Φορούσε ταμπόν και κόντεψε να πεθάνει: Ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια 24χρονης κοπέλας, έπαθε το χειρότερο

May 9, 2024

Φορούσε ταμπόν και κόντεψε να πεθάνει: Ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια 24χρονης κοπέλας, έπαθε το χειρότερο


Διαφ.

Σήμερα, η Λορίν Γουόσερ είναι 36 ετών και διαμένει στο Λος Άντζελες, εργαζόμενη ως μοντέλο. Παρά το γεγονός αυτό, μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις συναδέλφους της της θυμίζει την ανθρώπινη αντοχή που επέδειξε, αντιμετωπίζοντας μια σοβαρή ιατρική πρόκληση χωρίς να φέρει ευθύνη. Οι γιατροί ήταν αναγκαίο να αφαιρέσουν τα δύο της κάτω άκρα κάτω από τα γόνατα λόγω των σοβαρών επιπλοκών ενός σπάνιου συνδρόμου.

Ωστόσο, το 2012, σε ηλικία μόλις 24 ετών, υπέστη Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS) λόγω ενός ταμπόν και βρέθηκε αντιμέτωπη με τον θάνατο.

Το 2012, όταν ήταν μόλις 24 ετών, υπέστη Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS) λόγω ενός ταμπόν και ήταν πολύ κοντά στον θάνατο.

Όπως εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και η ίδια συνήθιζε να χρησιμοποιεί ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Ήταν προσεκτική και ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες χρήσης, αλλάζοντας τα ταμπόν της τακτικά, κάθε τέσσερις ώρες, ενώ τηρούσε τους κανόνες υγιεινής. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκαν επικίνδυνα συμπτώματα, παρόμοια με αυτά της γρίπης, και διαγνώστηκε το επικίνδυνο Σύνδρομο Τοξικού Σοκ.

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, γνωστό επίσης ως οξεία τοξική πυελίτιδα, προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus aureus και απαιτεί άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο μόλις εκδηλωθεί.

Σήμερα, σε ηλικία 36 ετών, η γυναίκα αυτή επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει ότι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ μπορεί να προκύψει ακόμα και σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν με μεγάλη προσοχή.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι, ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να κάνουν, αλλά κανείς δεν είναι αλώβητος» είπε η Λορίν Γουόσαρ μιλώντας στο δημοφιλές podcast «Life Uncut» με θέμα ιδιαίτερες ανθρώπινες ιστορίες. Η Λορίν υποστηρίζει ότι πολλές μάρκες ταμπόν αν και αναγράφουν στις συσκευασίες ότι τα προϊόντα τους είναι 100% από βαμβάκι αντίθετα περιέχουν «λευκαντική διοξίνη, χλώριο και φυτοφάρμακα».

Έφτασε στο νοσοκομείο λίγο πριν το πολυοργανικό σοκ

Εξαιτίας της νεαρής ηλικίας και της γενικής της καλής υγείας, όταν τα συμπτώματα εμφανίστηκαν, ούτε η μητέρα της ούτε το πλήρωμα του ασθενοφόρου κατάλαβαν ότι έπρεπε να τη μεταφέρουν άμεσα στο νοσοκομείο. Όταν, επιτέλους, αυτό έγινε, βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο πολυοργανικού σοκ και θανάτου. Οι γιατροί προέβλεπαν μόλις 1% πιθανότητα επιβίωσης. Η κατάστασή της ήταν τόσο έκτακτη που ούτε αυτή ούτε οι γονείς της μπορούσαν να το πιστέψουν.

Μόνο με την κλήση ενός εξειδικευμένου λοιμωξιολόγου έγινε η σωστή διάγνωση, που ήταν το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ.

Παρόλες τις προσπάθειες των γιατρών, τα άκρα της είχαν πάθει σοβαρές ζημιές, με το δεξί πόδι να παρουσιάζει γάγγραινα, δηλαδή νέκρωση ιστών λόγω έλλειψης αιματικής παροχής. Οι ιατροί αναγκάστηκαν να προβούν σε ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού από το γόνατο και κάτω, ενώ εκείνη υπέστη επίσης ακρωτηρίαση ορισμένων δαχτύλων και της πτέρνας του αριστερού ποδιού.

Λίγο καιρό μετά τις πρώτες επεμβάσεις, η κατάσταση επιδεινώθηκε και απαιτήθηκε ο ακρωτηριασμός και του αριστερού ποδιού από το γόνατο και κάτω.

Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ;

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS) αποτελεί μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus Aureus, καθώς και, σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις, από το Streptococcus Pyogenes/ β-hemolytic Group A. Αυτά τα βακτήρια παράγουν δηλητηριώδεις τοξίνες που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, και η άμεση ιατρική παρέμβαση απαιτείται για την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτής της πολύ σοβαρής κατάστασης.

Τα αίτια του συνδρόμου τοξικού σοκ μπορούν να είναι διάφορα, μεταξύ των οποίων η πολύωρη χρήση ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Όταν ένα ταμπόν παραμείνει στον κόλπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ζεστό και υγρό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ περιλαμβάνουν αιφνίδιο υψηλό πυρετό (πάνω από 38,9°C), υπόταση, χαμηλή αρτηριακή πίεση, τάση προς έμετο ή διάρροια, εξανθήματα που θυμίζουν ηλιακό έγκαυμα, καθώς και άλλα πιθανά συμπτώματα όπως μυϊκοί πόνοι, ερυθρότητα στα μάτια, το στόμα και τον λαιμό, πονοκέφαλος και πονόλαιμος.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: