Έναστρη Νύχτα : Μια ευφάνταστη πισίνα εμπνευσμένη από τον Van Gogh

February 21, 2023

Έναστρη Νύχτα : Μια ευφάνταστη πισίνα εμπνευσμένη από τον Van Gogh


Διαφ.

Ένας μοναδικός τρόπος για να κολυμπήσει κανείς στον ουρανό της «Έναστρης Νύχτας» με τη φαντασία των Camila Despalanques και Rocío Fernandez.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι η «Έναστρη Νύχτα» (The Starry Night),  αποτελεί ένα από τα κορυφαία καλλιτεχνικά του επιτεύγματα. Είναι όχι μόνο από τους  πιο γνωστούς πίνακες στο σύγχρονο πολιτισμό και σαν εικόνα, αλλά και από τις πιο αντιγραμμένες και αναπαραγμένες, ενώ συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες σήμερα. Από σχέδια κεντήματος, μέχρι σετ LEGO, ο πίνακας έχει εκσυγχρονιστεί και ερμηνευτεί ξανά πολλές φορές. Ωστόσο, υπάρχει μία δημιουργία που μεταφέρει τη διάσημη εικόνα σε μια εντελώς νέα κλίμακα. Οι καλλιτέχνες Camila Despalanques και Rocío Fernández από το Μπουένος Άιρες ζωγράφισαν το κάτω μέρος μιας πισίνας για να μιμηθούν τις στροβιλιζόμενες πινελιές του Van Gogh.

Μια πισίνα φαίνεται κατάλληλη επιλογή ως καμβάς της τοιχογραφίας, δεδομένων των κυματιστικών μοτίβων του ουρανού του διάσημου ζωγράφου. Το έργο 7 x 3,5 μέτρων (22 x 11 πόδια) ζωγραφίστηκε στο χέρι κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών και διαθέτει τόνους όμορφων λεπτομερειών. Οι Despalanques και Fernández ξεκίνησαν με μια ζωντανή βάση σε μπλε χρώμα και άρχισαν να προσθέτουν τα στοιχεία του διάσημου νυχτερινού ουρανού, όπως το φεγγάρι, τα αστέρια και οι στροβιλιζόμενοι σχηματισμοί. Οι καλλιτέχνες συμπεριέλαβαν ακόμη και τα δέντρα σε σχήμα φλόγας στα πλαϊνά της λεκάνης.



Όταν η πισίνα γεμίζει με νερό, οι πινελιές της τοιχογραφίας φαίνονται σαν να ρέουν, κυματίζουν και στρίβουν ακριβώς μπροστά στα μάτια σας. Ίσως αυτό είναι κοντά στο πώς ο καλλιτέχνης είδε τον ουρανό καθώς τον ζωγράφιζε από το δωμάτιό του στο νοσοκομείο ψυχικής υγείας στο Saint-Rémy-de-Provence.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί  η Έναστρη Νύχτα να ζωγραφίστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ισόγειο στούντιο του Van Gogh, ωστόσο δεν θα ήταν ίσως σωστό  να ειπωθεί ότι η εικόνα ήταν ζωγραφισμένη από μνήμης.

Εχει προσδιορισθεί ότι η θέα είναι αυτή από το παράθυρο του υπνοδωματίου του, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Πρόκειται για μια θέα που ο ζωγράφος δημιούργησε όχι λιγότερες από είκοσι μία παραλλαγές, όπου συμπεριλαμβάνεται και αυτή της Έναστρης νύχτας.

Όταν γεμίσετε με νερό, οι πινελιές στροβιλίζονται και στρίβουν ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.

Δείτε πώς οι καλλιτέχνες ζωγράφισαν το σχέδιο.

Εδώ είναι μια άλλη έκδοση που έφτιαξαν από το 2019.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: