Καιρός: Από 20 έως 23 Ιουλίου θα έχουμε 45άρια

July 16, 2025
Καιρός: Θερμοκρασίες έως 45°C από τις 20 μέχρι τις 23 Ιουλίου

Αυτό που έρχεται στην Ελλάδα δεν το περίμενε ούτε ένας μετεωρολόγος – Από 20 έως 23 Ιουλίου θα είναι το αποκορύφωμα…


Διαφ.

Αν μάλιστα επαληθευτεί και ο δυτικός άνεμος που δίνουν σε αυτά τα τμήματα τις ίδιες ώρες, τότε πολύ πιθανόν να δούμε 44αρια και 45αρια

Πολλή κουβέντα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες για το νέο επερχόμενο κύμα ζέστης και για το αν αυτό θα πρέπει να αποκαλείται καύσωνας ή όχι.

Το διάστημα 20 έως 23 Ιουλίου φαίνεται πως αποτελεί το αποκορύφωμα του έντονου κύματος ζέστης που ήδη επηρεάζει τη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο.

Διαφ.

Ωστόσο τα μετεωρολογικά μοντέλα κρύβουν εκπλήξεις για τον καιρό των επομένων ημερών.

Διαφ.

Σύμφωνα με το Weather Analysis Greece:

Διαφ.

Ο βραδινός κύκλος των μοντέλων, δίνει μια άλλη διάσταση στο διαφαινόμενο κύμα καύσωνα από Κυριακή και έπειτα. Εστιάζω- αν και μακριά- στην Τρίτη και την Τετάρτη, μέρες στις οποίες φαίνεται πως η θερμή μεταφορά θα λάβει πολύ έντονα χαρακτηριστικά, με την θερμοκρασία στα 1500 μέτρα ελεύθερης ατμόσφαιρας να φτάνει και τους 30 βαθμούς! Γεωγραφικά αυτό το τοποθετούν (για την ώρα) από το ύψος της Λαμίας έως την Αργολίδα.

Διαφ.

Αν μάλιστα επαληθευτεί και ο δυτικός άνεμος που δίνουν σε αυτά τα τμήματα τις ίδιες ώρες, τότε πολύ πιθανόν να δούμε 44αρια και 45αρια στις περιοχές αυτές. Θα το παρακολουθούμε στην διάρκεια της εβδομάδας το πως θα εξελίσσεται.

width=900

Έκπληξη για τον Αύγουστο – Τι φέρνει ο Αντικυκλώνας των Αζόρων

Εκπλήξεις είναι πολύ πιθανόν να επιφυλάσσει για όσους προετοιμάζουν τις διακοπές τους και ο καιρός του Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Weather Phenomena που επικαλείται την ιταλική ιστοσελίδα, Meteoweb.eu:

Ο Αντικυκλώνας των Αζόρων και η ροή των αεροχειμάρρων θα μπορούσαν να περιορίσουν την διάρκεια ενός κύματος έντονης ζέστης ή ενός καύσωνα τον φετινό Αύγουστο.

Καθώς πλησιάζει ο Αύγουστος, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον τελευταίο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, αφού τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν πάντως από τα φυσιολογικά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής, ειδικά στην λεκάνη της Μεσογείου, ενώ και φέτος η Δυτική Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο των υψηλότερων θερμοκρασιών, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τοπικά τους 45 βαθμούς κελσίου.

Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετά ελπιδοφόρες, καθώς τόσο ο Αντικυκλώνας των Αζόρων όσο και η ροή των αεροχειμάρρων πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο, ενδέχεται να περιορίσουν τις πιθανότητες να έχουμε παρατεταμένα κύματα έντονης ζέστης μέσα στον Αύγουστο ή ακόμα και ενός ισχυρού κύματος καύσωνα με μεγάλη διάρκεια, θυμίζοντας περισσότερο τα παλιά ευχάριστα μεσογειακά καλοκαίρια που βιώναμε στο παρελθόν, παρά αυτό που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.

Τόσο λοιπόν οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις όσο και οι μακροπρόθεσμες, δείχνουν μία εμφανή αλλαγή στην διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τις επόμενες εβδομάδες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο φετινός Αύγουστος να είναι αρκετά ευχάριστος θερμοκρασιακά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνεται τελείως η πιθανότητα ενός κύματος καύσωνα στο διάστημα αυτό, κυρίως στην λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση όμως και πάλι την Δυτική Ευρώπη.

width=768

Παρά ταύτα, ακόμα και αν συμβεί, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια, αλλά ούτε και οι θερμοκρασίες να φτάσουν σε ακραίες τιμές όπως είδαμε τον Ιούνιο, συμβάλλοντας σε αυτό και η εντυπωσιακή πτώση των θερμοκρασιών στην λεκάνη της Μεσογείου μέσα σε μόλις 15 ημέρες, αλλά και η ροή των αεροχειμάρρων που θα εμποδίσει κατά κάποιο τρόπο την εδραίωση ενός ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων από την Βόρεια Αφρική.

width=768

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω είναι απλά μία τάση του καιρού και πως η επιστήμη της Μετεωρολογίας μας έχει διδάξει να είμαστε πάντα φειδωλοί σε οτιδήποτε αφορά την εξέλιξη του καιρού σε βάθος χρόνου, δεδομένου ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις στα μοντέλα προσομοίωσης είναι αναμενόμενες, όπως και οι απότομες μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, τις οποίες τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού δεν είναι σε θέση να προβλέψουν σε ένα διάστημα πέρα των 5 ημερών.

Όμως δεν παύει αυτές οι εκτιμήσεις να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην μελέτη του κλίματος, όσο και στην πρόβλεψη του καιρού σε βάθος χρόνου, με το ποσοστό επαλήθευσης – απόκλισης να κυμαίνεται μεταξύ του 40% έως 60%.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: