Φόβος και τρόμος στις Ελληνικές παραλίες: Εμφανίστηκε επικίνδυνο ψάρι κι έχει γίνει ο εφιάλτης των λουόμενων

June 14, 2024

Φόβος και τρόμος στις Ελληνικές παραλίες: Εμφανίστηκε επικίνδυνο ψάρι κι έχει γίνει ο εφιάλτης των λουόμενων


Διαφ.

Οι λαγοκέφαλοι έχουν εισβάλει στο Κρητικό Πέλαγος, προκαλώντας προβλήματα τόσο στους ψαράδες όσο και στους λουόμενους.

Αυτό το είδος ψαριού όχι μόνο τρομοκρατεί τους κολυμβητές, αλλά δημιουργεί επίσης σοβαρά ζητήματα για την αλιεία.

Στο νέο βίντεο που τραβήχτηκε από παραλία της Κρήτης, βλέπουμε  ένα κοπάδι λαγοκέφαλων να μην αποθαρρύνεται από τις πέτρες που πέταξαν στη θάλασσα οι λουόμενοι. Δυστυχώς, οι λαγοκέφαλοι αυξάνονται και φαίνεται να μην φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία.

Λαγοκέφαλοι: Το βίντεο από την εμφάνιση τους σε παραλία της Κρήτης

Οι επιθέσεις των λαγοκέφαλων σε λουόμενους έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα. «Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά και μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε ρηχά νερά,»

Ένα από τα πιο σοκαριστικά περιστατικά συνέβη στη Σητεία, όπου ένα παιδάκι δέχτηκε επίθεση από λαγοκέφαλο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Τα περιστατικά αυτά δεν περιορίζονται δυστυχώς μόνο στην Κρήτη, καθώς  περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κάλυμνο, με συνολικά 6-8 γνωστά ατυχήματα. «Και αυτά είναι τα γνωστά περιστατικά. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα, αλλά δεν δημοσιοποιούνται για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό,» προσθέτει ο κ. Ανδρουλάκης.

Λαγοκέφαλοι: Οι εκκλήσεις των ψαράδων

Οι ψαράδες της Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι λαγοκέφαλοι έχουν καταστρέψει τα εργαλεία τους και έχουν μειώσει σημαντικά τις αλιευτικές τους αποδόσεις. Ζητούν από το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβουν άμεσα δράση.

«Ο λαγοκέφαλος έχει καταστρέψει κυριολεκτικά τους ψαράδες και το θαλάσσιο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή,» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Γιώργος Τσερπές, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των λαγοκέφαλων. «Έχουν δημοσιοποιηθεί επιθέσεις σε ανθρώπους που έχουν καταλήξει ακόμη και σε ακρωτηριασμούς. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να επιτεθεί αν δει κάτι να γυαλίζει ή να κινείται,» προειδοποιεί.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο λαγοκέφαλος δεν τρώγεται και ότι πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις για να ενημερωθεί το κοινό και οι ερασιτέχνες ψαράδες.

Έκκληση για προσοχή

Οι λαγοκέφαλοι αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους και το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης. Ειδικοί και ψαράδες προτρέπουν το κοινό να είναι εξαιρετικά προσεκτικό όταν κολυμπά και να αποφεύγει τα ψάρια που δεν αναγνωρίζει. Ο κ. Ανδρουλάκης συμβουλεύει: «Αποφύγετε το κολύμπι όταν παρατηρείτε ψάρια που δεν γνωρίζετε, μέχρι να απομακρυνθούν».

Οι αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να ενημερώσουν το κοινό και να εφαρμόσουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κρήτης.

Θαλάσσιες ανεμώνες “επιτέθηκαν” σε παιδιά και έστειλαν το ένα νοσοκομείο για μέρες – Πώς μοιάζουν & πώς την αποφεύγουμε

Δύο νεαρά παιδιά που απολάμβαναν το κολύμπι τους σε μια παραλία του Ναυπλίου βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας “επίθεσης” από θαλάσσιες ανεμώνες. Μία από αυτές τσίμπησε ένα από τα παιδιά, προκαλώντας σοβαρό έκζεμα που απαιτούσε άμεση ιατρική φροντίδα.

Η θαλάσσια βιολόγος του Ερευνητικού Κέντρου Λιμένων, Ακτών και Θαλασσίων Μεταφορών (ΕΛΚΕΘΕ), Εμμανουέλα Βουτσινά, και η εξειδικευμένη Δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα, παραχώρησαν συνέντευξη στο κανάλι MEGA, αναφορικά με το φαινόμενο των θαλάσσιων ανεμώνων και τις επιπτώσεις τους.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες μπορούν να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες, καθώς τα παράξενα χρώματά τους μπορούν να παραπλανήσουν τόσο μικρούς όσο και μεγάλους, οι οποίοι συχνά τις πλησιάζουν όταν βρίσκονται στα ρηχά.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες συνήθως παραμένουν ακίνητες, συγκρατημένες στα βράχια, και δεν μετακινούνται. Επιπλέον, το να τις πλησιάσει κανείς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα λόγω του οξέος που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Τα όσα ανέφεραν οι επιστήμονες:

Η κ. Βουτσινά μιλώντας για τις θαλάσσιες ανεμώνες τόνισε ότι: «είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν είναι αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς.

Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε.

Η προστασία μας από τις θαλάσσιες ανεμώνες:

Για το τι πρέπει να προσέχουμε η κ. Βουτσινά τόνισε: «Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό.»

Από την πλευρά της η Π. Δαλαμπούρα τόνισε πως «ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά από τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, τη φαγούρα».

Μάλιστα ανέφερε πως «αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από τη θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβή και στη συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: