
Θανατική ποινή: Πότε καταργήθηκε στην Ελλάδα – Ποιος ήταν το τελευταίος Έλληνας θανατοποινίτης – Είχε κάνει ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα
Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής και εορτάζεται πανηγυρικά ανά τον κόσμο, αφού η παύση επιβολής της εν λόγω ποινής θεωρείται ως το πλέον δημοκρατικό βήμα για ένα Κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η θανατική ποινή στη σύγχρονη Ελλάδα εκτελείτο δια τουφεκισμού ή στη λαιμητόμο (ως το 1913). Η τελευταία εκτέλεση έγινε το 1972, ενώ η νομική κατάργηση της ποινής έγινε σταδιακώς μεταξύ 1975 και 2005.
Οι εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας γίνονταν δια τυφεκισμού, ωστόσο όταν η μοναρχία εισήγαγε τον ποινικό κώδικα το 1834, ο αποκεφαλισμός με γκιλοτίνα έγινε η μόνη μορφή εκτέλεσης.
Το 1847 ζητήματα διαθεσιμότητας της λαιμητόμου σε κάθε εκτέλεση οδήγησαν την κυβέρνηση στον ορισμό του τυφεκισμού ως εναλλακτική μεθόδου εκτέλεσης. Η τελευταία εκτέλεση με λαιμητόμο έγινε το 1913.
Το 1925 πραγματοποιήθηκαν 2 εκτελέσεις με αγχόνη, η οποία είχε εισαχθεί ως μέσο εκτέλεσης θανατικών καταδικών επί υποθέσεων κατάχρησης δημοσίου χρήματος από την Δικτατορία Παγκάλου.
Ο σχετικός νόμος δεν εφαρμόστηκε άλλη φορά μέχρι την κατάργησή του, ένα χρόνο αργότερα και το 1929 ο τυφεκισμός κατέστη η μόνη μέθoδος εκτέλεσης θανατικών ποινών.
Κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου πραγματοποιήθηκαν περίπου 3000 εκτελέσεις.
Η τελευταία εκτέλεση έγινε στις 25 Αυγούστου 1972, στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου. Ο 27χρονος Βασίλης Λυμπέρης εκτελέστηκε δια τυφεκισμού για την ειδεχθή δολοφονία της συζύγου, της πεθεράς και των δύο παιδιών του.
Βασίλης Λυμπέρης, ο τελευταίος θανατοποινίτης στην Ελλάδα
Το Σύνταγμα του 1975, υπό το άρθρο 7 παρ. 3, αρχικώς κατήργησε την θανατική ποινή για τα πολιτικά εγκλήματα, εκτός των συνθέτων. Στην Δίκη των πρωταιτίων της Χούντας, οι Παπαδόπουλος, Μακαρέζος, Παττακός, καταδικάσθηκαν εις θάνατον για το αδίκημα της στάσης. Οι ποινές όμως μετριάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.