Μόλις ανακοινώθηκε: «Κλείδωσε» νέα αργία – Η ημέρα που πλέον θα είναι όλα κλειστά – Ποιους αφορά και τι λέει το Προεδρικό Διάταγμα

August 7, 2026

Νέα τοπική αργία καθιερώνεται στον Δήμο Κηφισιάς, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την καθημερινότητα των κατοίκων. Η 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Δημητρίου, προστίθεται στο ημερολόγιο των αργιών, κλείνοντας μια μακροχρόνια εκκρεμότητα. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθισ


Μόλις ανακοινώθηκε: «Κλείδωσε» νέα αργία – Η ημέρα που πλέον θα είναι όλα κλειστά – Ποιους αφορά και τι λέει το Προεδρικό Διάταγμα


Διαφ.

Νέα επίσημη τοπική αργία καθιερώνεται στις 26 Οκτωβρίου για τον Δήμο Κηφισιάς, με την απόφαση να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14 Ιουλίου 2026. Η νέα ρύθμιση βάζει τέλος σε μια θεσμική εκκρεμότητα που παρέμενε ανοιχτή εδώ και δεκαετίες.

Διαφ.

Ποιοι αφορά η νέα αργία

Η 26η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, αναγνωρίζεται πλέον ως επίσημη τοπική αργία αποκλειστικά για τον Δήμο Κηφισιάς Νομού Αττικής.

Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα αυτή θα έχουν αργία τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και όσοι εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου.

Διαφ.

Με τον τρόπο αυτό, οι δημότες και οι εργαζόμενοι στην Κηφισιά αποκτούν κάθε χρόνο μία επιπλέον ημέρα ξεκούρασης, με αφορμή τη γιορτή του πολιούχου της πόλης.

Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 42, το οποίο φέρει τις υπογραφές του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά.

Με το συγκεκριμένο διάταγμα τυποποιείται ουσιαστικά μια πρακτική που είχε ήδη καθιερωθεί στην εκκλησιαστική ζωή της Κηφισιάς, καθώς η 26η Οκτωβρίου συνδέεται με τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης.

Καταργείται η αργία της 6ης Αυγούστου

Παράλληλα με την καθιέρωση της νέας αργίας, το Προεδρικό Διάταγμα καταργεί την 6η Αυγούστου, ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία είχε οριστεί ως τοπική αργία με βασιλικό Διάταγμα στις 28 Φεβρουαρίου 1949.

Έτσι, η 6η Αυγούστου παύει να αποτελεί τοπική αργία για τον Δήμο Κηφισιάς και στη θέση της καθιερώνεται η 26η Οκτωβρίου.

Η νέα αργία ισχύει ήδη από το 2026

Το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε σε ισχύ από την ημέρα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή στις 14 Ιουλίου 2026.

Κατά συνέπεια, η νέα ρύθμιση εφαρμόζεται ήδη από φέτος. Οι δημότες της Κηφισιάς θα γιορτάσουν για πρώτη φορά επίσημα την 26η Οκτωβρίου 2026 ως ημέρα τοπικής αργίας, τιμώντας τον πολιούχο της πόλης, Άγιο Δημήτριο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: