Αν είσαι 50χρονη πρέπει να το τρως: Αυτό είναι το φρούτο που καταπολεμά την οστεοπόρωση

November 8, 2023

Αν είσαι 50χρονη πρέπει να το τρως: Αυτό είναι το φρούτο που καταπολεμά την οστεοπόρωση


Διαφ.

Τα δαμάσκηνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα, που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και σύμφωνα με νέα έρευνα, καταπολεμούν την οστεοπόρωση.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πιθανώς εξαιτίας της ιδιότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Όπως υπογράμμισε η Connie Rogers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών και Φυσιολογίας «στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα. Τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των οστών, επιβραδύνοντας ή αναστρέφοντας αυτή τη διαδικασία».

Τα οφέλη των δαμάσκηνων στον γυναικείο οργανισμό

Στην οστεοπόρωση τα οστά γίνονται αδύναμα ή εύθραυστα και αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο συχνή σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Η πάθηση επηρεάζει περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν εννέα εκατομμύρια κατάγματα ετησίως.

Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, αλλά οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια επισημαίνουν ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης με τη διατροφή.

Τα δαμάσκηνα καταπολεμούν την οστεοπόρωση

«Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση. Τα δαμάσκηνα είναι στο επίκεντρο των ερευνών, που έχουν γίνει και τις οποίες εμείς αναλύσαμε», κατέληξε η Μαίρη Τζέιν Ντε Σόουζα, καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας.

Τα οφέλη των δαμάσκηνων


Πηγή

Διαβάστε επίσης: