
Το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι και τα μακαρόνια κολλάνε – Το κόλπο για να βγαίνουν τέλεια κάθε φορά
Τα μακαρόνια είναι ένα φαγητό που σχεδόν όλοι λατρεύουμε – εύκολο, γρήγορο και πάντα χορταστικό. Κι όμως, το τέλειο αποτέλεσμα δεν είναι τόσο αυτονόητο. Πόσες φορές έχεις δει τα ζυμαρικά σου να κολλάνε μεταξύ τους, να λασπώνουν ή να χάνουν τη γεύση τους; Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει λύση – και το λάθος που τα προκαλεί είναι πιο κοινό απ’ όσο νομίζεις.
Το ένα λάθος που κάνουμε όλοι
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν χρησιμοποιούν αρκετό νερό στο βράσιμο. Όταν τα ζυμαρικά δεν έχουν χώρο να “χορέψουν” μέσα στην κατσαρόλα, αρχίζουν να κολλάνε μεταξύ τους – ειδικά στα πρώτα λεπτά.
Το σωστό βήμα για μακαρόνια που δεν κολλάνε ποτέ
Ακολούθησε αυτά τα βασικά tips:
1. Πολύ νερό – χωρίς τσιγκουνιά!
Για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών, χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 λίτρο νερό.
2. Αλάτι, όχι λάδι στο νερό
Το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα είναι μύθος! Δεν εμποδίζει το κόλλημα, απλώς εμποδίζει τη σάλτσα να δέσει. Ρίξε 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι μόλις βράσει το νερό.
3. Ανακάτεψε τα ζυμαρικά αμέσως μόλις τα ρίξεις
Το πρώτο ανακάτεμα είναι κρίσιμο. Τα πρώτα 1-2 λεπτά είναι τα πιο “επικίνδυνα” για κόλλημα.
4. Μην τα παραβράσεις
Ακολούθησε τον χρόνο που γράφει η συσκευασία. Για “al dente” αποτέλεσμα, βγάλ’ τα 1 λεπτό νωρίτερα και ολοκλήρωσε το μαγείρεμα μέσα στη σάλτσα.
Extra tip: Μην ξεπλένεις τα μακαρόνια!
Αν δεν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις για σαλάτα, ποτέ μην τα ξεπλένεις με νερό. Αφαιρείς το άμυλο που βοηθά τη σάλτσα να δέσει καλύτερα πάνω τους.
Το να βράσεις σωστά τα μακαρόνια είναι πιο απλό απ’ όσο νομίζεις – αρκεί να αποφύγεις ένα και μόνο λάθος. Με άφθονο νερό, σωστό αλάτισμα και ανακάτεμα στην αρχή, τα ζυμαρικά σου θα βγαίνουν πάντα τέλεια. Δοκίμασέ το και θα δεις τη διαφορά με την πρώτη πιρουνιά!
Πηγή