Τέλος η ζέστη, τριήμερη κακοκαιρία προ των πυλών: Έρχεται η Ψυχρή Λίμνη, που θα έχει βροχές και καταιγίδες

May 24, 2024

Τέλος η ζέστη, τριήμερη κακοκαιρία προ των πυλών: Έρχεται η Ψυχρή Λίμνη, που θα έχει βροχές και καταιγίδες


Διαφ.

Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού καθώς θα υπάρχει καιρική αστάθεια σε αρκετές περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημειώνονται καταιγίδες.

“Θα έχουμε καταιγίδες οπωσδήποτε στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, καθώς κατεβαίνει το σύστημα”, είπε.

Όπως ανέφερε, “οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει, πάμε για τα κανονικά. Μόνο στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 30 και λίγο παραπάνω βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα είμαστε στους 27-29 βαθμούς”.

Για το Σαββατοκύριακο, ο κ. Γιαννόπουλος προέβλεψε ότι στα ηπειρωτικά “θα βγάλει τοπικά βροχές και καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα φαίνεται να είναι μεσημέρι-απόγευμα. Ανοιξιάτικη αστάθεια το λέμε αυτό. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει το βράδυ της Κυριακής”.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μέσω X, ανέφερε: “Οι καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως τα ΒΑ σήμερα και αύριο. Το κυριότερο πάντως είναι ότι επέστρεψε το #γαλάζιο του ελληνικού ουρανού, που μας “έλειψε” τόσο καιρό…”.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει τη χώρα μας το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης.

“Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά”, εξήγησε μέσα από το μπλογκ του.

Καιρός: Τι είναι η «ψυχρή λίμνη»

Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο όρος της «ψυχρής λίμνης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, συνήθως σε ύψος 5-6 χλμ πάνω από την επιφάνεια.

Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία νεφών και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας υδρατμών και ενέργειας στην τροπόσφαιρα.

Ειδικότερα, όταν δημιουργείται μία «ψυχρή λίμνη» πάνω από το Ιόνιο, οι αέριες μάζες γύρω της κινούνται αντίθετα των δεικτών του ρολογιού. Θερμές και υγρές αέριες μάζες κινούνται από τη Μεσόγειο πάνω από την Ελλάδα και ταυτόχρονα τοπικές ροές και μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων.

Όταν μια «ψυχρή λίμνη» εντοπίζεται στο νότιο Ιόνιο, οι πιο ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.

Ο καιρός… τρελάθηκε: «Πνίγει» τη χώρα η αφρικανική σκόνη & έρχονται 35ρια – Οι περιοχές που θα «δοκιμαστούν»

Η αφρικανική σκόνη, μετά την έντονη παρουσία της στις 23 και 24 Απριλίου, αναμένεται να επιστρέψει στην επικράτειά μας, συνοδευόμενη από αυξημένες θερμοκρασίες.

Σε συνάντηση στην Ελευσίνα, με συμμετοχή ανθρώπων από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, συζητήθηκαν οι προοπτικές για τις επόμενες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται η αφρικανική σκόνη να επανέλθει πυκνότερη, συνοδευόμενη από υψηλές θερμοκρασίες που θα υπερβούν τους 30 βαθμούς από την Παρασκευή και μετά.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα υπό την καθοδήγηση του Αστεροσκοπείου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Από αύριο, Πέμπτη (16/5/2024), προβλέπεται νέα έντονη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα (20/5/2024).

Η παρουσία της αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό στην ατμόσφαιρα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Είναι αναγκαίο να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους τις προσεχείς ημέρες.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: