Νεκρός ο Έλληνας «πεταλούδας»: Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης

February 6, 2024

Νεκρός ο Έλληνας «πεταλούδας»: Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης


Διαφ.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, γνωστός για τις αποδράσεις του από τις φυλακές, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Χαλκίδας με προβλήματα υγείας, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 73 ετών.

Ειδικότερα, ο διαβόητος “πεταλούδας” ήταν μια εμβληματική φιγούρα της παρανομίας, τις δεκαετίες του ’80 και ’90, μένοντας στην ιστορία για τις πολλές αποδράσεις του από τις ελληνικές φυλακές, πότε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα και πότε σαν κύριος από την μπροστινή πύλη του Κορυδαλλού, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς.

Ο Βαγέλης Ρωχάμης γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια. Ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας και σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της.

Από τον στρατό ξεκίνησε η δράση του Βαγγέλη Ρωχάμη

Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο, (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια για να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο.

Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό, οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού, ενώ το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70, πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο, ενώ το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.

Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές, αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο και για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης έχεις κάνει πάνω από δέκα αποδράσεις

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες, ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού.

Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Βαγγέλης Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης


Πηγή

Διαβάστε επίσης: