
Τεράστια αρχαιολογική ανατροπή με τον βασιλικό τάφο της Βεργίνας – Δεν είναι του Φίλιππου Β, λένε μελετητές – Βρήκαν μέσα κάτι που τα αλλάζει όλα
Σύμφωνα με μελέτη στον τάφο βρέθηκαν λείψανα νεότερου άνδρα, μιας γυναίκας και 6 μωρών.
Ένας αρχαίος τάφος στην Ελλάδα δεν περιέχει τα λείψανα του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως πιστεύουν ορισμένοι μελετητές, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντ ‘αυτού, περιέχει τα λείψανα ενός νεότερου άνδρα που πέθανε πριν από τον Φίλιππο Β’, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2025 του Journal of Archaeological Science, αποκάλυψε επίσης ότι ο τάφος είναι ο τόπος ταφής μιας νεαρής γυναίκας και έξι βρεφών. Πριν από αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές γνώριζαν την ύπαρξη του άνδρα, της γυναίκας και τουλάχιστον ενός βρέφους στον τάφο.
Οι αρχαιολόγοι εξετάζουν εξονυχιστικά τον τάφο, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1977 στη Βεργίνα (Αιγές), στη βόρεια Ελλάδα. Γνωστός ως Τάφος Ι, βρίσκεται κάτω από έναν μεγάλο τύμβο (ταφικό ανάχωμα) που έχει ένα ιερό στην κορυφή. Είναι κοντά σε αρκετούς άλλους τάφους, οι οποίοι πιστεύεται ότι φιλοξενούν άλλα μέλη της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το παλάτι των Αιγών, που χτίστηκε πριν από 2.300 χρόνια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φαίνεται από ψηλά μετά την πλήρη επαναλειτουργία του στις αρχαίες Αιγές, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στη βόρεια Ελλάδα, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024. Ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της κλασικής Ελλάδας: Το παλάτι όπου ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς πριν ξεκινήσει μια κατάκτηση που τον οδήγησε μέχρι το σημερινό Αφγανιστάν
Μερικοί μελετητές έχουν προτείνει ότι ο τάφος Ι κατείχε την ταφή του Φιλίππου Β ‘, αν και πολλοί άλλοι μελετητές πιστεύουν ότι πιθανότατα θάφτηκε στον τάφο ΙΙ, ο οποίος δεν μελετήθηκε στην πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία.
Δεδομένου ότι ο τάφος Ι δεν έχει πόρτα και σφραγίστηκε στην αρχαιότητα, είναι πιθανό ότι ο άνδρας και η γυναίκα θάφτηκαν μαζί, ταυτόχρονα, σημείωσαν οι ερευνητές. Η ραδιοχρονολόγηση των λειψάνων τους δείχνει ότι ο άνδρας και η γυναίκα έζησαν κάποια στιγμή μεταξύ 388 και 356 π.Χ., έγραψαν οι ερευνητές στο έγγραφο.
Μια ανάλυση των οστών και των δοντιών τους έδειξε ότι ο άνδρας στον τάφο ήταν μεταξύ 25 και 35 ετών τη στιγμή του θανάτου του. Ο Φίλιππος Β’, συγκριτικά, δολοφονήθηκε το 336 π.Χ., περίπου σε ηλικία 46 ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι ο άνθρωπος που θάφτηκε στον τάφο Ι δεν είναι ο Φίλιππος Β’, έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ραδιοχρονολόγηση άνθρακα για να διαπιστώσουν ότι τουλάχιστον έξι βρέφη τοποθετήθηκαν στον τάφο κάποια στιγμή μεταξύ 150 π.Χ. και 130 μ.Χ., σε μια εποχή που η Ρωμαϊκή Δημοκρατία ή η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έλεγχε την περιοχή. Οι ημερομηνίες σημαίνουν ότι τα βρέφη πιθανότατα δεν σχετίζονται με τον άνδρα ή τη γυναίκα, έγραψαν οι ερευνητές.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η διάθεση νεκρών βρεφών σε παλιούς τάφους, πηγάδια ή υπόγεια κενά δεν είναι μια ασυνήθιστη πρακτική στη ρωμαϊκή περίοδο, δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής ερευνητής Γιάννης Μανιάτης, ερευνητής στο εργαστήριο αρχαιομετρίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος.
Ο τάφος ληστεύτηκε στην αρχαιότητα και οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή θα έβλεπαν τα ανοίγματα που άφηναν οι ληστές και θα αποφάσιζαν να τα χρησιμοποιήσουν για την ταφή βρεφών, έγραψαν οι ερευνητές.
Το παλάτι των Αιγών, που χτίστηκε πριν από 2.300 χρόνια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φαίνεται από ψηλά μετά την πλήρη επαναλειτουργία του στις αρχαίες Αιγές, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στη βόρεια Ελλάδα. Ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της κλασικής Ελλάδας: Το παλάτι όπου ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς πριν ξεκινήσει μια κατάκτηση που τον οδήγησε μέχρι το σημερινό Αφγανιστάν
Ποιοι ήταν ο άνδρας και η γυναίκα που θάφτηκαν στον τάφο;
Τα ευρήματα της ομάδας αφήνουν μια σειρά από ερωτήματα αναπάντητα. Δηλαδή, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν, ποιος είναι ο άνδρας και η γυναίκα που είναι θαμμένοι στον τάφο; Για να διερευνήσει, η ομάδα έκανε μια ανάλυση στροντίου και σταθερού άνθρακα των σκελετικών και οδοντικών υπολειμμάτων, η οποία μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή ενός ατόμου και πού ζούσε ως παιδί.
Ο άνδρας πιθανότατα πέρασε την παιδική του ηλικία μακριά από την Πέλλα, η οποία βρίσκεται περίπου 32 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βεργίνας, αποκάλυψαν οι ισοτοπικές δοκιμές. Η γυναίκα – η οποία πέθανε μεταξύ 18 και 25 ετών, σύμφωνα με ανατομική ανάλυση – πιθανότατα πέρασε την παιδική της ηλικία ζώντας μέσα ή κοντά στην Πέλλα. Αν και η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη, η χλιδή του τάφου δείχνει ότι ήταν ελίτ.
Υποθέτουμε ότι πρέπει να είναι ένας Μακεδών βασιλιάς που κυβέρνησε και πέθανε δεκαετίες πριν από τη δολοφονία του Φιλίππου Β’, δήλωσε ο Μανιάτης. Δεν είναι σαφές ποιος βασιλιάς ήταν αυτός, αλλά οι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον Αλέξανδρο Β ‘(βασίλεψε περίπου 370 έως 368 π.Χ.) και τον Περδίκκα Γ ‘(βασίλεψε από το 365 έως το 359 π.Χ.), έγραψε η ομάδα στη μελέτη. Και οι δύο ηγεμόνες είχαν ταραχώδη βασιλεία που ασχολήθηκε με τον πόλεμο και τις εσωτερικές διαμάχες μέσα στο αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας.
Ένα βαρύ, ολόχρυσο φέρετρο από τον πλούσιο, άπλυτο τάφο του Φιλίππου Β’ του Μακεδόνα, που περιείχε τα καμένα οστά του δολοφονημένου βασιλιά, εκτίθεται στο μουσείο της Βεργίνας. Ο Φίλιππος βασίλεψε από το 359 έως το 336 π.Χ. επεκτείνοντας το βασίλειό του ώστε να συμπεριλάβει τις μονίμως διαπληκτιζόμενες πόλεις-κράτη της Ελλάδας. Ο γιος και διάδοχός του, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος διακρίθηκε στις ελληνικές εκστρατείες του Φιλίππου, επέκτεινε τη μακεδονική κυριαρχία επικεφαλής ενός ελληνικού στρατού, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα της Ινδίας
Πού είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β’;
Ο Μανιάτης είπε ότι η ομάδα δεν είναι σίγουρη πού είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β’. Πολλοί μελετητές έχουν προτείνει ότι ο τάφος ΙΙ στη Βεργίνα περιέχει τα αποτεφρωμένα λείψανά του. Προηγούμενες έρευνες που έγιναν από άλλους μελετητές έχουν δείξει ότι ο Τάφος ΙΙ είναι ένας θολωτός τάφος δύο θαλάμων που βρέθηκε ασύλητος, με όλα τα κτερίσματα άθικτα, που περιέχουν τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός άνδρα που ήταν περίπου 44 ετών όταν πέθανε, σημείωσε ο Μανιάτης. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Τάφος ΙΙ δεν μελετήθηκε ως μέρος αυτής της εργασίας.
Ο Αντώνης Μπαρτσιώκας, ομότιμος καθηγητής φυσικής ανθρωπολογίας και παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ένας από τους ερευνητές που πρότεινε ότι ο Φίλιππος Β’ είναι θαμμένος στον τάφο Ι, δήλωσε στο Live Science ότι ο ίδιος και άλλοι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας θα απαντήσουν σε ένα δικό τους άρθρο περιοδικού και δεν θέλουν να σχολιάσουν περαιτέρω αυτή τη στιγμή.
Πηγή: Live Science
Πηγή