Αδυνατίζει, ρυθμίζει πίεση & χοληστερίνη, προστατεύει την καρδιά: Ο Βασιλιάς των ξηρών καρπών που λίγοι τρώνε

December 10, 2023

Αδυνατίζει, ρυθμίζει πίεση & χοληστερίνη, προστατεύει την καρδιά: Ο Βασιλιάς των ξηρών καρπών που λίγοι τρώνεΑυτός ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός προσφέρει αποτελεσματική υποστήριξη στην προσπάθεια απώλειας βάρους, ενώ παράλληλα παρέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Έχουν μια ευχάριστη γεύση με ήπια γλυκιά νότα και μπορούν να προστεθούν στη διατροφή μας με ποικίλους τρόπους. Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε διάφορες συνταγές, όπως γεμιστά, σαλάτες, σούπες και πολλά άλλα πιάτα.

Και φυσικά ο λόγος για τον αγαπημένο μας χειμωνιάτικο ξηρό καρό τα κάστανα. Τα γνωστά σε όλους μας κάστανα είναι μια νόστιμη επιλογή, ιδίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από τα κύρια οφέλη είναι η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, καθώς βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και κοιλιακού λίπους. Επιπλέον, παρέχουν πολλές φυτικές ίνες, τις οποίες χρειάζεται το σώμα μας και μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος.

Τι είναι τα κάστανα

Τα κάστανα είναι οι θρεπτικοί ξηροί καρποί των ειδών Castanea, των δέντρων και θάμνων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κάστανων που έχουν παρόμοιες χαρακτηριστικές ιδιότητες. Οι πιο κοινοί τύποι περιλαμβάνουν το αμερικάνικο, το κινέζικο, το ιαπωνικό ή κορεάτικο και το ευρωπαϊκό κάστανο.

Κάστανα και αδυνάτισμα

Η υψηλή παρουσία φυτικών ινών στη σύνθεσή τους μπορεί να σας επιτρέψει να νιώθετε κορεσμένοι για μεγαλύτερο διάστημα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες μπορούν να επιβραδύνουν τη διέλευση της τροφής από το στομάχι προς το2 έντερο.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξής σας, όπως το πεπτίδιο YY (PYY) και το πεπτίδιο-1, ενώ καταστέλλει την ορμόνη της πείνας, γκρελίνη.

Επιπλέον, τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τους περισσότερους άλλους ξηρούς καρπούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία είναι τα θρεπτικά συστατικά με τις περισσότερες θερμίδες.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων για να το κάνετε. Η κατανάλωση κάστανων μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε, ενώ ταυτόχρονα τα κάστανα σας βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κάστανων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και του λίπους στην κοιλιά. Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες έρευνες για να διερευνήσουν αυτές τις πιθανές επιπτώσεις.

Πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι καλά για την καρδιά σας

Μελέτες αναφέρουν ότι τα κάστανα περιέχουν ελλαγικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό. Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι αυτή η ουσία μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων.

Τα κάστανα παρέχουν επίσης μια καλή πηγή καλίου, το οποίο προσφέρει το 11% των ημερήσιων αναγκών σας. Το καλίο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της καρδιάς σας και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που περιέχει αρκετή ποσότητα καλίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 27% και τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 24%.

Διατροφική αξία του κάστανου

Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα κάστανα είναι γεμάτα με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Μια μερίδα (84 γραμμάρια) ψητά κάστανα παρέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 206

Πρωτεΐνη: 2,7 γραμμάρια

Λίπος: 1,9 γρ

Υδατάνθρακες: 44,5 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 4,3 γραμμάρια, 15% της Ημερήσιας Ποσότητας

Χαλκός: 47% της Ημερήσιας Ποσότητας

Μαγγάνιο: 43% της Ημερήσιας Ποσότητας

Βιταμίνη Β6: 25% της Ημερήσιας Ποσότητας

Βιταμίνη C: 24% της Ημερήσιας Ποσότητας

Θειαμίνη: 17% της Ημερήσιας Ποσότητας

Φολικό οξύ: 15% της Ημερήσιας Ποσότητας

Ριβοφλαβίνη: 11% της Ημερήσιας Ποσότητας

Κάλιο: 11% της Ημερήσιας Ποσότητας

Επιπλέον, τα κάστανα είναι μια καλή πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Κ, Β5 και Β3, καθώς και φωσφόρου και μαγνησίου.

Σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες επειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά. Έχουν επίσης υψηλότερους υδατάνθρακες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών, παρέχοντας το 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε μία μερίδα.

Η ακαρπία «χτύπησε» και την παραγωγή κάστανου


Πηγή

Διαβάστε επίσης: