
Viral το ψωμί του Πετρετζίκη: Έδωσε την συνταγή για το πως να φτιάξεις το δικό σου προζύμι στο σπίτι και να τρως κάθε μέρα φρέσκο ψωμάκι
Συνταγή για σπιτικό και αφράτο ψωμί με γρήγορο προζύμι biga, το ιταλικό και γρήγορο προζύμι!
Συστατικά
TIP
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Για το γρήγορο προζύμι (biga)
130 γρ. νερό
1/4 κ.γ. ξηρή μαγιά
200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
Για το ψωμί
500 γρ. σκληρό αλεύρι, + έξτρα για τον πάγκο
300 γρ. νερό
200 γρ. προζύμι, biga, που ετοιμάσαμε
10 γρ. αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ
Μέθοδος Εκτέλεσης
TIP
Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
Για το γρήγορο προζύμι
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βαζάκι. (Υπολογίζουμε ότι ο όγκος του θα τριπλασιαστεί, οπότε θα πρέπει να υπάρχει αρκετό κενό μέσα στο βάζο αφού το βάλουμε.)
Αφήνουμε το βάζο με το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για ένα βράδυ.
Για το ψωμί
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, το προζύμι και το αλάτι, και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα λείο, ελαφρώς κολλώδες ζυμάρι, το οποίο θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
Αλευρώνουμε τα χέρια μας και μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1,5-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε όγκο.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας τον οποίο έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και ανοίγουμε με τα χέρια μας σε παραλληλόγραμμο 25×35 εκ.
Παίρνουμε τις γωνίες του ζυμαριού και τυλίγουμε προς το κέντρο.
Πλάθουμε σε μπάλα το ζυμάρι και μεταφέρουμε πάλι στο μπολ.
Αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί το ζυμάρι.
Απλώνουμε το ζυμάρι πάλι στον ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
Ανοίγουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο 25×35 εκ. και αυτήν τη φορά χωρίζουμε νοητά το ζυμάρι στα τρία και τυλίγουμε προς το κέντρο σαν φάκελο.
Πλάθουμε σε καρβελάκι το ζυμάρι και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ στρωμένο με λαδόκολλα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 40-50 λεπτά να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα.
Βάζουμε μια πυρίμαχη κατσαρόλα με καπάκι στον φούρνο και αφήνουμε να κάψει για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο.
Χαράζουμε το καρβελάκι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τη λαδόκολλα.
Καπακώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο, βγάζουμε με προσοχή το καρβελάκι και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Σερβίρουμε.
Πηγή