Το υπέροχο κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας είναι απο τα μεγαλύτερα φυτοφάγα ζώα της Ελλάδας

January 6, 2023

Το υπέροχο κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας είναι απο τα μεγαλύτερα φυτοφάγα ζώα της Ελλάδας


Διαφ.

Ο «βασιλιάς» του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας αλλά και ένα απο τα μεγαλύτερα φυτοφάγα ζώα της Ελλάδας σε υπέροχες φωτογραφίες και Βίντεο.

Το κόκκινο ελάφι ή έλαφος ο ευγενής (Cervus elaphus) είναι ο «βασιλιάς» του Εθνικού Δρυμού της ΠάρνηθαςΣτέκεται υπερήφανο και μαγνητίζει το βλέμμα με την επιβλητική ομορφιά του και το καφε-κόκκινο τριχωμά του.

Petroskaz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Pourgourisch, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia CommonsΤο κόκκινο ελάφι ζει και βασιλεύει σε όλη την Πάρνηθα. Το χειμώνα κατεβαίνει σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο προς αναζήτηση τροφής.

Φωτογραφία από foxycoxy

Το θηλυκό ελάφι δεν έχει κέρατα και γεννάει την άνοιξη, συνήθως ένα μικρό. Το νεαρό ελάφι φέρει άσπρες βούλες, οι οποίες χάνονται όσο μεγαλώνει.

Φωτογραφία από RitaE

Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, όπως αναφέρει η WWF, το κόκκινο ελάφι αφήνει ανελλιπώς τα ίχνη του στον ελλαδικό χώρο.

Ως φυσικός βοσκητής, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη βάση της τροφικής πυραμίδας.

Μεγάλα αρπακτικά και γύπες – που σήμερα απειλούνται επίσης µε εξαφάνιση – θα μπορούσαν να στηρίζουν την επιβίωσή τους στην ύπαρξη των ελαφιών.

Το κόκκινο ελάφι ζούσε κάποτε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μέσα σε λίγες δεκαετίες όμως, οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να θεωρείται πλέον «Κρισίμως κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009).

Το λαθραίο κυνήγι είναι η κυριότερη απειλή για το ελάφι στην Ελλάδα. Οι πληθυσμοί που έχουν απομείνει αποτελούν απομονωμένα «νησιά».

Παρακολουθήστε το βίντεο του χρήστη Γνωρίζοντας την Αττική

 

dinfo


Πηγή

Διαβάστε επίσης: