Κύθηρα: Επιτρέπεται το μπάνιο των σκύλων στη γνωστή παραλία Καψάλι

April 15, 2022

Κύθηρα: Επιτρέπεται το μπάνιο των σκύλων στη γνωστή παραλία Καψάλι


Διαφ.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί είναι οι κηδεμόνες σκύλων, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τι πραγματικά λέει ο νόμος για την παραμονή των σκύλων στις παραλίες και το αν μπορούν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.
Οι φασαρίες που γίνονται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σκύλο και σε αυτούς που δεν τους θέλουν είναι άνευ προηγουμένου. Το βλέπουμε σχεδόν πάντα όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα.
Βασικά πρέπει να ξέρουμε ότι σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον κηδεμόνα του και όχι ελεύθερος να ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους.
Βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας, επιτρέπεται επίσης το κολύμπι των ζώων σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, όχι από την παραλία.
Υπάρχουν όμως ένας Δήμος που επιτρέπει το μπάνιο σκύλων σε μια παραλία που πηγαίνει κόσμος και το δηλώνει. Είναι ο δήμος Καψαλίου στα Κύθηρα. Οι ταμπέλες που μάλιστα έχει τοποθετήσει και ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η Τάνια Νικολούδη Tanya Nikoloudis, τραγουδίστρια και συνθέτρια, μας αρέσουν πολύ.
Δείτε όμως τη νομοθεσία μέσω της ανακοίνωσης της Π.Φ.Π.Ο γιατί τα Κύθηρα είναι εξαίρεση.
Δεκάλογος ορθής συμπεριφοράς για να έχετε τον σκύλο σας στην παραλία!
1. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον κηδεμόνα του και όχι ελεύθερος, να ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους.
2. Πρέπει να είναι εμβολιασμένος, να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και το βιβλιάριο του ζώου να είναι στη διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών, σε περίπτωση που ζητηθεί.
3. Ο κηδεμόνας θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μαζέψει τις ακαθαρσίες του, σε περίπτωση που αυτός αφοδεύσει στην παραλία.
4. Βάσει το νόμου 4039/12, επιτρέπεται η παρουσία των κατοικίδιων στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις. Η σχετική εγκύκλιος του Λιμενικού που το απαγορεύει δεν υπερτερεί του νόμου.
5. Βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας, επιτρέπεται επίσης το κολύμπι των ζώων σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, όχι από την παραλία.
6. Οι σκύλοι, μετά την επαφή τους με το νερό, συνηθίζουν να το τινάζουν από πάνω τους. Ο κάθε ιδιοκτήτης, λοιπόν, θα πρέπει να μεριμνά ώστε αυτή η συνήθεια του σκύλου να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους.
7. Οι κηδεμόνες των σκύλων που επιθυμούν να έχουν τα σκυλιά τους στην παραλία, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα, για να μη δημιουργούν προβλήματα στους γύρω τους.
8. Κάτι πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πως στους περισσότερους σκύλους αρέσει μεν το νερό και το παιχνίδι στη θάλασσα, αλλά δεν αντέχουν τη ζέστη, όπως εμείς. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο με τις ώρες που επισκέπτονται τις παραλίες, όσο και με την εξασφάλιση σκιάς και παροχής φρέσκου νερού.
9. Για τα ίδια τα σκυλιά, πρέπει να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες και να προτιμώνται οι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές.
10. Καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι οι σκύλοι δεν μπορούν, λόγω σκελετικής κατασκευής, να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν στην θάλασσα, αντίθετα με τους ανθρώπους.
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


Πηγή

Διαβάστε επίσης: