Τούμπα όλα: Συμβολαιογραφικές πράξεις με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανατρέπουν τη διαθήκη της Μαίρης Χρονοπούλου

November 5, 2023

Τούμπα όλα: Συμβολαιογραφικές πράξεις με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανατρέπουν τη διαθήκη της Μαίρης Χρονοπούλου


Διαφ.

Η Μαίρη Χρονοπούλου έφυγε από τη ζωή αφήνοντας την περιουσία της στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Εκτός, όμως, από την ακίνητη περιουσία της, ασάφεια επικρατεί για την κινητή περιουσία της όσον αφορά τους αποδέκτες της -αφού δεν υπάρχουν στενοί συγγενείς, παρά μόνο μακρινά ξαδέρφια και στενοί της φίλοι-, οι οποίοι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν δικαιούνται να την κληρονομήσουν.

Κι ενώ το άνοιγμα της διαθήκης της και η δημοσίευση του περιεχομένου της, που έγινε προ ημερών, αναμενόταν να ξεδιαλύνει την υπόθεση, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, η Μαίρη Χρονοπούλου είχε υπογράψει συμβόλαια που αφορούν στα ακίνητα περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία είναι μεταγενέστερα της διαθήκης και δεν συνάδουν, σε κάποιες περιπτώσεις, με αυτήν.

Πώς ανατρέπεται η διαθήκη

Σύμφωνα με τη διαθήκη της ηθοποιού, η οποία συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2013, σε συμβολαιογραφικό γραφείο του Κορωπίου, οι βασικοί της κληρονόμοι είναι δύο: Η Λαμάρα Λ., η γυναίκα που ζούσε μαζί της και τη φρόντιζε επί σειρά ετών -πρόκειται για άλλη γυναίκα από αυτήν που εργαζόταν στο σπίτι της τον τελευταίο καιρό και τη βρήκε αναίσθητη μετά την πτώση της- και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τον οποίο είχε καλλιεργήσει στενούς δεσμούς, υποστηρίζοντας τους σκοπούς του.

Στη διαθήκη αναφέρεται πως αφήνει το ένα εκ των δύο ακινήτων που διαθέτει, ένα ισόγειο διαμέρισμα, στο κέντρο της Αθήνας, σε πολυκατοικία επί της οδού Αχαρνών, εμβαδού 60,10 τ.μ., στη Λαμάρα Λ., διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μού συμπαραστάθηκε ανελλιπώς σε όλες τις δυσκολίες μου και επεμβάσεις και έχω ιδιαίτερο ηθικό καθήκον».

Ωστόσο, στο συμβόλαιο δωρεάς που συντάχθηκε και υπεγράφη από την ίδια τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2016, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, αναφέρεται πως παραχωρεί το συγκεκριμένο διαμέρισμα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» μαζί με τη διώροφη οικία και το κτήμα που την περιβάλλει, στο Κορωπί, όπου έμενε μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια.

«Τώρα με το παρόν συμβόλαιό μου, η δωρήτρια, τα ως άνω ακίνητά της, στην κατάσταση που είναι σήμερα, μεταβιβάζει, παραχωρεί και παραδίδει με το συμβόλαιο αυτό κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, λόγω δωρεάς εν ζωή, στο Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, με σκοπό να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας αυτού…», αναφέρει το σχετικό συμβόλαιο δωρεάς εν ζωή των δύο ακινήτων, η συνολική αξία κυριότητας των οποίων ορίζεται σε 213.202, 27 ευρώ.

Η μοναδική δέσμευση που έθεσε μέσω αυτού του συμβολαίου η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν «η παρακράτηση του δικαιώματος ισοβίου οίκησής της στην κατοικία της στο Κορωπί», ενώ κατά τα άλλα δήλωσε ρητά πως «παραιτείται από κάθε γενικά δικαίωμα αγωγής και ένστασής της για διάρρηξη, ακύρωση, ανάκληση και γενικά προσβολή του συμβολαίου αυτού δωρεάς εν ζωή, γιατί αναγνωρίζει ότι αυτή γίνεται για εκπλήρωση ιδιαίτερου ηθικού καθήκοντος».

Επιπλέον, στην ίδια διαθήκη προβλέπεται ένα χρηματικό ποσό, συνολικού ύψους 15.000 ευρώ, για τους τρεις μάρτυρες που παρέστησαν στη διαδικασία σύνταξης και υπογραφής της. Πρόκειται για τον ηθοποιό και στενό φίλο της Θωμά Χούντα και δύο ακόμη γυναίκες, γειτόνισσές της – η μία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή: «Επίσης αναθέτω στη Λαμάρα να καταβάλει σε καθέναν από τους παρόντες μάρτυρες και φίλους μου το ποσό των 10.000 ευρώ στον πρώτο και το ποσό των 5.000 ευρώ στη δεύτερη και τρίτη εξ αυτών, είτε από το κοινό βιβλιάριο καταθέσεών μας είτε από το ποσό των 50.000 ευρώ», αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα.

Δεδομένου, πάντως, ότι το συμβόλαιο δωρεάς εν ζωή ακινήτων είναι μεταγενέστερο της διαθήκης και υπερισχύει αυτής, το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως δήλωσε στο protothema.gr, ο πρόεδρός του, Κώστας Γιαννόπουλος, «παρότι δεν υποχρεούται, σκοπεύει να καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ στη γυναίκα που φρόντιζε επί περίπου 20 χρόνια τη Μαίρη Χρονοπούλου, σεβόμενο τη μνήμη της ηθοποιού, μιας γυναίκας από την οποία πρέπει να μείνει πίσω μόνο η λάμψη».

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί πως το 2016, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου δωρεάς των ακινήτων της, η Μαίρη Χρονοπούλου είχε υπογράψει κι ένα δεύτερο συμβόλαιο με το «Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με την πώληση ενός αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας της, στο Κορωπί, που συνορεύει με το κτήμα όπου βρίσκεται το σπίτι της. Στο συμβόλαιο, το οποίο επίσης δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr,, η ηθοποιός δηλώνει ότι «το αγροτεμάχιο, έκτασης 4.211 τ,μ., το πωλεί, το παραχωρεί, το μεταβιβάζει, και το παραδίδει στο αφετέρου ώδε συμβαλλόμενο Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Σκοπού με την επωνυμία “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, κατά πλήρη και αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή, με συνολικό τίμημα 45.000 ευρώ, το οποίο και δύο μέρη αναγνωρίζουν αληθινό, εύλογο δίκαιο και σε αναλογία προς την αντιπαροχή». Είχε συμφωνηθεί, μάλιστα, η αποπληρωμή του ποσού να γίνει, μέσω συγκεκριμένης τράπεζας, σε πέντε ισόποσες άτοκες δόσεις, με την τελευταία να ορίζεται στις 30 Νοεμβρίου του 2019.

Οι εντάσεις και οι αντιδικίες για την περιουσία και την τέφρα

Ενώ αρκετά άτομα από το στενό φιλικό περιβάλλον της ηθοποιού επέλεξαν συνειδητά, σεβόμενα τη μνήμη της, να κρατήσουν διακριτική στάση σχετικά με όλα τα θέματα που ανέκυψαν μετά τον θάνατό της, υπήρξαν και ορισμένοι οι οποίοι έκριναν σωστό να εκφράσουν δημόσια τις θέσεις τους, τις διαφωνίες, τις επιφυλάξεις και τις διεκδικήσεις τους. Οι φωνές αυτές εκφράστηκαν, κατά κύριο λόγο, μέσω του κ. Δημήτρη Χατζημιχάλη, γείτονα της ηθοποιού την εποχή που ζούσε στο κέντρο της Αθήνας και δικηγόρου του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλου, και όχι της εκλιπούσας όπως λανθασμένα αναφέρεται συχνά πυκνά τις τελευταίες ημέρες, ενώ μαζί τους συντάσσεται και ο δημοσιογράφος Γιάννης Αρμουτίδης, ο οποίος δηλώνει φίλος της.

Η βασική τους ένσταση αφορούσε στη νόμιμη ιδιοκτησία της κινητής περιουσίας της διώροφης οικίας της Μαίρης Χρονοπούλου στο Κορωπί, τα αντικείμενα δηλαδή που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Γι’ αυτό και υπέβαλαν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, διά του δικηγόρου κ. Χατζημιχάλη, αίτημα σφράγισης του σπιτιού προκειμένου να καταμετρηθούν τα αντικείμενα, καταγγέλλοντας, μάλιστα, προ ημερών και απόπειρα διάρρηξης. Εντέλει, με τη δημοσίευση της διαθήκης επικυρώθηκε ως δικαιούχος και της κινητής περιουσίας του σπιτιού το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ δεν διατάχθηκε σφράγιση της οικίας, αλλά μόνο απογραφή των αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτήν.

Παράλληλα, ο κ. Αρμουτίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως πιθανόν να υπάρχει κρυμμένη μέσα στο σπίτι και μεταγενέστερη χειρόγραφη διαθήκη της εκλιπούσας, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί κάτι μέχρι στιγμής. Ακόμη και στο ενδεχόμενο εύρεσης νέας διαθήκης βέβαια, δεν θα άλλαζε κάτι σχετικά με την ιδιοκτησία των δύο σπιτιών της ηθοποιού, η οποία έχει παραχωρηθεί με συμβολαιογραφικές πράξεις.

Οσον αφορά στην τέφρα της ηθοποιού, αυτή βρίσκεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στην κατοχή του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρη Παπαδόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει πως επιθυμία της Μαίρης Χρονοπούλου ήταν να σκορπιστεί στο Σούνιο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, όπου η ηθοποιός ζητά από τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο, να τοποθετηθεί η τέφρα της σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο κτήμα της στο Κορωπί. Στο εν λόγω βίντεο η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «Να θαφτεί, έστω και σκόνη, σε σπίτι, απαγορεύεται. Οταν όμως το σπίτι είναι ίδρυμα και “φεύγοντας” εγώ, αυτομάτως θα γίνει ίδρυμα, αφού θα ανήκει στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, επιτρέπεται να το κάνεις και νεκροταφείο αν θέλεις. Εχω μια θεσούλα και έχω ετοιμάσει και μια ταμπελίτσα που να λέει “Μαίρη Χρονοπούλου, ηθοποιός. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά”».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: