Φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

February 6, 2023

Φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε


Διαφ.

«Κανένας μόνος του».

 Ο αγώνας δρόμου με τον χρόνο και με το ψύχος συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες των σεισμών που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και στις δύο χώρες χθες Δευτέρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου είκοσι ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών κι έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 4.890 άνθρωποι, 3.381 στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, άλλοι 1.509 και πλέον στη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίζουν να γίνονται ολοένα βαρύτεροι όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες.

Χάθηκαν πάνω από 4.890 άνθρωποι, 3.381 στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, άλλοι 1.509 και πλέον στη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίζουν να γίνονται ολοένα βαρύτεροι όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες.

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, της επίσημης τουρκικής αρχής διαχείρισης καταστροφών, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Ενώ διάφορες χώρες ετοιμάζουν αποστολές βοήθειας, το ίδιο κάνει και Ο Άλλος Άνθρωπος στον Κεραμεικό, που ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία ενός σοκαρισμένου άντρα και της κόρης του στα συντρίμμια, γράφοντας:

«Κανένας μόνος του, ούτε και εσύ, άνθρωπέ μου, ερχόμαστε να κάτσουμε εκεί στα χαλάσματα δίπλα σου. Η μέρα αναχώρησης θα ανακοινωθεί μέχρι το Σάββατο.

»Η αλληλεγγύη είναι το όπλο και η δύναμη όλων των λαών, χωρίς κανένα διαχωρισμό πουθενά, ξεκινάμε στη Μ. Αλεξάνδρου 109 στον Κεραμεικό, αλλά και σε άλλες συλλογικότητες που θα ανακοινωθούν σύντομα, από Σάββατο να μαζεύουμε τρόφιμα, κασκόλ, σκουφους για να στείλουμε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και Συρίας που δοκιμάζονται.

«Ξεκινάμε στη Μ. Αλεξάνδρου 109 στον Κεραμεικό, αλλά και σε άλλες συλλογικότητες που θα ανακοινωθούν σύντομα, από Σάββατο να μαζεύουμε τρόφιμα, κασκόλ, σκουφους για να στείλουμε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και Συρίας που δοκιμάζονται».

»Χρειαζόμαστε φορτηγά, για να φορτώσουμε και να πάμε εκεί και εθελοντές για να πάμε και να βοηθήσουμε στα χαλάσματα αλλά και να μαγειρέψουμε.

»Όλοι μαζί οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα!!!».

Επιπλέον, η AFAD ανέβασε μια σειρά από διαδικτυακές διευθύνσεις, όπως της Oxfam, στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε για να κάνουμε δωρεές.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Κωνσταντινος Πολυχρονοπουλος (@oalllosanthropos)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fayn (@faynstudio)

marieclaire


Πηγή

Διαβάστε επίσης: