
Καιρός: Το GFS δείχνει παρατεταμένη ανομβρία στην Ελλάδα – Πότε αναμένονται βροχές
Το προγνωστικό μοντέλο των Αμερικανών δείχνει πως η Ελλάδα θα μείνει εκτός σημαντικών βροχοπτώσεων μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Καιρός: Το GFS δείχνει…
Το προγνωστικό μοντέλο των Αμερικανών δείχνει πως η Ελλάδα θα μείνει εκτός σημαντικών βροχοπτώσεων μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Καιρός: Το GFS δείχνει παρατεταμένη ανομβρία στην Ελλάδα – Πότε αναμένονται βροχές
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του προγνωστικού μοντέλου GFS, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε περίοδο ανομβρίας που εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι πρώτες φθινοπωρινές διαταραχές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, ωστόσο η χώρα μας μένει εκτός αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται αξιόλογες βροχές.
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία του GFS
Η σημερινή ανάλυση του GFS καταγράφει μια πιθανή μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μετά τις 12 Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να προκύπτουν ιδιαίτερα έντονες ή αξιόλογες βροχοπτώσεις για τη χώρα μας. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει ότι η ανομβρία θα συνεχιστεί, δημιουργώντας ανησυχία τόσο στον αγροτικό κόσμο όσο και στους πολίτες που προσδοκούν δροσιά και φθινοπωρινές καταιγίδες.
Η εικόνα μέσα από το WINDY
Τα δεδομένα του WINDY, που συνδυάζει προγνωστικά μοντέλα όπως το GFS, το ECMWF και το NEMS, δείχνουν καθαρά ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς περιορισμένης υετικής δραστηριότητας. Ενώ οι γειτονικές χώρες της Ευρώπης μπαίνουν ήδη σε φθινοπωρινό μοτίβο, η δική μας περιοχή συνεχίζει με αίθριες συνθήκες και ενισχυμένους βοριάδες.
Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα λεπτομερή πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες:
Σάββατο 06/09/2025: Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 και τοπικά στα ανατολικά τμήματα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς, στα νησιά Ιονίου, ανατολικού Αιγαίου και Κρήτης τους 30 με 32 και στις Κυκλάδες τους 26 με 28 βαθμούς.
Κυριακή 07/09/2025: Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και απόγευμα, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα φτάσουν στο Αιγαίο έως και τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Δευτέρα 08/09/2025: Στα ηπειρωτικά αραιές νεφώσεις που θα γίνουν κατά τόπους πιο πυκνές το μεσημέρι και απόγευμα, με πιθανότητα για βροχές ή όμβρους στα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Τρίτη 09/09/2025: Παρόμοιο σκηνικό με αίθριο καιρό και τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά, με πιθανότητα εκδήλωσης όμβρων. Η ορατότητα στα δυτικά θα είναι περιορισμένη νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι βόρειοι, στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 7. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.
Τι λένε τα σημάδια του φεγγαριού
Δεν λείπουν και οι παραδοσιακές προβλέψεις, καθώς πολλοί παρατηρητές του ουρανού μιλούν για σημάδια που δείχνουν πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, αγγίζει το 100% αξιοπιστία η λαϊκή παρατήρηση του φεγγαριού, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι ο φετινός χειμώνας θα έχει έντονες καιρικές εναλλαγές.
Πηγή