Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

May 1, 2024

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή


Διαφ.

Το βάψιμο των αυγών, είναι ένα από τα έθιμα που αναβιώνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος είναι ο λόγος που βάφουμε τα αυγά σε.

Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού μέσα από αυτόν αναστήθηκε ο Χριστός, μετά από τρεις ημέρες.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, πολλοί βάφουν τα αυγά σε διάφορα χρώματα. Τα χρωματιστά αυγά συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές, μαζί με κουνέλια, τα οποία ήταν το σύμβολο της γονιμότητας.

Οι ερμηνείες για το βάψιμο των αυγών

Τα σενάρια που υπάρχουν για την επιλογή του κόκκινου χρώματος είναι πολλές. Το επικρατέστερο αναφέρει ότι συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Κυρίου μας με την Σταύρωση Του για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

Στις άλλες ερμηνείες πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες, η Παναγία, η Μαρία Μαγδαληνή και μια δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Μία εξήγηση αναφέρει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Χριστού, ικετεύοντάς τους να του φέρονται με ευπρέπεια και όταν τα δάκρυά της Θεοτόκου έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Μια άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα» και τότε, η Μαρία Μαγδαληνή χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας κάνει λόγο για μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης του Χριστού και να λέει «όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα».

Επίσης, κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. Κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια κρεμούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη, στην Καστοριά, οι γυναίκες για το καλό. Κόκκινο πανί έβαφαν μαζί με τα αυγά τους στη Μεσημβρία και το κρεμούσαν στο παράθυρο για σαράντα μέρες, για να μην τους πιάνει το μάτι.

Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη, γι’ αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας.

Καινούρια πρέπει να ήταν η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά και ο αριθμός τους ορισμένος και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν, ακόμα και τότε, έξω από το σπίτι. Επιπλέον, κατά την συγκεκριμένη ημέρα, οι νοικοκυρές δεν κάνουν καμία στο σπίτι.

Τα κόκκινα- σαν αίμα- αυγά, για να τιμήσουν το αίμα του Ιησού Χριστού, ανταλλάσσονται στην Ελλάδα. Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου, δε βάφουν αβγά για το Πάσχα. Αλλά και σε αυτούς, θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι βαμμένα αβγά και από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους.

Πασχαλινά Αυγά: 6 μυστικά για τέλειο βάψιμο και 12 εύκολες και πρωτότυπες τεχνικές για να τα βάψετε

Τα πασχαλινά αυγά μπορείς να τα βάψεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το Πάσχα, εκτός από τον κλασικό τρόπο με την κόκκινη βαφή.

Το Πάσχα πλησιάζει και σίγουρα θα βάψετε αυγά, όπως προστάζει το έθιμο, τη Μεγάλη Πέμπτη, πριν δύσει ο ήλιος.

Πέρα από τα συνηθισμένα κόκκινα ή χρωματιστά αυγά, υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε για να έχετε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στα πασχαλινά σας καλάθια.

Πιτσιλωτά αυγά

Τρόποι βαφής πασχαλινών αυγών

Θα χρειαστείτε:

χρώμα ζαχαροπλαστικής (κατά προτίμηση σε παστέλ αποχρώσεις)

λευκό ξύδι

καφέ μπογιά

λίγο νερό

μια παλιά οδοντόβουρτσα

πλαστικά ποτήρια

Σε ένα ποτήρι βάζουμε 1 κουτ. του γλυκού ξύδι, προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα 3/4 με νερό. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε τα αυγά μέχρι να πάρουν την απόχρωση που θέλουμε. Όσο περισσότερο τα αφήσουμε τόσο πιο έντονο θα βγει το χρώμα. Έπειτα,τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Στη συνέχεια, αναμιγνύουμε την μπογιά με μερικές σταγόνες νερό (για να μην είναι πολύ πηχτή) και αφού βρέξουμε την οδοντόβουρτσα, την βουτάμε στην μπογιά και περνάμε με μία απότομη κίνηση τα δάχτυλά μας από πάνω ώστε να δημιουργήσουμε πιτσιλιές. Αν δεν έχουμε ξανακάνει τη συγκεκριμένη μέθοδο καλό είναι να εξασκηθούμε πρώτα σε μια εφημερίδα. Αφού έχουμε εξοικειωθεί, βάφουμε με την παραπάνω μέθοδο τα αυγά πρώτα από την μία μεριά, τα αφήνουμε να στεγνώσουν, και έπειτα τα βάφουμε και από την άλλη.

Γκλίτερ και λάμψη

Τρόποι βαφής πασχαλινών αυγών

Θα χρειαστείτε:

χρυσόσκονη

κόλλα για χειροτεχνίες (πχ ατλακόλ)

λακ

Αρχικά περνάμε τα αυγά με μία στρώση κόλλας και στη συνέχεια πασπαλίζουμε καλά με χρυσόσκονη, ώστε να πάει παντού. Για περισσότερη ευκολία μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι πρώτα από την μία πλευρά και αφού στεγνώσει να κάνουμε και την άλλη. Τέλος, ψεκάζουμε με λακ, ώστε η χρυσόσκονη να κολλήσει και να είναι σταθερή. Το συγκεκριμένο project μπορεί να γίνει, εκτός από αληθινά, και με πλαστικά ή αυγά από φελιζόλ, έτσι ώστε να τα κρατήσουμε και να διακοσμήσουμε με αυτά το σπίτι μας και τις επόμενες χρονιές.

Αν θέλετε κάτι παραπάνω, μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα σχέδια με την κόλλα και την χρυσόσκονη, όπως πουά, ριγέ και άλλα. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ταινία διπλής όψης αντί για κόλλα, την οποία θα κόψετε εσείς στα σχέδια που επιθυμείτε, θα την κολλήσετε στα αυγά και θα πασπαλίσετε με χρυσόσκονη, καθαρίζοντας μετά με ένα πινέλο την περίσσεια ποσότητα.

Σχέδια με μαρκαδόρο

Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτά τα υπέροχα πασχαλινά αυγά έχουν γίνει μόνο με ένα ανεξίτηλο μαρκαδόρο? Κι όμως, οπότε ακόμη κι αν δεν έχετε κάτι άλλο πρόχειρο για να διακοσμήσετε τα πασχαλινά σας αυγά παρά μόνο ένα μαρκαδοράκι, μπορείτε να κάνετε θαύματα ακόμη και με αυτό. Το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι μπόλικη όρεξη για ζωγραφική και αυτοσχεδιασμό!

Αυγά κρακελέ

Τρόποι βαφής πασχαλινών αυγών

Θα χρειαστείτε:

χρώμα ζαχαροπλαστικής

νερό

ένα κουτάλι

πλαστικά ποτήρια

Αφού έχουμε βράσει τα αυγά, χτυπάμε απαλά το τσόφλι με ένα κουτάλι έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ”ραγίσματα” στην επιφάνεια. Προσέχουμε τα ραγίσματα να μην είναι μεγάλα γιατί διαφορετικά το χρώμα θα απλωθεί και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Γεμίζουμε τα 3/4 του ποτηριού με νερό και προσθέτουμε 1 κουτ. του γλυκού χρώμα ζαχαροπλαστικής. Σε αυτή τη μέθοδο δεν χρησιμοποιούμε ξύδι! Στη συνέχεια, βυθίζουμε ένα ή δύο αυγά στο κάθε ποτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Τέλος σπάμε το τσόφλι για να αποκαλύψουμε εντυπωσιακά κρακελέ αυγά.

Ακριβώς επειδή τα φτιάξαμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής τα αυγά αυτά είναι απολύτως ασφαλή για να τα φάμε.

Με στένσιλ

Τρόποι βαφής πασχαλινών αυγών

Θα χρειαστείτε:

βαφή αυγών ή χρώμα ζαχαροπλαστικής

στένσιλ σε πασχαλινά σχέδια

χαρτί Α4

αυτοκόλλητο χαρτί (αυτό που ντύνουμε τα βιβλία)

μαρκαδόρο

κοπίδι

Σε μία κόλλα Α4 εκτυπώνουμε τα στένσιλ, προσέχοντας να είναι στο κατάλληλο μέγεθος, και τα κόβουμε με κοπίδι. Στη συνέχεια, περνάμε το περίγραμμά τους με ένα μαρκαδόρο πάνω στο αυτοκόλλητο χαρτί και κόβουμε πάλι, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μικρά αυτοκόλλητα.

Κολλάμε τα αυτοκόλλητα πάνω στα αυγά, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά, πιέζοντας ειδικά στις άκρες (tip: τα αυτοκόλλητα κολλάνε καλύτερα όταν τα αυγά είναι ζεστά). Βάφουμε τα αυγά με τη βαφή που έχουμε επιλέξει σύμφωνα με τις οδηγίες της και όταν είναι έτοιμα ξεκολλάμε τα αυτοκόλλητα.

Εδώ σας έχω μερικά στένσιλ σε πασχαλινά σχέδια, τα οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και να τα εκτυπώσετε για τις πασχαλινές σας δημιουργίες.

Μία επίσης όμορφη ιδέα θα ήταν να εκτυπώσουμε στένσιλ με γράμματα και να γράψουμε τα δικά μας μηνύματα πάνω στα αυγά, όπως “Καλό Πάσχα” ή “Καλές Γιορτές”.

Ακόμη, ένας ιδιαίτερα πρωτότυπος στολισμός πασχαλινού τραπεζιού θα ήταν να φτιάξουμε αυγά με το αρχικό του ονόματος κάθε καλεσμένου μας και να το βάλουμε δίπλα στο σερβίτσιο του καθενός ως ένα όμορφο γιορτινό δώρο!

Σχέδια με λαστιχάκια

Τρόποι βαφής των πασχαλινών αυγών

Θα χρειαστείτε:

βαφή αυγών ή χρώμα ζαχαροπλαστικής

λαστιχάκια τροφίμων

πλαστικά ποτήρια

Αφού έχουμε βράσει τα αυγά, τυλίγουμε το καθένα με αρκετά λαστιχάκια σε διαφορετικές μεριές έτσι ώστε να δημιουργήσουμε σχέδια και το βουτάμε στη βαφή, την οποία έχουμε ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες.

Τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα και ύστερα τα βγάζουμε, ξετυλίγοντας και τα λαστιχάκια για να αποκαλυφθούν τα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί.

Μπορούμε, να αφήσουμε τα σχέδια λευκά όπως είναι ή να βουτήξουμε το κάθε αυγό και σε ένα ακόμη διαφορετικό χρώμα.

Δώδεκα τρόποι για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με διαφορετικό τρόπο

Σαν μάρμαρο

Με λιωμένες κηρομπογιές

Μια μέθοδος που μοιάζει σαν αυτή που κάνουν στην Λιθουανία.

Δαντελένια αυγά

Τροποι βαψίματος πασχαλινών αυγών

Τυλίξτε δαντέλα σας γύρω από το αυγό αρκετά σφικτά έτσι ώστε να μην αφήνει κενά.

Περιστρέψτε την δαντέλα και στερεώστε με ένα λαστιχάκι.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό,ξύδι και χρώμα ζαχαροπλαστικής(εαν το προτιμάτε χρησιμοποιήστε την κλασική βαφή).

Βουτήξτε το αυγό στην βαφή σας και αφήστε το να βράσει για 4-5 λεπτά.

Στην συνέχεια ακουμπήστε τα αβγά σε μια στεγνή πετσέτα και αφήστε να κρυώσουν καλά.

Κόψτε δαντέλες σας και αφαιρέστε τις προσεχτικά.

Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!!!

Πλεχτές θήκες

Ξέρεις να πλέκεις; Φτιάξε πλεχτές θήκες με βελονάκι και διακόσμησε τα πασχαλινά σου αυγά

Τρόποι βαψίματος πασχαλινών αυγών

Με ασπραδι και μια χαρτοπετσετα

Βρείτε χαρτοπετσέτες με όμορφα σχέδια που θα σας αρέσουν.

Ανοίξτε τες στη μέση και μετά πάλι αφαιρέστε την δεύτερη λευκή( ξέρετε αυτή που δίνει πάχος και απορροφητικότητα), έτσι ώστε να έχετε την χαρτοπετσέτα (τσιγαρόχαρτο).

Χτυπήστε ένα ασπράδι αυγού ελαφρά και με ένα πινέλο περάστε το αυγό σας.Δε μυρίσει καθόλου μη το φοβηθήτε!Βαλτε και μια βανίλια μέσα στο ασπράδι και θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι

Κολλήστε πάνω την πετσέτα και για το τελείωμα περάστε πάλι ασπράδι αυγού από πάνω για να σταθεροποιηθεί.

Αφήνετε να στεγνώσουν καλά.

Εάν επιθυμείτε γυαλίζετε με το λαδάκι.

Σκαλιστά αυγά

Πως να βάψετε πασχαλινά αυγά

Είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται εύκολα απλά σας το δείχνω για να δείτε μερικοί άνθρωποι όπως η Beth Ann Magnuson πόσο υπομονή αλλά και ταλέντο έχουν. Τα αυγά που φτιάχνει τα σκαλίζει στο χέρι και ειλικρινά απορώ και εγώ πως το κάνει αυτό!

Τα 6 μυστικά που πρέπει να ξέρεις για τα πασχαλινά αυγά

Ήρθε η στιγμή να βάψεις τα πασχαλινά αυγά. Έχεις ετοιμάσει όλα τα σκεύη στην κουζίνα και είσαι έτοιμη. Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία καλό θα ήταν να διαβάσεις τα tips μας για ένα σίγουρο και επιτυχημένο αποτέλεσμα.

1. Αφήνουμε το αυγά εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ρωγμές.

2. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζεις μία πετσέτα και τοποθετείς επάνω τα αυγά. Η πετσέτα θα βοηθήσει ώστε να μη σπάσουν τα αυγά κατά το βρασμό.

3. Γεμίζεις την κατσαρόλα με νερό και προσέχεις να καλύπτει τα αυγά.

3. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει ρίχνεις 1 κ.σ ξύδι και χαμηλώνεις τη φωτιά. Δεν τα βγάζεις αμέσως από το νερό. Περιμένεις 20 λεπτά και μετά τα βγάζεις προσεκτικά.

4. Τα αφήνεις να κρυώσουν πάνω σε μία απορροφητική πετσέτα και ετοιμάζεις τη βαφή.

5. Ακολουθείς τις οδηγίες της βαφής και προσθέτεις μπόλικο ξύδι στο μείγμα ώστε να έχουν ένα λαμπερό χρώμα. Βάζεις και βγάζεις τα αυγά προσεκτικά και τα τοποθετείς σε χαρτί κουζίνας.

6. Όταν πια είσαι σίγουρη πως έχουν στεγνώσει τα γυαλίζεις με ελαιόλαδο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: