Ακούς το αίμα να κυλά και τον ήχο που κάνουν τα κόκκαλα: Το δωμάτιο που κανείς δεν μένει μέσα πάνω από μία ώρα

February 5, 2023

Ακούς το αίμα να κυλά και τον ήχο που κάνουν τα κόκκαλα: Το δωμάτιο που κανείς δεν μένει μέσα πάνω από μία ώρα


Διαφ.

Με σύμμαχο την τεχνολογία, φτιάχτηκε το πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου, όπου μπορεί κανείς να ακούσει μέχρι και το αίμα που ρέει στις φλέβες.Όμως, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταφέρει να μείνει για περισσότερο από μία ώρα.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να σχεδιαστεί το δωμάτιο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015 και είναι χτισμένο στο Κτήριο 87 στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον. Η δομή του δωματίου θυμίζει ένα κρεμμύδι, καθώς διαθέτει έξι στρώματα τσιμέντου και χάλυβα, απομονώνοντάς το από το υπόλοιπο κτίριο και τον έξω κόσμο.

Γνωστός ως «ανηχοϊκός θάλαμος», χρησιμοποιείται για να μετρηθούν οι ήχοι και οι θόρυβοι από τους υπολογιστές, τα ακουστικά, τα ηχεία, τα μικρόφωνα και τα άλλα προϊόντα που αναπτύσσει η Microsoft.

Το τσιμεντένιο δωμάτιο κατέχει μάλιστα το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το πιο ήσυχο μέρος του κόσμου, καθώς το επίπεδο του θορύβου μετρήθηκε σε αρνητικά ντεσιμπέλ (-20,3 dB), δηλαδή 20,3 ντεσιμπέλ κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής.

Δείτε το βίντεο

Για να καταλάβει κανείς πόσο ήσυχο είναι αυτό το δωμάτιο, αρκεί να σκεφτεί ότι η κανονική αναπνοή του ανθρώπου σε ηρεμία ακούγεται στα 10dB σε ένα κανονικό δωμάτιο και ένας απαλός ψίθυρος στα 30dB.

Αυτό σημαίνει πως όποιος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο μπορεί να ακούσει τον παλμό της καρδιάς του, το αίμα του να κυλά, ακόμα και τον ήχο που κάνουν τα οστά του καθώς κινείται. Σε λίγη ώρα, η ησυχία γίνεται εκκωφαντική και ένα κουδούνισμα αντηχεί στα αφτιά του. Τελικά, χάνει την ισορροπία του, καθώς η απόλυτη έλλειψη αντήχησης σαμποτάρει την αίσθηση του χώρου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: