
Καιρός: Αλλάζουν τα πάντα από τις 21 Ιουλίου – Η πρόβλεψη και ο χάρτης για όσα έρχονται – ΄Τέλος οι διακοπές σε αυτές τις περιοχές
Καιρός: Αλλάζουν τα πάντα από τις 21 Ιουλίου – Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία
Ο προγνώστης Θεοφάνης Χατζηγρίβας ανέφερε τα δεδομένα στα οποία συγκλίνουν όλα τα στοιχεία
Σε καλοκαιρινή «τροχιά υψηλών θερμοκρασιών» φαίνεται πως εισέρχεται η Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα.
Όπως αναφέρει ο προγνώστης, Θεοφάνης Χατζηγρίβας, από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου και έπειτα, η ατμόσφαιρα φαίνεται να φορτίζεται σταδιακά με συνθήκες καθαρού καύσωνα, αν και είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα παρουσιάζουν μια τάση σύγκλισης ως προς το ενδεχόμενο σημαντικής ανόδου της θερμοκρασίας, ωστόσο οι μετεωρολόγοι τονίζουν πως απαιτείται λίγη ακόμη υπομονή προτού υπάρξει βεβαιότητα για το εύρος και τη διάρκεια του επερχόμενου θερμού κύματος.
Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS
https://www.windy.com/el/-%CE%A1%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%8D-radar?radar,39.825,14.041,5
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Δευτέρα 14 Ιουλίου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη θα φθάσει τους 33 με 34 βαθμούς και στη νότια Κρήτη τους 36 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς και στις Σποράδες έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 15-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα βόρεια ορεινά είναι πιθανό να σημειωθούν όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν όμβροι.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη βορειοδυτική χώρα θα σημειωθούν κατά τόπους βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι και στην υπόλοιπη χώρα από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Καιρός: Πότε έρχεται παρατεταμένη, ακραία ζέστη – Η ημερομηνία σταθμός και η αλήθεια για τον καύσωνα
Ποιες περιοχές θα αποτελέσουν την μοναδική εξαίρεση – Τι συμβαίνει με τη θερμοκρασία στην Αθήνα
Δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα οι αναλύσεις με βάση μετεωρολογικά μοντέλα για τον καιρό των επομένων ημερών και κυρίως για την παρατεταμένη ζέστη, η οποία αναμένεται.
Ωστόσο στα μισά του Ιουλίου η ζέστη δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο και για αυτό δεν θα πρέπει να επικρατεί σύγχυση.
Σύμφωνα με το Weather Phenomena:
Σίγουρα το ακραίο σενάριο του ισχυρού κύματος καύσωνα που έδειχνε το αμερικανικό μοντέλο GFS πριν από λίγες ημέρες, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται σε τιμές θερμοκρασιών που βλέπουμε συνήθως στην Σαουδική Αραβία ή στην έρημο Σαχάρα, απομακρύνθηκε οριστικά…
Ωστόσο, από τις 17 Ιουλίου και μετά φαίνεται ότι θα βρεθούμε σε έναν κλοιό υψηλών θερμοκρασιών, με τα θερμόμετρα να κινούνται σταθερά μεταξύ των 36 και 38 βαθμών κελσίου σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, ενώ μόνο στις ευάλωτες περιοχές (Λάρισα, Άργος κτλ), θα δούμε τον υδράργυρο να ανεβαίνει τοπικά στους 40 με 41 βαθμούς κελσίου και με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου οι συνθήκες θα είναι σαφώς πιο ευχάριστες.
Παρά ταύτα, ακόμα και ένα παρατεταμένο κύμα έντονης ζέστης το οποίο κάποιες ημέρες θα έχει και χαρακτηριστικά καύσωνα, δεν είναι και το ιδανικότερο για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Και φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση και τα αδέσποτα ζωάκια των οποίων οι αντοχές δοκιμάζονται ακόμα περισσότερο όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, αφού δεν έχουν ούτε εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αλλά ούτε και την πολυτέλεια να βρίσκονται σε ένα δροσερό περιβάλλον.
Όμως δεν έχει και καμία λογική να επικρατεί ένας βομβαρδισμός τίτλων που προκαλούν μόνο πανικό και ανησυχία στον απλό κόσμο. Καθώς η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές και όχι οι τίτλοι άρθρων που δημιουργούν την αίσθηση ότι όσοι τολμήσουν και βγούνε από το σπίτι, θα εξαϋλώνονται! Για καλή μας τύχη δεν είμαστε στην Αφροδίτη, αλλά στην Γη!!!
Επομένως, θα υπάρξει εντός της εβδομάδας αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας, όπως φυσικά και για την διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών που φαίνεται ότι θα έχουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Τι συμβαίνει με την θερμοκρασία στην Αθήνα;
Την ίδια στιγμή, τους λόγους της διακύμανσης της θερμοκρασίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, σημειώνοντας αναλύοντας τονκαιρό ότι υπάρχουν επιπρόσθετοι παράγοντες που ενισχύουν τη θέρμανση.
Αναλυτικά ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ (ΕΞΗΓΗΣΗ)
-Σήμερα παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 38,8°C (περιοχή Αγίων Θεοδώρων) και γενικά μεταξύ 36-38°C σε πολλά σημεία της Αθήνας και του λεκανοπεδίου, με δεδομένη μια τιμή γύρω στους 20°C στα 850 hPa.
-Η τυπική θερμοβαθμίδα που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας με βάση τα 850 hPa είναι περίπου 1°C ανά 100 μέτρα (ξηρή αδιαβατική). Έτσι, από τα 850 hPa (1500 m περίπου) μέχρι την επιφάνεια, που περιμέναμε μια αύξηση της τάξης των 14-15°C, αν υποθέσουμε ιδανικές συνθήκες ξηρού, αίθριου καιρού με ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία.
-Με δεδομένη τη θερμοκρασία των 20°C στα 850 hPa, λοιπόν, η μέγιστη θεωρητική θερμοκρασία στο επίπεδο της επιφάνειας που έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στους 34-35°C. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι σαφώς υψηλότερες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν επιπρόσθετοι παράγοντες που ενισχύουν τη θέρμανση.
-Η πόλη και το αστικό περιβάλλον της Αθήνας έχουν την τάση να αυξάνουν τη θερμοκρασία μέσω του φαινομένου της αστικής θερμικής nisidas . Το φαινόμενο αυτό μπορεί να προσθέσει επιπλέον 2-4°C στις ήδη υψηλές τιμές, ενώ παράλληλα λόγω του ισχυρού μελτεμιού ο ξηρός και θερμός καταβάτης άνεμος που προέρχονταν από την Πεντέλητην Πάρνηθα και τον Υμηττό , καθώς κατέβαινε συμπιέστηκε και έτσι θερμάνθηκε. περαιτέρω, με αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στα παράλια του Σαρωνικού.
-Η στατιστική κατανομή και η πυκνότητα των δεδομένων οδηγούν σε μια πιο αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική τιμή για την Αθήνα, κοντά στους 37,5 °C συνυπολογίζοντας χαμηλότερες θερμοκρασίες στις παράκτιες και The temperature is 35,5°C.
Πηγή