
Ανακαλούνται κατεψυγμένες πίτσες – Κίνδυνος από μολυσμένο συστατικό
Ακόμα και τα τρόφιμα που φαίνονται αθώα και έτοιμα προς κατανάλωση δεν είναι πάντα απαλλαγμένα από κινδύνους. Ένα μόνο μολυσμένο συστατικό μπορεί να μεταφέρει βακτήρια ή τοξίνες σε όλο το προϊόν, καθιστώντας το επικίνδυνο για την υγεία. Η μόλυνση μπορεί να προκύψει κατά την παραγωγή, την επεξεργασία ή τη συντήρηση, ακόμη και όταν όλα τα υπόλοιπα συστατικά είναι φρέσκα και καθαρά. Αυτός ο κίνδυνος υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση και ο έλεγχος των πρώτων υλών για την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι μας.
Το ιταλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ανάκληση τριών παρτίδων κατεψυγμένης πίτσας με λουκάνικα και μπρόκολο λόγω πιθανής παρουσίας της τοξίνης Clostridium botulinum που εντοπίστηκε σε δείγμα του λαχανικού. Η τοξίνη που προκαλεί αλλαντίαση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις, καθιστώντας την ανάκληση απαραίτητοη για την προστασία των καταναλωτών.


Οι συγκεκριμένες παρτίδες που έχουν ανακληθεί είναι η Napoli Gran Gourmet Pizza Salsiccia e Friarielli 440g με ημερομηνία παραγωγής 29/09/2025, συσκευασμένη σε πακέτο 3960 g (9 πίτσες x 440 g) και η Acquaviva Focaccia Friarielli e Salsiccia 420g με παρτίδες 250624 και 250721 και ημερομηνίες λήξης 24/09/2026 και 21/10/2026 αντίστοιχα, συσκευασμένη σε πακέτο 2520 g (6 πίτσες x 420 g). Και οι δύο παρασκευάζονται από την Vera Pizza Napoli Srl, στο εργοστάσιο της Montecorvino Pugliano, στη Via Monte Bianco 4, 84090.
Η πρόσφατη ανάκληση έρχεται μία εβδομάδα μετά τον προληπτικό ανακαλσμό του ίδιου λαχανικού που συντηρείται σε ηλιέλαιο της μάρκας Sapurè, λόγω υποψίας παρουσίας της τοξίνης που προκαλεί αλλαντίαση. Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα προϊόντα καλούνται να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης ή να τα απορρίψουν με ασφάλεια. Η προσοχή σε προϊόντα που περιέχουν συντηρημένα λαχανικά είναι κρίσιμη, καθώς η τοξίνη της αλλαντίασης μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε τρόφιμα που φαίνονται φυσιολογικά, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής οξυγόνωσης όπως τα κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Στο πένθος η εκπαιδευτική κοινότητα – Εφυγε από τη ζωή η διευθύντρια του ΕΠΑΛ Σκοπέλου Σάσα Ανδρουλάκη
-
Λουκέτο σε σχολεία την Παρασκευή 21/11 στο Δήμο Βάρης
-
Τραγωδία: Κατέληξε η 78χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο Ηράκλειο – Νοσηλευόταν εννέα μέρες στη ΜΕΘ