Αργεντινή: «Καθολική οργάνωση κρατούσε έγκυο 12χρονη που είχε βιαστεί, για να μην κάνει άμβλωση»

January 6, 2023

Αργεντινή: «Καθολική οργάνωση κρατούσε έγκυο 12χρονη που είχε βιαστεί, για να μην κάνει άμβλωση»



Η οργάνωση αυτή είχε καταγγελθεί και το 2016

 



Μια αργεντίνικη Καθολική οργάνωση κατηγορείται πως κράτησε ένα 12χρονο κopίτσι, το οποίο είχε βιαστεί από τον πατέρα της, προκειμένου να την αποτρέψει από το να κάνει άμβλωση, όπως μεταδίδει η ισπανική El Pais.

Η ανήλικη εντοπίστηκε από τις αρχές σε ένα από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης Γκραβίδα, αφού δεν πήγε στο νοσοκομείο όπου είχε προγραμματιστεί η επέμβαση για τη διακοπή της εγκυμοσύνης.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Αργεντινή εδώ και δύο χρόνια, αλλά υπάρχουν ομάδες που κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτό το δικαίωμα.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση, που ήρθε στο φως αφορά ένα 12χρονο κopίτσι που ήθελε να κάνει άμβλωση μετά τον βιασμό της από τον πατέρα της. Εντοπίστηκε την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία μιας οργάνωσης υπέρ της ζωής ονόματι Γκραβίδα μετά από έρευνα που ξεκίνησε όταν το κopίτσι δεν πήγε στο νοσοκομείο όπου είχε ραντεβού για να διακόψει την εγκυμοσύνη της.

Φεμινιστικές, ακτιβιστικές οργανώσεις ζητούν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει εάν η ανήλικη κρατήθηκε παρά τη θέλησή της προκειμένου να την αποτρέψει η οργάνωση από το να κάνει άμβλωση. Ζητούν επίσης να μάθουν τι συνέβη τις ώρες που παρέμενε αγνοούμενη. Είναι η δεύτερη φορά που αυτή η ομάδα καταγγέλλεται στην επαρχία Σάντα Φε ότι προσπαθεί να αποτρέψει την πρόσβαση σε εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ανήλικη έγκυος και σύλληψη του πατέρα

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται την 19η Δεκεμβρίου, όταν η μητέρα του κopιτσιού την πήγε στο κέντρο υγείας στο Γκαριμπάλντι, μια αγροτική πόλη που βρίσκεται 122 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Σάντα Φε. Εκεί επιβεβαίωσαν ότι η ανήλικη ήταν έγκυος και εκείνη αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί σeξουαλικά από τον πατέρα της.

Ο άνδρας, που ταυτοποιήθηκε με τα αρχικά GMA, είναι 42 ετών και συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα. Η εισαγγελία θα ζητήσει την προληπτική κράτηση του αφού του απήγγειλε το αδίκημα της σeξουαλικής κακοποίησης.

Ενώ οι αστυνομικοί αναζητούσαν τον κατηγορούμενο πατέρα, ένστολοι συνόδευσαν το κopίτσι και τη μητέρα σε υγειονομικές υποδομές της επαρχίας. «Δεν θέλω να το έχω», απάντησε η ανήλικη στους γιατρούς όταν την ενημέρωσαν για την εγκυμοσύνη της. Με την υποστήριξη της μητέρας της, η ανήλικη ζήτησε άμβλωση και κλείστηκε ραντεβού για τις 2 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Ιτουράσπε της Σάντα Φε, αλλά δεν εμφανίστηκε.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια ευρεία αναζήτηση που χρειάστηκε περισσότερες από 24 ώρες για να επιφέρει αποτελέσματα. Την βρήκαν στο «Casa Hermanas de Betania», ένα από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης Γκραβίδα.

Μετά από αυτό που συνέβη, η αρμόδια Γραμματεία για τα Παιδιά, τους Εφήβους και την Οικογένεια της Σάντα Φε διέταξε έκτακτα μέτρα για την προστασία του κopιτσιού. Η εισαγγελέας που είναι αρμόδια για την υπόθεση, Αλεχάντρα Αγιάλα, ανέφερε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες η μικρή και η μητέρα της βρέθηκαν σ’ αυτήν την Καθολική ΜΚΟ έχουν τεθεί υπό έρευνα. Ερευνάται συγκεκριμένα αν στόχος ήταν να αποτραπεί η πρόσβαση της ανήλικης στη νόμιμη διακοπή της εγκυμοσύνης. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι λίγο πριν χάσουν την επαφή τους με το υγειονομικό προσωπικό που τους συνόδευε, συμμετείχαν σε Λειτουργία στην οποία είχαν προσκληθεί.

«Σήμερα το κopίτσι είναι καλά στην υγεία του», λέει η ακτιβιστική ομάδα της Εθνικής Καμπάνιας για το Δικαίωμα στην Άμβλωση. «Θέλουμε όμως να μάθουμε υπό ποιες συνθήκες το κρατούσαν και τι συνέβη, γιατί μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με αδίκημα παράνομης στέρησης της ελευθερίας και απειλών σε ανήλικο», καταγγέλλει. «Θέλουμε επίσης να διερευνήσουμε τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της Γκραβίδα», προσθέτει.

Η αντίδραση της Καθολικής ΜΚΟ

Από την πλευρά της οργάνωσης Γκραβίδα έγινε δήλωση στην El Pais ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δικηγόρων τους και ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να κάνουν περαιτέρω δηλώσεις επ’ αυτού.

Η οργάνωση αυτή είχε καταγγελθεί και το 2016 για άλλη μια προσπάθεια αποτροπής νόμιμων αμβλώσεων στη Σάντα Φε. Τότε η νομοθεσία επέτρεπε την άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού και κινδύνου για την υγεία της εγκύου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: