Άκης Πετρετζίκης: Έβγαλε την No1 συνταγή του για τα πιο μελωμένα μελομακάρονα κι έγινε ξανά viral σε δευτερόλεπτα

October 19, 2025
Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει την κορυφαία συνταγή για τα πιο αφράτα μελομακάρονα και γίνεται ξανά viral σε λίγα δευτερόλεπτα

Θα μας… τρελάνει ο Άκης Πετρετζίκης: Έβγαλε την No1 συνταγή του για τα πιο μελωμένα μελομακάρονα κι έγινε ξανά viral σε δευτερόλεπτα


Διαφ.

Τα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη – Η απόλυτη παραδοσιακή συνταγή με άρωμα Χριστουγέννων

Ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει μια αυθεντική συνταγή για μελομακάρονα, γεμάτη άρωμα, ισορροπία και γεύση που θυμίζει γιορτινή θαλπωρή. Με τη χαρακτηριστική του φροντίδα στη λεπτομέρεια, ο αγαπημένος σεφ εξηγεί βήμα προς βήμα πώς να πετύχουμε τα τέλεια μελομακάρονατραγανά εξωτερικά, ζουμερά εσωτερικά και πλημμυρισμένα με μέλι και καρύδια.

Διαφ.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 400 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 400 ml σπορέλαιο
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 50 g ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο (τριμμένο)
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 g σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

  • 500 ml νερό
  • 800 g ζάχαρη
  • 150 g μέλι
  • 3 ξύλα κανέλας
  • 3 γαρίφαλα**
  • Φλούδα από 1 πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

  • Μέλι (προαιρετικά)
  • Καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

1️⃣ Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε για 3–4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς (σημαντικό, γιατί τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι ζεστά όταν τα βουτήξουμε).

Διαφ.

2️⃣ Φτιάχνουμε τη ζύμη

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τα έλαια, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ζυμώνουμε πολύ απαλά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη (προσοχή να μην παραζυμωθεί).

Διαφ.

3️⃣ Πλάθουμε και ψήνουμε

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (αέρα). Πλάθουμε ομοιόμορφα κομμάτια 30 g σε οβάλ σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20–25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Διαφ.

4️⃣ Σιροπιάζουμε

Μόλις βγουν από τον φούρνο, βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για περίπου 10–12 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

5️⃣ Σερβίρουμε

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα, περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.

Μυστικά του Άκη

  • Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα ζεστά, για να απορροφήσουν σωστά.
  • Μην τα ζυμώσετε πολύ, για να μη βγάλουν λάδι και σκληρύνουν.
  • Μπορείτε να τα φυλάξετε εκτός ψυγείου για αρκετές ημέρες — παραμένουν αφράτα και μυρωδάτα.

Η μαγεία των γιορτών σε κάθε μπουκιά

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τα Μελομακάρονα του Άκη συνδυάζει παράδοση, απλότητα και τέλεια ισορροπημένες γεύσεις. Είναι η ιδανική επιλογή για κάθε σπίτι που θέλει να γεμίσει το γιορτινό του τραπέζι με άρωμα μελιού και μπαχαρικών — ένα γλυκό που ενώνει γενιές και αναμνήσεις.

???? Δείτε αναλυτικά τη συνταγή στο akispetretzikis.com


Πηγή

Διαβάστε επίσης: