Παίρνει ξανά… ζωή το ιστορικό Μίνιον: Έτσι θα είναι μέσα, με εστιατόρια, πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία

February 16, 2023

Παίρνει ξανά… ζωή το ιστορικό Μίνιον: Έτσι θα είναι μέσα, με εστιατόρια, πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία


Διαφ.

Το Μινιόν, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας, παίρνει ξανά ζωή και σύντομα θα ανοίξει ξανά τις πύλες του στο καταναλωτικό κοινό.



Η εταιρεία Dimand Real Estate Development, που ανέλαβε την ανακατασκευή, επέλεξε την πρόταση του ισπανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της πρόσοψης του κτιρίου.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και το κτίριο θα έχει μεικτή χρήση, καθώς θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα.

Όπως υπογραμμίζει του αρχιτεκτονικό γραφείο «η πρόταση που παρουσίασε η md Arquitectos βασίζεται στην άρθρωση των τριών διαφορετικών κτιρίων που αποτελούν το εμπορικό κέντρο (που χωρίζονται μεταξύ τους με σεισμικούς αρμούς) μέσω μιας σπονδυλωτής πρόσοψης που αποτελείται από ένα πλαίσιο από κάθετες και οριζόντιες λάμες αλουμινίου, διαφορετικού χρώματος σε κάθε κτίριο. Σε επίπεδο λειτουργικού προγράμματος, το ισόγειο και οι τρεις πρώτοι όροφοι θα προορίζονται για εμπορική χρήση, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι θα χρησιμοποιηθούν για γραφεία».

Παράλληλα, σε αυτόνομο κτίριο, στην πίσω πλευρά, θα αναπτυχθούν περίπου 30-40 διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, χωρίς να έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί τα μεγέθη κάθε τύπου ιδιοκτησίας, ούτε οι τιμές πώλησης, αλλά υπολογίζεται να ξεκινούν από τα 60-65 τ.μ. και κάποια ίσως θα είναι λίγο μεγαλύτερα.

Από την Dimand ξεκαθαρίζεται πως δεν επιθυμεί τη λειτουργία των διαμερισμάτων σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντιθέτως, απευθύνονται αποκλειστικά σε μόνιμους κατοίκους, καθώς στόχος της είναι, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της ανακατασκευής του, να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό, που θα συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και στην αναβίωση της Πατησίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών.

Η ιστορία του Μινιόν

Από τη δεκαετία του 1950, το πρώτο περίπτερο με το όνομα «Μινιόν», που ίδρυσε το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνεταίρο, εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα.

Τη δεκαετία του ’70 είχε πια καταστεί ένα μεγάλο- για τα δεδομένα της εποχής- πολυκατάστημα και σημείο αναφοράς.

Οι μεγάλοι πήγαιναν για τα ψώνια τους και τα παιδιά για να διασκεδάσουν, ενώ το Μινιόν ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, μια μεγάλη φωτιά, που αποδείχτηκε πως οφειλόταν σε εμπρησμό, κατέστρεψε το πολυκατάστημα και έμεινε μόνο ο σκελετός, ενώ οι ζημιές ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δραχμές.

Το Μινιόν κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και άνοιξε ξανά τις πύλες του 1983, έχοντας περάσει στα κρατικά χέρια και παρά τις όποιες προσπάθειες, το πολυκατάστημα δεν άντεξε πάρα πολύ.

Ο σκληρός ανταγωνισμός και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οδήγησαν το Μινιόν το 1998 στη χρεοκοπία. Για πολλά χρόνια το κτίριο παρέμενε σε αχρησία, μέχρι που, κατόπιν διαγωνισμού, πέρασε στην Dimand.

Ανοίγει ξανά το Μινιόν


Πηγή

Διαβάστε επίσης: