Μυστήριο με το μινκ στον Κηφισό -«Να το πιάσουν, όχι να το θανατώσουν»

January 6, 2023

Μυστήριο με το μινκ στον Κηφισό -«Να το πιάσουν, όχι να το θανατώσουν»


Διαφ.

Υπάρχουν κίνδυνοι για το οικοσύστημα αν τυχόν βρει ταίρι και αναπαραχθεί

 



Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, οι φωτογραφίες ενός μινκ να βρίσκεται στον Κηφισό έγιναν viral στο διαδίκτυο.

Η παρουσία του ζώου προκάλεσε ποικίλα σχόλια αλλά και προβληματισμό σχετικά με το πώς βρέθηκε εντός του αστικού ιστού της Αθήνας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» και την Μαρία Μουρελάτου, ο αθλητικός φωτογράφος Μάρκος Χουζούρης (Eurokinissi), που απαθανάτισε το μινκ, περιγράφει τι συνέβη εκείνο το πρωινό.

«Ηταν γύρω στις 8.30 το πρωί. Βρισκόμουν στο ύψος του Δήμου Αχαρνών για να φωτογραφίσω την πανίδα του ποταμού. Ξαφνικά μου προέκυψε αυτό το ζωάκι. Μου έκανε εντύπωση το λευκό του χρώμα. Μάλιστα, σκέφτηκα ότι ίσως πρόκειται για εκείνη την ιστορία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είχαν απελευθερωθεί μινκ από φάρμες. Στο πρακτορείο ανεβάσαμε 4 φωτογραφίες με το μινκ στις 27 Δεκεμβρίου και αμέσως έγινε χαμός. Στο Facebook άλλοι έλεγαν «ωραίο ζωάκι», άλλοι ότι είναι επικίνδυνο γιατί καταστρέφει το τοπικό οικοσύστημα, ενώ υπήρξαν και διαφωνίες για το είδος του ζώου».

Ο κ. Χουζούρης εξήγησε ότι σε ειδική ομάδα στο Διαδίκτυο (Ξενικά Ζώα σε Ελλάδα και Κύπρο), στην οποία συμμετέχουν και επιστήμονες, τον ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται για το ευρωπαϊκό είδος που είναι απειλούμενο αλλά για το αμερικανικό, το οποίο εκτρέφεται σε φάρμες για τη γούνα του.

«Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για το πώς βρέθηκε το ζωάκι εκεί. Το πιθανότερο είναι να το βαρέθηκε κάποιος που το είχε ως κατοικίδιο και να το άφησε στο ποτάμι ή απλώς να του ξέφυγε. Εμένα, μέχρι στιγμής, δεν με ενόχλησε κάποια αρμόδια υπηρεσία σχετικά με το πού εθεάθη το ζώο», προσθέτει.

Ο «Αρκτούρος» χαρακτηρίζει ως πολύ επικίνδυνη την ενέργεια ακτιβιστών να απελευθερώσουν μινκ από εκτροφείο στην Καστοριά – 50.000 απελευθερώθηκαν, τα 35.000 πιάστηκαν, 15.000 κρύφτηκαν στη φύση). Όπως αναφέρουν, τα μινκ, ένα ξενικό είδος, αναπαράγονται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που μπορεί να διαταράξει ανεπανόρθωτα την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Πηγή: Τα Νέα

Διαβάστε επίσης: