Έσκασε το νέο πρόγραμμα και δεν το λένε τα κανάλια: 11.000 ευρώ επιδότηση για να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο

June 19, 2024

Έσκασε το νέο πρόγραμμα και δεν το λένε τα κανάλια: 11.000 ευρώ επιδότηση για να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο


Διαφ.

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ετοιμάζει η κυβέρνηση 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αναμένεται να φτάσει έως τις 11.000 ευρώ. Η επιδότηση αυτή θα είναι διαθέσιμη μόνο για ιδιώτες και όχι για εταιρείες.

Αναμένεται η ανακοίνωση των λεπτομερειών από την κυβέρνηση σύντομα, για το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3”, το οποίο θα διαδεχθεί το προηγούμενο πρόγραμμα που έληξε στις 30 Απριλίου.

Πότε ξεκινάει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Σύμφωνα με διαρροές από το Υπουργείο Μεταφορών, οι επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που αγοράστηκαν από την 1η Μαΐου και μετά θα δικαιούνται κανονικά την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3”, παρά το γεγονός ότι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει ενεργό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα επιδότησης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις 

Φυσικά πρόσωπα

Το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται στο 30% με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Επιπλέον 2.000 ευρώ παρέχονται για την απόσυρση παλιού οχήματος.

Για την αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή, η επιδότηση είναι 500 ευρώ.

Για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), νέους έως 29 ετών, και πολύτεκνες οικογένειες,  θα λαμβάνουν επιπλέον επιδοτήσεις για την αγορά.

Επιχειρήσεις

Το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώνεται στις 6.000 ευρώ.

Επιπλέον 2.000 ευρώ παρέχονται για την απόσυρση παλιού οχήματος.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιδοτούνται για απεριόριστο αριθμό οχημάτων.

Επιδοτείται η αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση.

Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών και τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτούνται και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά, με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο​.

11.000 ευρώ στο χέρι για να αγоράσεις καινούριο αμάξι: Μάθε αν δικαιούσαι τη νέα επιδότηση & πως θα πάρεις τα λεφτά

Ειδικές κατηγορίες οχημάτων:

Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα κατηγορίας L5e έως L7e αυξάνεται στο 40%, με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 3.000 ευρώ.

Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα κατηγορίας L1e έως L4e παραμένει στο 20%, με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 800 ευρώ​.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης είναι πιο ευέλικτο και με ταχύτερες διαδικασίες για την εκταμίευση των επιδοτήσεων

Σύμφωνα με το  Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το νέο πρόγραμμα επιδότησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι πιο ευέλικτο και με ταχύτερες διαδικασίες για την εκταμίευση των επιδοτήσεων

Πιο εύκολα και πιο γρήγορα θα δίνονται τα χρήματα στο νέο πρόγραμμα: Ο τρόπος είσπραξης

Μία ακόμα σημαντική διαφοροποίηση που θα έχει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Τα βήματα που έπρεπε να ακολουθηθούν στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 προκάλεσαν πολλά προβλήματα και πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή.

11.000 ευρώ στο χέρι για να αγоράσεις καινούριο αμάξι: Μάθε αν δικαιούσαι τη νέα επιδότηση & πως θα πάρεις τα λεφτά

Το νέο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” αναμένεται να λειτουργεί με πιο απλό τρόπο σύμφωνα με τις δηλώσεις. Πρόκειται να καταργηθεί η υποχρέωση κατάθεσης προσφοράς και αντ’ αυτού, η αγορά θα ολοκληρώνεται πρώτα και έπειτα θα κατατίθενται όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί. Αυτό θα επιτρέπει την απλούστευση και την επιτάχυνση της διαδικασίας, αφού δεν θα απαιτείται επανελεγχός των εγγράφων πολλαπλές φορές, αλλά μόνο μία φορά.

Η επιδότηση πιθανόν να μην δίνεται άμεσα στο ταμείο, όπως είχε αρχικά υπονοηθεί, αλλά αυτή η λεπτομέρεια δεν έχει ακόμα καθοριστεί εντελώς. Η κεντρική αλλαγή εστιάζεται στον απλούστερο και πιο γρήγορο τρόπο λειτουργίας του προγράμματος για την επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

21.000€ στο χέρι για να ανακαινίσεις το σπίτι σου: Μάθε αν δικαιούσαι τη νέα επιδότηση, πως θα πάρεις τα λεφτά

Επιδότηση μέχρι και 21.000 ευρώ, αναμένεται να δοθεί σε όλα τα νοικοκυριά, που πληρούν τις προϋποθέσεις, μέσα στον τρέχοντα χρόνο.

Νέα προγράμματα έρχονται, σε ευάλωτους αλλά και σε δικαιούχους με υψηλότερα εισοδήματα, για να μπορέσουν να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων για προγράμματα επιδότησης ανακαίνισης σπιτιού, φέρνοντας νέα κριτήρια μέσα στο 2024, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ανακαινίσεις σε παλαιότερες κατοικίες.

Πρόκειται για δύο νέα προγράμματα του «Εξοικονομώ».

Ο τελευταίος κύκλος του προγράμματος έδινε τη δυνατότητα στους δικαιούχους να διεκδικήσουν δωρεάν κρατικό χρήμα έως και τα 17.000 ευρώ περίπου, αλλά τώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών μπορούν να πληρωθούν με επιδότηση που φτάνει μέχρι και τα 21.000 ευρώ.

Πέρα από τους ευάλωτους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα ανοίξει και ένα άλλο με την επιδότηση να αγγίζει τα 21.000 ευρώ.

Θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά όρια, επομένως έτσι θα αυξηθούν και τα ποσά της επιδότησης ανάλογα με την κατηγορία.

Σημειώνεται, πως, στον προηγούμενο κύκλο, τα ποσοστά επιχορήγησης ορίζονταν σε συνάρτηση με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη και διαμορφώνονταν ως εξής:

Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 – 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 – 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Τα νέα προγράμματα αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα εθνικά σχέδια ανακαίνισης κτιρίων πρέπει να επιτρέπουν την ανάπτυξη επαρκούς χρηματοδότησης σε εθνικό επίπεδο και να συμβάλλουν στη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων σε κλίμακα.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να συμπεριλάβουν επισκόπηση των εθνικών πολιτικών και μέτρων για την ενδυνάμωση και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, την άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας και τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης, σύμφωνα επίσης με τις πρόσφατα δημοσιευθείσες συστάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Δεδομένου ότι εκτιμάται ότι θα διατεθούν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη στήριξη ανακαινίσεων μεταξύ 2023 και 2030, η Επιτροπή συμβάλλει επίσης στην κινητοποίηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αρχικών επενδυτικών δαπανών.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων της πολιτικής συνοχής, του InvestEU, της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, του υποπρογράμματος LIFE για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής σχέσης «Κτίρια για τους ανθρώπους», του μηχανισμού ELENA, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Μηχανισμού Ανάκαμψης, ιδίως χάρη στις ισχυρές εμβληματικές πρωτοβουλίες «Renovate» και σε ειδικά κεφάλαια που σχετίζονται με το REPowerEU στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Κρίσιμο είναι το γεγονός ότι το νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που συστάθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα κινητοποιήσει 86,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2032 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με τις ενεργειακές ανακαινίσεις να αποτελούν έναν από τους δύο τομείς εστίασης (με τις μεταφορές) σε διαρθρωτικά μέτρα.

Για να καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικός συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, η Επιτροπή έχει επίσης καταστήσει το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις πιο ευνοϊκό για τις ανάγκες των ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία.

Η αναθεώρηση θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην κινητοποίηση στήριξης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η οδηγία αναθέτει στην Επιτροπή την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου χαρτοφυλακίου για εθελοντική χρήση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό τη στήριξη της αύξησης του όγκου των δανείων για την ανακαίνιση κτιρίων.

Η διευκόλυνση και η ρύθμιση της πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα δεδομένα EPC θα πρέπει επίσης να διευκολύνει τη χρηματοδότηση ανακαινίσεων μέσω ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ευρωπαϊκό πακέτο επιδότησης για ανακαινίσεις

Η αναθεωρημένη οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ τις προσεχείς εβδομάδες. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να την μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία.

Αίτηση για επιδότηση από το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω 2024”

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στο gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατανεμημένη στα οικονομικά έτη 2024 και 2025.

Οι προϋποθέσεις για να λάβουν την επιδότηση τα νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά ένα ακίνητο ανά ενδιαφερόμενο με χρήση κατοικίας, εφόσον:

διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%),

το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Αιτήσεις «τώρα» για επιδότηση έως 10.000 ευρώ: Πώς θα πάρετε κρατικό χρήμα – Αιτήσεις με σειρά προτεραιότητας

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ -​​​​​​​ Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

Οι δικαιούχοι της επιδότησης μπορούν να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες συσκευές τους με επιδότηση μέχρι και 10.000 ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» είναι ενεργή και συνεχίζει να υποδέχεται αιτήσεις έως και τις 15 Μαΐου και ώρα 18:00.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε υποβάλλοντας Υπεύθυνη Δήλωση περί επίτευξης του στόχου μείωσης του CO2 κατά 30% είτε προσκομίζοντας Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)/Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου. Η προθεσμία είναι, επίσης, η 15η Μαΐου 2024.

Επιδότηση: Η διαδικασία της αίτησης

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υποβληθούν τα αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης πριν και μετά τις παρεμβάσεις και η κατάθεσή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το προβλεπόμενο στον Οδηγό του προγράμματος χρονικό διάστημα υλοποίησης έργου.

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/auth/login και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Με άλλα λόγια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν καθώς υπάρχει σειρά προτεραιότητας και με ανώτατο ύψος επιδότησης τα 10.000 ευρώ θα μπορούν οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

Επιδότηση: Ποιον εξοπλισμό μπορούν να αντικαταστήσουν οι δικαιούχοι

Στόχος του προγράμματος συνιστά η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και συγκεκριμένα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά μέσο όρο 30%.

O συγκεκριμένος στόχος είναι υποχρεωτικός και κατ’ επέκταση οι αιτήσεις που δεν τον πληρούν απορρίπτονται από τη διαδικασία τελικής αξιολόγησης αιτήματος ενίσχυσης.

Η τεκμηρίωση της επίτευξης του στόχου της μείωσης των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 30% θα προκύπτει από τη σύγκριση του 1ου ΠΕΑ, που καταχωρείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.

Προγράμματος πριν την έναρξη της επένδυσης, και του 2ου ΠΕΑ, που καταχωρείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά την υλοποίηση της επένδυσης, για την εγκατάσταση που έχει δηλωθεί στην αίτηση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά στα εξής:

Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ – ή τον Ενεργειακό Έλεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασης υλοποίησης της επένδυσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.

Το «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις», με προϋπολογισμό 105,6 εκατ. ευρώ αποτελεί τον τρίτο πυλώνα ενός ευρύτερου πλαισίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: