Νίκος Γαλανός: Ο γάμος στα 18, ο βουδισμός, ο τζόγος, ο αρραβώνας με τη Δανδουλάκη, ο άγνωστος γάμος στα 18 και το αθόρυβο τέλος στο σπίτι του

May 21, 2025
Νίκος Γαλανός: Από τον γάμο στα 18 και τον βουδισμό, μέχρι τον τζόγο, τον αρραβώνα με τη Δανδουλάκη και το μυστικό τέλος στην οικία του

Νίκος Γαλανός: Ο γάμος στα 18, ο βουδισμός, ο τζόγος, ο αρραβώνας με τη Δανδουλάκη, ο άγνωστος γάμος στα 18 και το αθόρυβο τέλος στο σπίτι του



Απέραντη θλίψη σκόρπισε ο θάνατος του σπουδαίου και αγαπημένου ηθοποιού Νίκου Γαλανού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 19/5, σε ηλικία 79 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Νίκος Γαλανός (το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Σουπιωνάς) γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1945. Ο δημοφιλής ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 κι έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Νίκος Γαλανός, ο διαχρονικός Ζεν Πρεμιέ: Ο γάμος στα 18, ο βουδισμός, ο τζόγος και ο τσακωμός με την Αλίκη

Ο γοητευτικός ηθοποιός αφήνει πίσω του μεγάλη κινηματογραφική και θεατρική παρακαταθήκη. Εκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1962 ερμηνεύοντας ένα μικρό ρόλο στην ταινία “Οργή”. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο παίζοντας μαζί με την Τζένη Καρέζη στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πρωταγωνίστησε μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία “Ένα αστείο κορίτσι”, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι σημαντικοί ρόλοι σε ταινίες, όπως “Ορατότης μηδέν” (1970), “Ο Αστραπόγιαννος” (1970), “Η Αλίκη Δικτάτωρ” (1972) και “Η αμαρτία της ομορφιάς” το 1972 που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 1974 έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο μέσω της σειράς “Οι Δίκαιοι”, ενώ ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι και σε άλλες σειρές. Τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν στη σειρά “Η Γη Της Ελιάς”.

“Το όνομά μου δεν ξέρω αν το διαχειρίστηκα σωστά. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι”, είχε πει ο Νίκος Γαλανός σε μία από τις συνεντεύξεις του.

“Έχω απομυθοποιήσει πολλά πράγματα και δεν απασχολούν το μυαλό μου…υπάρχουν όμως και πράγματα πολύ δυνατά, όπως ο θάνατος. Ο θάνατος είναι μία κατάσταση πολύ δυνατή που μας σοκάρει…”, είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν.

Νίκος Γαλανός: Οι έρωτες, ο αρραβώνας με τη Δανδουλάκη και ο γάμος στα 18

“Τον πρώτο μου γάμο τον έκανα όταν ήμουν 18 χρόνων, ανήκω σε μια γενιά που ο γάμος ήταν θεσμός. Εμείς το θέλαμε, ήμασταν 1,5 χρόνο μαζί και μετά από πέντε μήνες γάμου χωρίσαμε”, έχει πει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του. “Ο γάμος δεν μου πάει καθόλου. Δεν μου έχει λείψει να έχω ένα παιδί. Δεν έπιασα ποτέ τον εαυτό μου να σκέφτεται “να είχα οικογένεια και να μεγαλώνω παιδιά”. Πάντα μου άρεσε να ήμουν ελεύθερος κι έτσι να λειτουργώ, όπως μου έρχεται, χωρίς υποχρεώσεις”.

“Δεν ξέρω αν ήθελα παιδιά. Η καθημερινότητα μου πάντα ήταν απλή, δεν την παίρνω τόσο στα σοβαρά. Την δουλειά μου, όμως, την αντιμετωπίζω σοβαρά, όπως και για ένα φιλικό μου πρόσωπο ΄ή για μια σχέση μου. Αλλά την καθημερινότητα και τα ‘πρέπει’ της καθημερινότητας, τα κλισέ της κοινωνίας δεν τα θέλω”. “Υπάρχει κόσμος που ταυτίζεται με τους ήρωες των σειρών. Στην περίπτωση τη δική μου επειδή τα ‘έβαζα’ με αγαπημένους ήρωες της σειράς, μετά έβριζαν εμένα”.

“Η προσωπική ζωή του ηθοποιού και του κάθε καλλιτέχνη δεν πρέπει να αφορά τον θεατή”.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες – και λιγότερο γνωστές – πτυχές της προσωπικής ζωής του Νίκου Γαλανού είναι ο αρραβώνας του με την Κάτια Δανδουλάκη.

“Αν δεν μίλαγε η Κάτια, εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ ότι ήμασταν αρραβωνιασμένοι, όπως και δεν το είχα πει ποτέ. Ήμασταν αρραβωνιασμένοι με δαχτυλίδι και πηγαίναμε για γάμο. Με δαχτυλίδι, επίσημα. Ήμασταν μαζί δύο, δυόμιση χρόνια. Εκείνη την εποχή, τα αντίστοιχα των σημερινών social media ήταν τα περιοδικά και τα εξώφυλλα. Μιλάμε για χαμό με τις συνεντεύξεις. Εμένα, όμως, δεν μου άρεσε να μιλάω. Δεν μου άρεσε ποτέ να αναφέρομαι στα προσωπικά μου, αλλά ούτε και στα προσωπικά των άλλων. Όπως επίσης δεν δεχόμουν όταν μου έλεγαν κάτι για κάποιον ή κάτι για εμένα”, είχε δηλώσει ο ηθοποιός.

Νίκος Γαλανός: Τι είχε πει για το πάθος του με τον τζόγο

“Ήταν μια πενταετία που ξεκινήσαμε να παίζουμε φιλαράκια και στο τέλος έγινε ένα σπίτι όπου είχε πέντε τραπέζια και χαρτοπαίζαμε κάθε Σάββατο βράδυ. Δυο φορές, όταν ήμουν με την Αλίκη στο θέατρο, έτυχε να πάω απευθείας. Είχα τελειώσει δύο παραστάσεις το Σάββατο, από το βράδυ χαρτί και έφευγα στις 5 και πήγαινα στο θέατρο κατευθείαν για να βγάλω άλλες δύο παραστάσεις. Πολύ επικίνδυνο!”.

“Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είμαι ηλίθιος που έπαιζα χαρτί διότι χρωστούσα λεφτά που είχα χάσει κι έπρεπε να πουλήσω το αυτοκίνητό μου για να ξεχρεώσω. Κι επίσης μια φορά, στην απογευματινή παράσταση, με πήρε ο ύπνος ενώ ήμουν όρθιος και παραλίγο να πέσω. Και είπα… σοβαρέψου, δεν μπορείς να συνεχίσεις έτσι. Και το έκοψα”.

Νίκος Γαλανός: Η Καρέζη και ο τσακωμός με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

“Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη κάναμε 4-5 ταινίες και αρκετά θεατρικά, είχαμε μια πολύ όμορφη σχέση. Μετά από κάποια χρόνια που η Αλίκη αποφάσισε να αλλάξει παρτενέρ και να μην παίζει με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ήταν αναμενόμενο ότι όποιος πήγαινε μοιραία θα ακολουθούσε ένα, έτσι, γκελ στον πολύ κόσμο. Της Αλίκης της άρεσε να φλερτάρει με όλο τον κόσμο. Ήταν ένας άνθρωπος που τη γέμιζε αυτό, της πήγαινε. Όπως της άρεσε το χειροκρότημα, ήθελε να είναι επιθυμητή. Και το θεωρώ πολύ φυσιολογικό για κάθε γυναίκα και για κάθε άντρα. Δεν υπήρξαμε ποτέ ζευγάρι, μείναμε φίλοι. Δεθήκαμε πολύ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, υπήρξε αληθινή φιλία μεταξύ μας. Εγώ σεβάστηκα την Αλίκη ακόμα και μετά τον θάνατό της. Δεν θα έλεγα ποτέ τίποτα για κανέναν άνθρωπο”.

“Όταν έπαιζα στην Ιστορία του Ιρκούτσκ με τον Καζάκο και την Καρέζη, στην Τζένη μιλούσα στον πληθυντικό. Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη υπήρξε αυτή η χημεία στην πρώτη μας συνεργασία, στο Ένα αστείο κορίτσι, αλλά συγχρόνως υπήρχε και μια κόντρα περίεργη. Από την πρώτη στιγμή μιλάγαμε… Αλίκη, Νίκο, στον ενικό, αφού η Αλίκη σου έδινε μια άμεση οικειότητα.

Νίκος Γαλανός: Έτσι έμαθε η Αλίκη Βουγιουκλάκη πως είχε καρκίνο

Οπότε μια μέρα, σε ένα γύρισμα, μου λέει ‘να σε ρωτήσω κάτι, στην Τζένη μιλάς στον ενικό ή στον πληθυντικό;’ Όπα, λέω, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Της λέω ‘Να σας πω, κυρία Βουγιουκλάκη…’ και μου απαντάει “όχι, εμένα δεν με πειράζει, δικαίωμά σου. Εμείς συνεργαζόμαστε εδώ, εκεί στο θέατρο είσαι με την Τζένη’. “Της είπα ότι τις περισσότερες φορές της μιλάω στον πληθυντικό, αλλά αν θέλετε σας μιλάω και εσάς στον πληθυντικό, δεν έχω κανένα πρόβλημα’. Και τσακωθήκαμε σε σημείο να έχουμε σκηνές ερωτικές μετά κι εγώ να είμαι στο… κυρία Βουγιουκλάκη. Μέχρι που μετά από 3-4 γυρίσματα, ξέσπασε, με έβρισε και ηρεμήσαμε”.

Νίκος Γαλανός: Τι έχει πει για τον βουδισμό

“Προσπάθησα να εμβαθύνω και σε θρησκευτική ιδεολογία….Γύρω στο ’70, είχε έρθει εδώ ο Δαλάι Λάμα, ιδιωτικά. Ήμασταν μια ομάδα γύρω στα 15-18 άτομα και είχαμε φέρει τον Δαλάι Λάμα. Με έχει βαφτίσει ο Δαλάι Λάμα. Η περίοδος τότε των αναζητήσεων μέσα από τον Βουδισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήμουν Χριστιανός Ορθόδοξος ή ότι δεν είμαι. Ήμουν και είμαι. Ο Βουδισμός είχε κάποια άλλα στοιχεία, δεν είναι τόσο ακραία θρησκευτικά, είναι λίγο πιο ανθρωποκεντρική η ιδεολογία και όχι τόσο αυτό που έχουμε εμείς στην Ορθοδοξία. Μετά προχώρησα και σε άλλες αναζητήσεις”, έχει πει ο ηθοποιός σε συνεντεύξεις του.

“Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μου άρεσαν αναζητήσεις πιο πνευματικές. Πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνο σάρκα. Είμαστε και κάτι άλλο. Πέρασα από πάρα πολλά. Ίσως αυτό με βοήθησε να συνειδητοποιήσω τα του εαυτού μου και να κρατάω ισορροπίες. 55 χρόνια που είμαι στον χώρο με κρατάνε υγιή στην καρδιά και στο μυαλό. Όταν είναι να γίνει κάτι θα γίνει όχι απαραίτητα όταν το θέλεις εσύ”.

“Στη ζωή μου δεν τα έδινα όλα. Ήταν μια συντήρηση εσωτερική, απότοκη ίσως των παιδικών χρόνων, που δεν με άφηνε να το εκδηλώσω. Για αυτή, έχω μετανιώσει. Όταν ζεις με ανθρώπους είναι ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στη φύση μας να μπορείς να πεις ‘ναι, σ’ αγαπώ’. Και γιατί εσύ γεμίζεις και το εκδηλώνεις αλλά και γιατί ο άλλος περνάει μέσα του και να γεμίζει εκείνη τη στιγμή. Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε οι άνθρωποι”.

“Δεν με ενδιαφέρει να γίνω σταρ! Ο κόσμος βέβαια σου δίνει την μορφή που θέλει. Κι αν ακόμα μπορείς, δεν καταφέρνεις πάντα να αποδείξεις ότι είσαι απλώς ηθοποιός”.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: