Τελικά ισχύει: Άσχημα νέα για όσους πίνουν καφέ από έξω, με αυτό που ανακοινώθηκε… δεν παίζει να ξαναπάρουν

July 5, 2024

Τελικά ισχύει: Άσχημα νέα για όσους πίνουν καφέ από έξω, με αυτό που ανακοινώθηκε… δεν παίζει να ξαναπάρουν


Διαφ.

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του καφέ που προσφέρεται στα καταστήματα εστίασης έχουν ήδη παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της επαναφοράς του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου.

Ανατιμήσεις στον Καφέ

Επιπλέον, η κρίση στην παραγωγή της ποικιλίας καφέ Robusta, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πώλησης που μπορεί να υπερβεί το 15%.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τιμές της ποικιλίας Robusta έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα των τελευταίων 45 ετών, και από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024 έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 50%.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και την τιμή της ανταγωνιστικής ποικιλίας Arabica, η οποία επίσης παρουσιάζει ανοδική τάση.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ έχει προκαλέσει νέες ανατιμήσεις, γεγονός που έχει ήδη ανησυχήσει τους επαγγελματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εστίασης, που μίλησαν στο Mega, όποιος επιλέξει να απολαύσει τον καφέ του σε κατάστημα θα πρέπει να πληρώσει από 30 έως και 70 λεπτά επιπλέον.

Η αύξηση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον καφέ, αλλά επηρεάζει και άλλα ροφήματα όπως η σοκολάτα, το τσάι, το χαμομήλι και το φασκόμηλο, τα οποία πλέον επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% από την 1η Ιουλίου. Η κάθε επιχείρηση έχει την ευχέρεια να αποφασίσει αν θα απορροφήσει το επιπλέον κόστος ή θα το μετακυλήσει στον καταναλωτή μέσω της τελικής τιμής.

Οι νέες τιμές του καφέ, όπως αναφέρονται από το Mega, παρουσιάζουν αυξήσεις στα σερβιριζόμενα είδη:

– Ελληνικός καφές: από 2,10 ευρώ σε 2,40 ευρώ (αύξηση 14,3%)

– Φρέντο εσπρέσο: από 3,80 ευρώ σε 4,20 ευρώ (αύξηση 10,5%)

– Φρέντο καπουτσίνο: από 4,00 ευρώ σε 4,30 ευρώ (αύξηση 7,5%)

Αντίθετα, για τον καφέ που διατίθεται ως take away ή μέσω delivery, όπου ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

– Ελληνικός καφές: από 1,50 έως 2,00 ευρώ

– Φρέντο εσπρέσο: από 2,00 έως 2,50 ευρώ

– Φρέντο καπουτσίνο: από 2,30 έως 2,70 ευρώ

Αυτές οι αυξήσεις τιμών αντικατοπτρίζουν την αλλαγή του ΦΠΑ και δείχνουν την προσπάθεια των καταστημάτων να προσαρμοστούν στις νέες φορολογικές απαιτήσεις, επιλέγοντας είτε να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος είτε να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

Αντιδράσεις για τον ΦΠΑ στον καφέ

«Διαμαρτύρονται κάποιοι πελάτες, μέχρι που δεν παίρνουν καφέ το πρωί και παίρνουν ένα νεράκι», τόνισε στο Mega ιδιοκτήτρια καφενείου.

«Όποιος πάρει για έξω πρέπει να φύγει γιατί έχουμε πρόστιμα, δεν μπορεί να κάτσει. Εγώ επί 4 χρόνια κρατούσα τις ίδιες τιμές συνέχεια, απλά τώρα έφτασα στο απροχώρητο, δεν μπορώ», πρόσθεσε.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: