Προκαλεί από εγκαύματα μέχρι τύφλωση: Αυτό είναι το πιο τοξικό φυτό, αν το δεις μην το αγγίξεις

October 30, 2023

Προκαλεί από εγκαύματα μέχρι τύφλωση: Αυτό είναι το πιο τοξικό φυτό, αν το δεις μην το αγγίξεις


Διαφ.

Το πιο επικίνδυνο φυτό, που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, εγκαύματα και ουλές, ενώ ο χυμός του μπορεί να προκαλέσει επώδυνες φουσκάλες, είναι το Heracleum mantegazzianum, η επιστημονική ονομασία του χωροκατακτητικού φυτού γιγαντιαίο ηράκλειο το σφονδύλιο.

Είναι εγγενές στη δυτική περιοχή της Ευρασίας και εισήχθη στη Βρετανία αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό, ενώ μερικά από τα είδη του βρίσκονται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Εκτός από το ότι είναι ένα όμορφο ανθοφόρο φυτό, προκαλεί στον άνθρωπο φυτοφωτοδερματίτιδα, η οποία έχει καυστικό αποτέλεσμα και πολύ πόνο.

Αυτό το τοξικό φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 5 μέτρων υπό ιδανικές συνθήκες, ενώ τα άνθη είναι ως επί το πλείστον λευκά ή πρασινωπά, σχηματίζοντας ένα σχήμα ομπρέλας στην κορυφή του.

Ο χυμός του φυτού είναι φωτοτοξικός, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού και ερεθισμό στο δέρμα. Για ένα τοξικό φυτό, είναι απροσδόκητα όμορφο και κάποιος που δεν γνωρίζει τις επικίνδυνες συνέπειές του θα ήθελε να το αγγίξει. Πρόσφατα υπήρξε έντονη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επικίνδυνες επιπτώσεις του.

Τραγικές οι συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει το πιο επικίνδυνο φυτό

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τις συνέπειες του αγγίγματος αυτού του φυτού. Αφού έρθει σε άμεση επαφή με το χυμό, μπορεί μέσα σε 15 λεπτά να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως, ενώ υπάρχει κίνδυνος για τύφλωση εάν πέσει στα μάτια σας.

Οι αντιδραστικές χημικές-φωτοευαισθητοποιητικές φουρανοκουμαρίνες μπορούν να προκαλέσουν δερματική αντίδραση, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο φως. Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ευαισθησία στο ηλιακό φως και οι ουλές μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι χρόνια.

Εάν κατά τύχη αγγίξετε το φυτό, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας με ήπιο σαπούνι και να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο το συντομότερο. Εάν είστε έξω, προσπαθήστε να εφαρμόσετε λίγο αντηλιακό στο δέρμα για να αποτρέψετε περαιτέρω αντιδράσεις.

Το πιο επικίνδυνο φυτό στον κόσμο

Το πιο επικίνδυνο φυτό στον κόσμο


Πηγή

Διαβάστε επίσης: