
Τ_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ς: Κι όμως έτσι ονομάζεται το φερμουάρ στα ελληνικά – Στοίχημα… ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ αυτή την λέξη
Αξιοσημείωτο είναι πως, πέρα από τη δυσκολία επιδιόρθωσης, ακόμα πιο σπάνια είναι η γνώση της επίσημης ελληνικής ονομασίας του φερμουάρ.
Ορισμένες καταστάσεις της καθημερινότητας μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερη ενόχληση, και μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η βλάβη ενός φερμουάρ.
Το πρόβλημα, αν και φαινομενικά μικρό, ακολουθεί μια ψυχολογική πορεία που ξεκινά από την άρνηση, περνά από την προσπάθεια επιδιόρθωσης και καταλήγει στον εκνευρισμό.
Αρχικά, ο χρήστης δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι το φερμουάρ έχει όντως χαλάσει. Συχνά θεωρεί πως πρόκειται για ένα προσωρινό κόλλημα, προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του πως το πρόβλημα είναι περιστασιακό και όχι μόνιμο.
Ακολουθεί η φάση της επιμονής. Ο μηχανισμός μετακινείται επανειλημμένα πάνω-κάτω με την ελπίδα ότι θα αποκατασταθεί η λειτουργία του. Παρά τη βαθύτερη επίγνωση πως η ζημιά είναι σοβαρή, ο χρήστης επιμένει να προσπαθεί, έστω και χωρίς γνώσεις ή μέσα επιδιόρθωσης.
Το τελικό στάδιο είναι εκείνο του εκνευρισμού. Η αποτυχία της επισκευής, σε συνδυασμό με την ανάγκη αντικατάστασης του ρούχου ή της αποσκευής, δημιουργεί έντονη ενόχληση, η οποία εκφράζεται συχνά με εκνευρισμό ή και λεκτικές εκρήξεις.
Αξιοσημείωτο είναι πως, πέρα από τη δυσκολία επιδιόρθωσης, ακόμα πιο σπάνια είναι η γνώση της επίσημης ελληνικής ονομασίας του φερμουάρ. Λίγοι γνωρίζουν ότι η ελληνική του ορολογία είναι τορμοσυνάπτης. Ο όρος αυτός προέρχεται από τις λέξεις τόρμος (που σημαίνει μικρή προεξοχή ή μεταλλικό/ξύλινο δόντι) και συνάπτω (που σημαίνει ενώνω ή συνδέω). Ως εκ τούτου, ο τορμοσυνάπτης περιγράφει με ακρίβεια τον μηχανισμό που χρησιμοποιείται για την ένωση και ασφάλιση των δύο πλευρών ενός ρούχου, μίας τσάντας ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου φέρει φερμουάρ.
Ιστορικά, η πρώτη πατέντα για τον μηχανισμό αποδόθηκε στον Γουίκομπ Τζάντσον το 1893. Η αρχική μορφή του φερμουάρ δεν ήταν ίδια με τη σημερινή, καθώς αποτελούνταν από κρίκους και άγκιστρα, παραμένοντας ωστόσο ο πρόδρομος του σύγχρονου συστήματος κλεισίματος.
Η καθημερινή χρήση του φερμουάρ το καθιστά τόσο δεδομένο που σπανίως σκεφτόμαστε την κατασκευή του, την ιστορία του ή την ορθή του ονομασία. Ωστόσο, η γνώση αυτών των λεπτομερειών εμπλουτίζει την κατανόηση ενός αντικειμένου που, αν και απλό, εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία.
Πηγή