Διέppευσε η δημοσκόπηση: Πόσες μονάδες έχει xάσει η ΝΔ από ΟΠΕΚΕΠΕ

August 8, 2025

Διέppευσε η δημοσκόπηση: Πόσες μονάδες έχει xάσει η ΝΔ από ΟΠΕΚΕΠΕ


Διαφ.

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το σημαντικότερο πολιτικό θέμα το τελευταίο διάστημα, η Κυβέρνηση είχε ποντάρει αρκετά στις καλοκαιρινές διακοπές και στα μπάνια του λαού, ώστε το θέμα είτε να ξεχαστεί, είτε να υποβαθμιστεί.

Τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι.

Οι αποκαλύψεις για εμπλοκή νέων προσώπων που σχετίζονται με το κόμμα κρατάει το θέμα στον αφρό.

Διαφ.

Αυτή η εικόνα φέρνει απώλειες στο κυβερνών κόμμα.

Διαφ.

Πόσες μονάδες έχει χάσει το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία;

Διαφ.

Και πού έχουν πάει;

Διαφ.

Να τι δείχνουν οι μετρήσεις.

Πόσα δισ. ευρώ θα έχει το πακέτο παροχών της ΔΕΘ

Σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη παροχές και μέτρα ανακούφισης.

Μέσω της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει προς τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια.

Και φυσικά θα θελήσει να αντιστρέψει την ατζέντα και το κλίμα των Προανακριτικών Επιτροπών και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για να το πετύχει αυτό, κάτι πρέπει να δώσει.

Πόσα θα δώσει όμως;

Οι πληροφορίες της στήλης κάνουν λόγο για ένα κοστολογημένο πακέτο παροχών και δημοσιονομικής πολιτικής.

Το πακέτο θα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ – παραπάνω από το 1,5 δισ. ευρώ που είχε γνωστοποιηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση τα 3 δισ. που ακούστηκαν από κάποια χείλη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, και το επιτελείο του έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν προς το τέλος του μήνα το πακέτο που θα πάει στο Μαξίμου για το κόψε – ράψε και την τελική έγκριση.

Το βέβαιο είναι πως στις προτάσεις θα περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις, ενισχύσεις και επιδόματα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ένστολους.

Η Βόρεια Ελλάδα φοβίζει το Μαξίμου

Σε φάση πλήρους κινητοποίησης εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία ενόψει της ΔΕΘ, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη Μακεδονία αλλά και την Θράκη, όπου οι ισορροπίες έχουν αρχίσει να γίνονται πιο εύθραυστες και το κυβερνών κόμμα μετράει απώλειες.

Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει μια συντονισμένη επιχείρηση αποκατάστασης σχέσεων με τους δεξιούς ψηφοφόρους – κάποιοι έχουν βρει ήδη στέγη στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, ενώ μέσα στο παιχνίδι είναι η Αφροδίτη Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής.

Στόχος είναι να επουλωθούν πληγές που δημιουργήθηκαν την τελευταία εξαετία και να παρουσιαστεί ένα αφήγημα παραγωγής έργου στην περιοχή, το οποίο θα κουμπώσει και με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Το σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή πριν την έκθεση της Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί και μετά από αυτή.

Θα καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να περιορίσει την εκλογική αιμορραγία στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Δεν είναι εύκολο γιατί έχουν αλλάξει οι καιροί.

Η χασούρα από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Την ίδια ώρα, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αφήσει το αποτύπωμά της – τόσο σε επίπεδο πολιτικού θορύβου, όσο και σε επίπεδο εκλογικής επίδρασης.

Το θέμα βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο των δημοσκοπικών εργαλείων, μετριέται ξανά και ξανά, τόσο σε τακτικές έρευνες όσο και σε στοχευμένες παραγγελίες.

Δημοσκοπήσεις τρέχουν συνεχώς, ανεξάρτητα αν δεν τις βλέπουμε στα κανάλια λόγω των μπάνιων του Αυγούστου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι απώλειες για την κυβέρνηση -που αποτυπώνονται σε μια πτώση που ξεκινάει από 1,5% και αγγίζει μέχρι και το 3%- δεν μεταφράζονται σε ρεύμα προς άλλα κόμματα.

Αντιθέτως, κατευθύνονται προς τη γνωστή «γκρίζα ζώνη», εκεί που συγκεντρώνεται η αποχή, η αδιαφορία, η αναμονή ή και η σιωπηλή αποδοκιμασία.

Στο επιτελείο της κυβέρνησης, αν και γνωρίζουν πως πρόκειται για έναν κατακερματισμένο χώρο, χωρίς σαφή χαρακτηριστικά και με ετερογενή προφίλ, πιστεύουν πως θα δημιουργήσουν το πολιτικό αφήγημα για να τους φέρουν πίσω.

Η μεγάλη δυσκολία εντοπίζεται κυρίως στους νεότερους ψηφοφόρους, όπου διαπιστώνεται μια σταθερή τάση αποδοκιμασίας προς την αντισυστημική επιλογή.

Και στην προκειμένη περίπτωση, κάτι τσιμπάει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Γιατί ο Καραμανλής δεν απάντησε στη διπλή επίθεση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή – και μάλιστα δύο φορές.

Μία για τα ελληνοτουρκικά μέσω της συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη και μία στη Βουλή για το πρόστιμο στον ΟΠΕΚΕΠΕ επί διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει σηκώσει το γάντι.

Δεν έχει απαντήσει.

Γιατί, όμως, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο;

Ο Καραμανλής έχει αποφασίσει πως θα μετατραπεί ο ίδιος στον εσωκομματικό αντίπαλο που, ενδεχομένως, ψάχνει ο πρωθυπουργός.

Το ίδιο έχει μεταφέρει και στους στενούς του συνεργάτες.

Ηρεμία και νηφαλιότητα.

Ο Καραμανλής δεν σκοπεύει να δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξη αλλά δεν πρόκειται να μην τοποθετηθεί επίσημα σε όσα του καταλόγισε ο Μητσοτάκης για τους χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική και στα ελληνοτουρκικά.

Συνεπώς, την ώρα που θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως δεν θα ανέβει στη ΔΕΘ, η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο Βενιζέλος στο Επικρατείας;

Από το Κολωνάκι μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη ψιθυρίζεται έντονα το τελευταίο διάστημα πως το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου «παίζει δυνατά» για την κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόσφατη -και καθόλου τυχαία, φυσικά- δημόσια παρέμβασή του με φόντο το πρωτοφανές σκηνικό στη Βουλή, όπου επιχειρήθηκε με κάθε τρόπο να αποτραπεί η υπερψήφιση της Προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ούτε και η σύγκρουσή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Όσοι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ μιλούν για μια επιστροφή που προετοιμάζεται προσεκτικά.

Άλλωστε, εκείνοι που γνωρίζουν καλά τον Βενιζέλο, ξέρουν ότι δεν αποχώρησε ποτέ πραγματικά από το προσκήνιο.

Σενάρια, συζητήσεις, διαρροές και πηγές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ο Βενιζέλος ετοιμάζεται για comeback, από την «πλαϊνή πόρτα».

Όλα τα παραπάνω δεν είμαι σίγουρος πως συζητούνται και μέσα στην Χαριλάου Τρικούπη – γι’ αυτό σας έγραψα στην αρχή «μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη» – και δεν ξέρω αν βρίσκουν σύμφωνο και τον ίδιο τον Βενιζέλο, ο οποίος μετά από τόσα χρόνια θέλει ένα μεγαλύτερο αξίωμα.

Το υπέρτατο το έχασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως πίστευαν πολλοί.

Υπάρχει ένα ακόμη. Με την προϋπόθεση η επόμενη κυβέρνηση να έχει τη μορφή συγκυβέρνησης.

Όπως και ‘χει, του Βενιζέλου του αρέσει να είναι στον αφρό της πολιτικής – ακόμη κι αν γίνεται σήμερα σε επίπεδο συζήτηση και σεναρίων.

Οι φορολογικοί μετανάστες στο στόχαστρο

Σε πλήρη εξέλιξη μαθαίνω πως βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη μιας παλιάς και γνώριμης πρακτικής.

Αυτής των λεγόμενων «φορολογικών μεταναστών».

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται ως κάτοικοι εξωτερικού, αλλά στην πραγματικότητα ζουν, κινούνται και δραστηριοποιούνται εντός Ελλάδας – συχνά χωρίς να το κρύβουν ιδιαίτερα.

Αθάνατη Ελλαδάρα!

Η τακτική είναι γνωστή.

Η αλλαγή φορολογικής κατοικίας αξιοποιείται ως μέσο για την αποφυγή τεκμηρίων και περιορισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.

Το ισχύον πλαίσιο επιτρέπει σε όσους δεν έχουν πραγματικό εισόδημα εντός Ελλάδας να διατηρούν την ιδιότητα του κατοίκου εξωτερικού.

Όμως, τα έσοδα από ενοίκια, τόκους ή άλλες πηγές εντός συνόρων επανενεργοποιούν τα τεκμήρια.

Και τότε η εικόνα αλλάζει.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι αφορούν κυρίως σε περιπτώσεις υψηλού οικονομικού προφίλ, με περιουσιακά στοιχεία, δαπάνες και τρόπο ζωής που δύσκολα συνάδουν με το προφίλ κάποιου που έχει φύγει -τουλάχιστον φορολογικά- στο εξωτερικό.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: