
Μαύρος καπνός στο Βατικανό για την εκλογή του νέου Πάπα
Εκλογή Πάπα: Ακαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Πάπα – Μαύρος καπνός από την καπέλα Σιξτίνα
Οι 133 καρδινάλιοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου στο πρώτο κονκλάβιο που ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα.
Μαύρος καπνός βγήκε από την καμινάδα στην Καπέλα Σιξτίνα στις 22:00 και το Κονκλάβιο θα παραμείνει απομονωμένο μέχρι να φτάσουμε στο Habemus Papam για την ανάδειξη του 267ου Ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε το μεσημέρι και λίγο πριν τις 19:00, ακούστηκε το extra omnes για να ξεκινήσει η ψηφοφορία, με χιλιάδες πιστούς να βρίσκονται στο Βατινακό, με το βλέμμα στραμμένο στην καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.
Την Πέμπτη θα υπάρξουν δύο πρωινές ψηφοφορίες (στις 10:30 και στις 12:00) και αν δεν υπάρξει ανάδειξη Πάπα, θα γίνουν ακόμη δύο απογευματινές (στις 17:30 και στις 19:00). Σε περίπτωση που και πάλι δεν βγει λευκός καπνός, η ίδια διαδικασία θα συνεχίζεται καθημερινά.
Δείτε ζωντανή εικόνα από το Βατικανό:
Οι καρδινάλιοι εκλέκτορες και οι τρεις που μετρούν ψήφους
Υπάρχουν 252 καρδινάλιοι σε όλο τον κόσμο και ως σώμα, είναι υπεύθυνοι για τις υποθέσεις της Αγίας Έδρας αν και με περιορισμούς. Από αυτούς, οι 135 είναι καρδινάλιοι εκλέκτορες, οι οποίοι συγκεντρώνονται στο Βατικανό για να επιλέξουν τον νέο Πάπα. Σε αυτό το Κονκλάβιο συμμετέχουν 133, καθώς δύο είναι άρρωστοι. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των εκλεκτόρων -108- ορίστηκαν καρδινάλιοι από τον Πάπα Φραγκίσκο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Βατικανού.
Το Κονκλάβιο επιλέγει με κλήρωση τρεις Καρδιναλίους που είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση του κάθε ψηφοδελτίου και την ανακοίνωσή του σε όσους συμμετέχουν. Στη συνέχεια, καταμετρούν τις ψήφους και καίνε τα ψηφοδέλτια.
Σημειώνεται πως η ψηφοφορία είναι μυστική και οι Καρδινάλιοι αλλάζουν το γραφικό τους χαρακτήρα για να μην ταυτοποιηθούν.
Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τις περασμένες ημέρες, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, φαβορί παραμένει ο Ιταλός καρδινάλιος και επί δώδεκα χρόνια πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν. Ήταν στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου, αλλά θεωρείται σε θέση να συμπεριλάβει στη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας και κληρικούς, οι οποίοι δεν είναι αμιγώς προοδευτικής κατεύθυνσης.
Προκειμένου να εκλεγεί ένας υποψήφιος απαιτείται να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων. Ήδη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που περιμένουν να δουν το χρώμα του καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα: Μαύρος που σημαίνει ότι η ψηφοφορία απέβη άκαρπη, λευκός, που σημαίνει ότι αναδείχθηκε νέος Ποντίφικας. Σήμερα, πάντως, δεν αναμένεται εκλογή και θα γίνει μόλις μία ψηφοφορία. Από αύριο Πέμπτη, αναμένεται να γίνονται μέχρι και τέσσερις ψηφοφορίες.
Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες εκλογής, μεταξύ των άλλων, θεωρείται ότι συγκεντρώνουν ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Τάγκλε. Μετριοπαθέστερος, με μεγάλη πείρα στον διαθρησκειακό διάλογο ο πρώτος, πιο πιστός στη γραμμή του Αργεντινού εκλιπόντα Ποντίφικα ο δεύτερος.
Όλα αυτά όμως θα μπορούσαν να ανατραπούν κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, αφού μάλιστα γνωστό ιταλικό ρητό μας υπενθυμίζει ότι όποιος εισέρχεται στη Σιξτίνα ως φαβορί να εκλεγεί Πάπας, τελικά βγαίνει από την αίθουσα ως απλός καρδινάλιος.
Πολλοί διερωτώνται πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία εκλογής του επόμενου Αγίου Πατέρα των Καθολικών. Μια λογική πρόβλεψη, δεδομένων των προηγούμενων κονκλαβίων, θα ήταν δύο με τρεις ημέρες. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις.
Πηγή