Γλυκοπέμπτη: Το αντίπαλο δέος της Τσικνοπέμπτης που γιορτάζουν οι Πολωνοί

February 16, 2023

Γλυκοπέμπτη: Το αντίπαλο δέος της Τσικνοπέμπτης που γιορτάζουν οι Πολωνοί


Διαφ.

Ανήμερα της δικής μας Τσικνοπέμπτης οι Πολωνοί γιορτάζουν σήμερα, 16 Φεβρουαρίου την λεγόμενη Γλυκοπέμπτη (Fat Thursday) – μια μέρα που περιμένουν πώς και πώς κάθε χρόνο.

 



 

 

Εκτιμάται ότι οι κάτοικοι της Πολωνίας καταλώνουν συνήθως περίπου 100 εκατομμύρια ντόνατς συνολικά την συγκεκριμένη ημέρα, ήτοι 2,5 ντόνατας ανά άτομο κατά μέσο όρο.

Η γένεση της εν λόγω εορτής Πέμπτης ανάγεται στον παγανισμό, όταν ήταν η ημέρα γιορτής για την άφιξη τη άνοιξης, συνοδευόμενη από ένα γλέντι βασισμένο σε λιπαρά πιάτα με αλμυρούς λουκουμάδες ως σνακ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Λούκας Μοτζέλσκι, «οι παραδοσιακοί πολωνικοί λουκουμάδες και άλλα αρτοσκευάσματα τηγανίζονται σε χοιρινό λίπος» και «χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα».

Στις μέρες μας, η «παχιά Πέμπτη» είναι ένα παραδοσιακό χριστιανικό γλέντι που σηματοδοτεί την τελευταία Πέμπτη πριν από τη Σαρακοστή και συνδέεται με τον εορτασμό της Αποκριάς.

Το 2021, υπολογίστηκε ότι για την παραγωγή των ντόνατς της Γλυκοπέμπτης η Πολωνία κατανάλωσε περίπου 2.500 τόνους αλεύρι σίτου, 500 τόνους ζάχαρη και βούτυρο, 1,3 εκατομμύρια λίτρα γάλα και 25 εκατομμύρια αυγά.

Φέτος, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της αύξησης 20-30% στις τιμές των συστατικών, είναι η πιο ακριβή Γλυκοπέμπτη των τελευταίων ετών. Αλλά οι Πολωνοί εξακολουθούν να συρρέουν στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία για να απολαύσουν τις αγαπημένες τους λιχουδιές.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: