
Κύκλωμα διαφθοράς σε κτηματολογικά γραφεία: Η δράση, οι γενναίες αμοιβές και η αρχηγός
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με την εξάρθρωση κυκλώματος διαφθοράς που δρούσε σε κτηματολογικά γραφεία της Αττικής.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι Αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβαν ανώνυμη καταγγελία μέσω email, σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι σε διάφορα κτηματολογικά γραφεία λάμβαναν χρηματικά ποσά για να προωθούν εκκρεμείς αιτήσεις μέσω μεσολάβησης ιδιωτών.
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στα κτηματολογικά γραφεία στην Αττική
Όπως αναφερόταν στην καταγγελία, οι συναλλαγές με τους πολίτες κυμαίνονταν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την υπόθεση.
Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων: τριών ιδιωτών και έξι υπαλλήλων από τα Κτηματολογικά Γραφεία Αθηνών, Πειραιά, Καλλιθέας και Χαλανδρίου, συμπεριλαμβανομένης της προϊσταμένης του τελευταίου.
Συνολικά 56 άτομα στη δικογραφία
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 56 άτομα, εκ των οποίων τα 40 έχουν ταυτοποιηθεί και κατηγορούνται για δωροδοκία υπαλλήλου. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία υπάλληλος ΔΟΥ, η οποία κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, την ώρα που νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα παράνομης συνταγογράφησης.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατόπιν καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι Κτηματολογικού Γραφείου δωροδοκούνταν προκειμένου να επισπεύδουν την ολοκλήρωση εκκρεμών αιτήσεων μέσω μεσολάβησης ιδιώτη, έναντι αμοιβών που κυμαίνονταν από 500 έως 1.000 ευρώ.
Κατόπιν εισαγγελικής εντολής διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, η οποία αποκάλυψε τη δράση οργανωμένου κυκλώματος τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2024. Η οργάνωση διέθετε δομή, ιεραρχία και σαφώς κατανεμημένους ρόλους, στους οποίους συμμετείχαν υπάλληλοι διαφόρων Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής και ιδιώτες διαμεσολαβητές.
Πώς δρούσαν
Οι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, φέρονται να λάμβαναν χρήματα μέσω ιδιωτών για να επιταχύνουν την έκδοση εγγράφων, όπως αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, άρσεις βαρών και μεταγραφές ακινήτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δράση τους συνεχίστηκε παρά την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο σύστημα, η οποία είχε στόχο την αυτοματοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.
Η αμοιβή για την επίσπευση καθοριζόταν κατά περίπτωση, φθάνοντας έως και τα 800 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις απόρριψης, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι λάμβαναν ελάχιστη αμοιβή 100 ευρώ. Οι πληρωμές γίνονταν εκτός υπηρεσιακών χώρων, ώστε να αποφεύγεται η καταγραφή από κάμερες ή η παρατήρηση από άλλους υπαλλήλους.
Ο ρόλος των μελών
Παράλληλα, διακριβώθηκε και ο ρόλος που είχε καθένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ως εξής:
- το αρχηγικό μέλος, γυναίκα – ιδιώτης, ήταν επιφορτισμένη με την επιμέλεια και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σκέλους, καθώς βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με τους υπαλλήλους των Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής όπου παρέδιδε τα στοιχεία των αιτήσεων των πελατών, τα οποία παραλάμβανε από έτερο μέλος είτε ηλεκτρονικά, είτε με έγγραφη λίστα. Επίσης, ήταν αυτή που παρέδιδε στους υπαλλήλους διά ζώσης το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, ενώ μετέβαινε πολύ συχνά σε διάφορα Κτηματολογικά Γραφεία με σκοπό την ταχύτερη δυνατή έκδοση των επίμαχων εγγράφων-πιστοποιητικών,
- έτερο μέλος, ιδιώτης, έχοντας γνώση στη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν στο Κτηματολόγιο, παρέδιδε στο αρχηγικό μέλος τα στοιχεία των αιτήσεων των ενδιαφερομένων και ενημερωνόταν για την πορεία των αιτημάτων τους μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, ενώ της παρέδιδε επίσης και τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά,
- ιδιώτης, ήταν επιφορτισμένος με τον ρόλο του ενδιάμεσου, καθώς συγκέντρωνε τα στοιχεία αιτήσεων των ενδιαφερόμενων πελατών, ενώ τους ενημέρωνε για την έκβασή τους, παραλαμβάνοντας από τους ίδιους το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό,
- τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, υπάλληλοι των Κτηματολογικών Γραφείων, λόγω της θέσης τους, ήταν απαραίτητοι, καθώς μπορούσαν να καθορίζουν και να επιλέγουν τη σειρά – προτεραιότητα και την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων, λαμβάνοντας οδηγίες από το αρχηγικό μέλος.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, διακριβώθηκε η συμμετοχή των εμπλεκομένων ατόμων σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις επίσπευσης εγγράφων – πιστοποιητικών, ενώ το συνολικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 46.600 ευρώ.
Μέχρι στιγμής έχουν διακριβωθεί τουλάχιστον 150 περιπτώσεις επισπεύσεων, με το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος να ξεπερνά τις 46.600 ευρώ.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα και σε σωματικούς ελέγχους, κατασχέθηκαν:
- Χρηματικό ποσό 61.495 ευρώ
- Πλήθος εγγράφων με αριθμούς πρωτοκόλλων σχετικών υποθέσεων
- Πιστόλι κρότου
- Κινητά τηλέφωνα
- Φορητός υπολογιστής
- Χειρόγραφες σημειώσεις
Οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο την πλήρη χαρτογράφηση της δράσης του κυκλώματος. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.
Πηγή