Καταπολεμά τη φλεγμονή, μειώνει τη πίεση: Το βότανο που λάτρευαν οι Αρχαίοι Έλληνες αλλά πλέον δε τρώει κανείς

November 28, 2023

Καταπολεμά τη φλεγμονή, μειώνει τη πίεση: Το βότανο που λάτρευαν οι Αρχαίοι Έλληνες αλλά πλέον δε τρώει κανείςΗ τσουκνίδα είναι ένα θρεπτικό φυτό, ιδιαίτερα διαδεδομένο στη δυτική παραδοσιακή ιατρική και μάλιστα, ήταν βασικό συστατικό της βοτανοθεραπείας από την αρχαιότητα.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το εν λόγω φυτό για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και του πόνου στη μέση, ενώ τα ρωμαϊκά στρατεύματα το έτριβαν πάνω τους για να παραμείνουν ζεστοί.

Η τσουκνίδα θεωρείται ότι μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή, τα συμπτώματα του αλλεργικού πυρετού, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη για την υγεία, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, που είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται, εδώ και αρκετά χρόνια, στην παραδοσιακή ιατρική, για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, με πολλούς τρόπους, μετά από μελέτες σε ζώα και στο εργαστήριο.

Πρώτον, μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο δρα ως αγγειοδιασταλτικό. Τα αγγειοδιασταλτικά χαλαρώνουν τους μύες των αιμοφόρων αγγείων σας, βοηθώντας τους να διευρυνθούν.

Επιπλέον, η τσουκνίδα έχει ενώσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ως αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, οι οποίες χαλαρώνουν την καρδιά, μειώνοντας τη δύναμη των συσπάσεων.

Η τσουκνίδα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ενώ αυξάνει την αντιοξειδωτική προστασία της καρδιάς.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της τσουκνίδας στην αρτηριακή πίεση στους ανθρώπους είναι ακόμα ασαφείς και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες σε ανθρώπους πριν γίνουν συστάσεις από τους ειδικούς.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Τόσο οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους όσο και αυτές που έγιναν σε ζώα συνδέουν την τσουκνίδα με τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, αυτό το φυτό περιέχει ενώσεις που μπορεί να μιμούνται τις επιδράσεις της ινσουλίνης. Σε μια τρίμηνη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σε 46 άτομα, φάνηκε ότι η λήψη 500 mg εκχυλίσματος του συγκεκριμένου φυτού, τρεις φορές την ημέρα, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους, σχετικά με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα από τη λήψη το φυτού, γι’ αυτό απαιτείται περισσότερη έρευνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματός σας να αυτοθεραπεύεται και να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στον οργανισμό.

Η τσουκνίδα περιέχει μια πλειάδα ενώσεων που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή. Σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα, φάνηκε ότι μείωσε τα επίπεδα πολλαπλών φλεγμονωδών δεικτών.

Σε μελέτες σε ανθρώπους, φάνηκε ότι η εφαρμογή κρέμας με τσουκνίδα ή η κατανάλωση προϊόντων τσουκνίδας φαίνεται να ανακουφίζει από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη με τη συμμετοχή 27 ατόμων, φάνηκε ότι η εφαρμογή κρέμας σε περιοχές του σώματός που πλήττονται από αρθρίτιδα μείωσε σημαντικά τον πόνο, σε σύγκριση με μια θεραπεία με εικονικό φάρμακο.

Σε μια άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος που περιείχε εκχύλισμα του βοτάνου, μείωσε σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ένιωσαν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τη δόση των αντιφλεγμονωδών αναλγητικών, εξαιτίας αυτής της κάψουλας.

Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμη περιορισμένη και οι ειδικοί δεν μπορούν προς το παρόν να την συστήσουν ως αντιφλεγμονώδη θεραπεία, καθώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει η τσουκνίδα

Τα φύλλα και η ρίζα της τσουκνίδας παρέχουν μια μεγάλη γκάμα θρεπτικών συστατικών, όπως:

Βιταμίνες: A, C και Κ, καθώς και αρκετές βιταμίνες Β

Μέταλλα: Ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και νάτριο.

Περιέχει επίσης καλά λιπαρά όπως: Λινολεϊκό οξύ, λινολενικό οξύ, στεατικό οξύ και ελαϊκό οξύ

Αμινοξέα: Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα περιέχονται στην τσουκνίδα.

Πολυφαινόλες: Περιέχει κερσετίνη, καφεϊκό οξύ, κουμαρίνες και άλλα φλαβονοειδή

Χρωστικές: Βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη, λουτεοξανθίνη και άλλα καροτενοειδή

Επιπλέον, πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά δρουν ως αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα σας. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες συνδέονται με τη γήρανση, με τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα τσουκνίδας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: