόνομα αυτοκίνητα βελτιώνουν τη ροή της κυκλοφορίας, ανεξάρτητα από την παρουσία του λευκού φωτός. Το λευκό φως βελτιώνει περαιτέρω τη ροή της κυκλοφορίας. Αυτό μειώνει επίσης την κατανάλωση καυσίμου, επειδή υπάρχει λιγότερη κίνηση στα πόδια και όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κίνησης σε μια διασταύρωση λευκού φαναριού που αποτελείται από αυτόνομα αυτοκίνητα, τόσο πιο γρήγορα κινείται η κυκλοφορία μέσω της διασταύρωσης και τόσο καλύτεροι είναι οι αριθμοί κατανάλωσης καυσίμου», σημείωσε ο ίδιος.

Με βάση τα προτεινόμενα σχέδια, τα αυτοκίνητα αυτόνομα θα επικοινωνούν εξ αποστάσεως μεταξύ τους, εκτός από το κύριο υπολογιστικό σύστημα, το οποίο θα ελέγχει τα έξυπνα φανάρια.

Η ιδέα είναι ότι τα κόκκινα φώτα θα εξακολουθούν να σημαίνουν στάση. Τα πράσινα φώτα θα εξακολουθούν να σημαίνουν κίνηση και τα λευκά φώτα θα λένε στους οδηγούς να ακολουθούν το αυτοκίνητο μπροστά τους.

Το προτεινόμενο λευκό φως θα ενεργοποιηθεί όταν αρκετά αυτόνομα αυτοκίνητα πλησιάζουν σε μια δεδομένη διασταύρωση και ένα σύστημα μηχανικής εκμάθησης με τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθούσε στη δημιουργία της πιο αποτελεσματικής ακολουθίας για την κυκλοφορία, αποφεύγοντας τη κίνηση.

Τα τελευταία σχέδια του Hajbabaie διαφέρουν από το μοντέλο μιας διασταύρωσης τεσσάρων φώτων που προτάθηκε το 2020.

Σχεδιάστηκε με ένα κεντρικό σύστημα, όπου ένας υπολογιστής ενσωματωμένος στο φως θα επικοινωνούσε με όλα τα οχήματα, αντί να πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ο ερευνητής τόνισε ότι «έχουμε βελτιώσει αυτήν την ιδέα και αυτό το έγγραφο περιγράφει μια έννοια λευκής φάσης που βασίζεται στον κατανεμημένο υπολογισμό, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τους υπολογιστικούς πόρους όλων των αυτοοδηγούμενων οχημάτων για να υπαγορεύσει τη ροή της κυκλοφορίας».

Μάλιστα, ο Hajbabaie και η ερευνητική του ομάδα αναζητούν περιοχές όπου θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πιλοτικά το σύστημα.

Σούσουρο στη Λαμία: Γέμισαν κόκκινες καρδούλες τα φανάρια της πόλης – Όλοι οι οδηγοί αναρωτιόντουσαν το ίδιο πράγμα

Τα φανάρια στη Λαμία γέμισαν καρδούλες, ενόψει του σημερινού εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, αναδεικνύοντας την πόλη στην πιο ερωτική της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η πόλη φόρεσε τα γιορτινά της, σήμερα, Τετάρτη, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων, αφού γέμισαν καρδούλες οι φωτεινοί σηματοδότες σε όλες τις διασταυρώσεις.

Εντυπωσίασε η λειτουργία των φαναριών σε σχήμα καρδιάς

Το email του LamiaReport γέμισε από τις φωτογραφίες των αναγνωστών, οι οποίοι έστειλαν τις καρδούλες που ανάβουν σε όλα τα σημεία της πόλης.

Όπως ήταν φυσικό, τα social πήραν φωτιά και οι εντυπώσεις ήταν απολύτως θετικές.

Γέμισαν καρδούλες τα φανάρια στη Λαμία

Φανάρια με καρδούλες στη Λαμία

Καρδιές στα φανάρια της Λαμίας

Καρδιές στα φανάρια της Λαμίας

Καρδιές στα φανάρια της Λαμίας

Καρδιές στα φανάρια της Λαμίας

Καρδιές στα φανάρια της Λαμίας

Καρδιές στα φανάρια της Λαμίας

Καρδιές στα φανάρια της Λαμίας


Πηγή

Διαβάστε επίσης: