Ηλικιωμένοι βρέθηκαν κλειδωμένοι και εγκαταλελειμμένοι σε γηροκομείο-κολαστήριο, οι μισοί με αφυδάτωση

February 11, 2023

Ηλικιωμένοι βρέθηκαν κλειδωμένοι και εγκαταλελειμμένοι σε γηροκομείο-κολαστήριο, οι μισοί με αφυδάτωση


Διαφ.

Σκληρό θέαμα αντίκρισαν υπάλληλοι της Περιφέρεια Αττικής όταν έκαναν απροειδοποίητο έλεγχο σε γηροκομείο στον Κορυδαλλό.Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της 2ης ΥΠΕ μεταβαίνει στη δομή, ώστε να διαπιστωθούν με στοιχεία οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες φέρεται να κρατούνται οι ηλικιωμένοι.

Οι ελεγκτές θα κάνουν επιτόπιο έλεγχο για να αξιολογήσουν την κατάσταση των φιλοξενούμενων στο γηροκομείο.

Στη συγκεκριμένη δομή έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν πρόστιμα από την Περιφέρεια Αττικής.

Νεότερες πληροφορίες από το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, αναφέρουν πως κάποιοι από τους ηλικιωμένους είχαν εμφανίσει συμπτώματα ψώρας.


Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για το γηροκομείο

«Από το 2020 έχει ανακληθεί από την Περιφέρεια Αττικής η άδεια λειτουργίας της ΜΦΗ στον Κορυδαλλό. Ωστόσο υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας

Δεν ήταν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η σφράγισή της

Με αφορμή το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την παράνομη λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό, που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και ζωή δεκάδων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι: 

Α. Η Περιφέρεια Αττικής από το 2020 έχει επιβάλλει πρόστιμα πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ και έχει εκδώσει αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και σφράγισης της συγκεκριμένης μονάδας στον Κορυδαλλό. 

Β. Η Μεταφορά των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής, στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας. 

Γ. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Αττικής να προχωρά και σε σφράγιση των ακατάλληλων αντίστοιχων δομών. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Αστυνομίας

Τέσσερις αλήθειες για το ιστορικό χειρισμού της συγκεκριμένης περίπτωσης 

1η Αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής, από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της και της Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου. Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό. 

2η Αλήθεια: Σύμφωνα με το Νόμο 2345/1995, στην περίπτωση απόφασης διακοπής λειτουργίας από τις υπηρεσίας της Περιφέρειας, η απόφαση εκτελείται από την οικεία αστυνομική αρχή. Ωστόσο στις 23/9/20 υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων 29/4/20, 23/7/20 και 10/9/20, της Αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας. 

3η Αλήθεια: Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επικοινώνησε τόσο με τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη όσο και με την Αν. Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα, προκειμένου να συντονιστεί η ασφαλής μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία για την εξέταση της κλινικής τους κατάστασης. 

4η Αλήθεια: Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και η χωρική αντιπεριφεριάρχης με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα και υπουργεία για τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ηλικιωμένων. Σημειώνεται πως η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επανειλημμένα ζητούσε με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών από τη μονάδα φροντίδας τα στοιχεία των ηλικιωμένων και των συγγενών τους. Ωστόσο η μονάδα ουδέποτε τα προσκόμισε. 

Τέλος, όλες οι αποφάσεις της Περιφέρειας έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα, την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: