Οι θρύλοι της Eurovision: Τα τραγούδια που έχασαν όμως γράψαν ιστορία και οι νικητές που δεν θυμάται κανείς

May 9, 2024

Οι θρύλοι της Eurovision: Τα τραγούδια που έχασαν όμως γράψαν ιστορία και οι νικητές που δεν θυμάται κανείς


Διαφ.

Καθώς η Eurovision πλησιάζει, έχει φτάσει η στιγμή να αντιμετωπιστούν… αδικίες που υπήρξαν για τόσα χρόνια.

O διαγωνισμός κάθε χρόνο, γεμίζει με τραγούδια και ερμηνείες που έχουν ξεχωρίσει, αλλά δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την πρώτη θέση. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες στα ραδιόφωνα και στο YouTube, αποδεικνύοντας ότι ο πρώτος στη Eurovision δεν είναι πάντα ο καλύτερος.

Από την άλλη, υπάρχουν και τραγούδια που είχαν μεγάλη επιτυχία στον διαγωνισμό, βρέθηκαν στην πρώτη πεντάδα αλλά στη συνέχεια τα λησμόνησε ο κόσμος.

Στην παρακάτω λίστα περιλαμβάνονται αρχικά μερικά από τα τραγούδια που θεωρείται ότι αξίζαν την πρώτη θέση, παρά το γεγονός ότι δεν την κατάφεραν.

«Nel Blu Dipinto di Blu (Volare)» – Domenico Modungo, Ιταλία (1958)

Μία από τις πιο αξέχαστες επιτυχίες στην ιστορία της Eurovision είναι το διάσημο Volare, το οποίο, παρότι τερμάτισε τρίτο, πολλοί πιστεύουν πως θα έπρεπε να είχε κερδίσει. Το τραγούδι που αναδείχθηκε νικητής ήταν το «Dors, Mon Amour» του André Claveau.

«Άνοιξη» – Σοφία Βόσσου, Ελλάδα, (1991)

Στον 36ο διαγωνισμό της Eurovision στη Ρώμη, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Σοφία Βόσσου.

Το τραγούδι «Άνοιξη» είχε τις προϋποθέσεις για μία επιτυχημένη πορεία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Ωστόσο, τα φάλτσα του σαξοφωνίστα στο σόλο φαίνεται πως επηρέασαν την εντύπωση, καθώς το τραγούδι κατέλαβε μόλις την 13η θέση.

«Shake It» – Σάκης Ρουβάς, Ελλάδα (2004)

Στην Eurovision του 2004, ο Σάκης Ρουβάς κατέλαβε την τρίτη θέση με 251 βαθμούς για το τραγούδι «Shake it», το οποίο προσέφερε ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την πρώτη θέση κατέκτησε εκείνη τη χρονιά η Ουκρανία με την εκρηκτική ερμηνεύτρια Ρουσλάνα και το τραγούδι «Wild Dances». Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Σερβία-Μαυροβούνιο με το τραγούδι του Ζέλικο Γιοξίμοβιτς. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Τουρκία με το τραγούδι «For Real» των Athena.

«Dancing Lasha Tumbai» – Verka Serduchka, Ουκρανία (2007)

Το αξέχαστο τραγούδι «Dancing Lasha Tumbai» του Verka Serduchka είναι για πολλούς ένα από τα υπέροχα ατρόμητα κομμάτια της Eurovision.

Οι Ουκρανοί, εμφανιζόμενοι με εξωτικές και εκκεντρικές εμφανίσεις, έχουν αφήσει μια ισχυρή εντύπωση στο κοινό του διαγωνισμού, καταφέρνοντας να καταλάβουν τη δεύτερη θέση. Το τραγούδι τους έχει αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα από την εκπροσώπηση της Σερβίας από τη Μαρίγια Σερίφοβιτς με το «Molitva», που κατέκτησε την πρώτη θέση εκείνη τη χρονιά.

«Secret Combination» – Καλομοίρα, Ελλάδα (2008)

Στη Eurovision του 2008, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, η Καλομοίρα ερμήνευσε το τραγούδι «My secret combination. It ‘s a mystery for you». Παρά την εντυπωσιακή της εμφάνιση, το τραγούδι κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από τη Ρωσία του Dima Bilan με το «Believe» και την Ουκρανία με το «Shady Lady» της Ani Lorak.

«Hold Me» – Farid Mammadov, Αζερμπαϊτζάν 2013

Το «Hold me» θεωρήθηκε αναμφίβολα ένα εξαιρετικό κομμάτι, αλλά κατέληξε στη δεύτερη θέση στη Eurovision, πίσω από το τραγούδι «Only Teardrops» της Emmelie de Forest από τη Δανία. Στην 6η θέση βρέθηκε η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον Αγάθωνα και τους Koza Mostra!

«Moustache» – Twin Twin, Γαλλία (2014)

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που μια ομάδα Γάλλων σχεδόν έκλεψε την παράσταση τραγουδώντας για μουστάκια. Παρότι τερμάτισε τελευταία στον τελικό, έγινε αγαπημένη. Ήταν η χρονιά που η Κοντσίτα Βουρστ έγραψε ιστορία στη σκηνή της Eurovision κερδίζοντας το 2014 με το τραγούδι «Rise Like A Phoenix» εκπροσωπώντας την Αυστρία.

«Grande Amore» – Il Volo, Ιταλία (2015)

Το τραγούδι «Grande amore» ερμήνευσε το ιταλικό οπερατικό τρίο Il Volo και συνέγραψαν τους στίχους ο Francesco Boccia και ο Ciro “Tommy” Esposito.

Αν και κατέκτησε την πρώτη θέση στην τηλεψηφοφορία, κατέλαβε την τρίτη θέση συνολικά, αφού στις επιτροπές βρέθηκε μόλις 6ο… Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο Σουηδός Mans Zelmerlow, με το τραγούδι «Heroes». Η Ρωσία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Αυστραλία ήταν οι υπόλοιποι τέσσερις που ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

«You Are the Only One» – Sergey Lazarev, Ρωσία (2016)

Το τραγούδι «You Are the Only One» του Sergey Lazarev εκπροσώπησε τη Ρωσία στη Eurovision 2016 και στο τέλος της βραδιάς κατέλαβε την τρίτη θέση, ανάμεσα σε 26 χώρες. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση στο televoting, κατέληξε μόλις στην 6η θέση στις επιτροπές, ενώ συνολικά βρέθηκε στην τρίτη θέση.

«Fuego» – Ελένη Φουρέιρα, Κύπρος (2018)

Με το τραγούδι «Fuego», η Ελένη Φουρέιρα εκπροσώπησε την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision του 2018 και κατέκτησε τη δεύτερη θέση, η οποία αποτελεί την υψηλότερη κατάκτηση για τη χώρα μέχρι σήμερα. Το «Fuego» έχει γίνει ένα διεθνές χιτ από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του, γράφοντας ιστορία στη Eurovision.

«Soldi» Mahmood – Ιταλία (2019)

Η Netta από το Ισραήλ κατέκτησε τη Eurovision, ξεπερνώντας το «Soldi» του Mahmood που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Το τραγούδι κυρίως είναι στα ιταλικά, με μία γραμμή στα αραβικά, καθιστώντας την τρίτη φορά που ένα τραγούδι της Eurovision περιλαμβάνει αραβική γλώσσα, μετά τις εκπροσωπήσεις του Μαρόκου το 1980 και του Ισραήλ το 2009.

«Space Man» – Sam Ryder, Ηνωμένο Βασίλειο (2022)

Το «Space Man» αποτελεί, μετά την συμμετοχή της Gina G με το τραγούδι «Just a Little Bit» το 1996, μια από τις πιο επιτυχημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έφτασε στις υψηλότερες θέσεις των charts και ήταν το πιο πολυπωλημένο τραγούδι μέχρι το τέλος του 2022. Εμπνευσμένο από τα «Rocket Man» του Elton John και το «Space Oddity» του David Bowie, απέσπασε μεγάλη αγάπη από το κοινό. Παρόλα αυτά, έχασε μικρή διαφορά από το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania». Πολλοί θεώρησαν ότι η νίκη των Kalush Orchestra ήταν ένα μήνυμα στήριξης προς την Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας και του πολέμου.

Τα τραγούδια που πήγαν ανέλπιστα καλά…

«Why Me?» – Linda Martin, Ιρλανδία (1992)

Το 1992, η Ιρλανδία και η Λίντα Μάρτιν κατέκτησαν τη νίκη στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Why Me?», το οποίο είχε γραφτεί από τον Τζόνι Λόγκαν. Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Μάλτα θεωρούνταν φαβορί, η Ιρλανδία κατάφερε να κερδίσει. Αν κρίνουμε από τον τίτλο του τραγουδιού, φαίνεται ότι ούτε η ίδια η Ιρλανδία δεν πίστευε στη νίκη της.

«Everybody» – Tanel Padar, Dave Benton και 2XL, Εσθονία (2001)

Το 2001, η Εσθονία κέρδισε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision με το τραγούδι «Everybody», το οποίο ερμήνευσαν οι Τάνελ Πάνταρ και Ντέιβ Μπέντον. Παρά τη δημοφιλία της Δανίας και της Γαλλίας, η Εσθονία κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση.

«Hard Rock Hallelujah» – Lordi, Φινλανδία (2006)

Οι Lordi, μια μπάντα από τη Φινλανδία, εμφανίστηκαν στη σκηνή της Αθήνας φορώντας τερατώδεις στολές και ερμηνεύοντας ένα καθαρό hard rock κομμάτι. Αν και το κοινό δεν είδε ποτέ τα πραγματικά τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, τους απονεμήθηκε η πρώτη θέση εκείνης της χρονιάς.

«Party For Everybοdy» – Buranovskiye Babushki, Ρωσία (2012)

Οι αγαπημένες γιαγιάδες του Μπουράνοβο εκπροσώπησαν την Ρωσία στον διαγωνισμό του 2012 με το τραγούδι «Party for Everybody», κερδίζοντας μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Eurofans. Με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και τον φυσικό τους αυθορμητισμό, κατάφεραν να κλέψουν την παράσταση και να κερδίσουν τις καρδιές του κοινού, αποσπώντας την 2η θέση εκείνης της χρονιάς.

«Wild Dances» – Ruslana, Ουκρανία (2004)

Μια εκκεντρική εμφάνιση που όμως κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές των φαν της Eurovision και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό εκείνης της χρονιάς ήταν αυτή της Ουκρανής Ρουσλάνα. Εμφανίστηκε στη σκηνή του θεσμού με εμφάνιση γυναίκας των σπηλαίων και ερμήνευσε το τραγούδι «Wild Dances», αναστατώνοντας το κοινό και ξεπερνώντας ακόμα και τον δικό μας Σάκη Ρουβά, που ήταν εξίσου φαβορί με το τραγούδι «Shake It».

«Running Scared» – Ell & Nikki, Αζερμπαϊτζάν (2011)

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Αζερμπαϊτζάν κατέκτησε τη νίκη στον διαγωνισμό της Eurovision, συμμετέχοντας από το 2008. Το ζευγάρι Ell & Nikki και το τραγούδι «Running Scared» ήταν αυτά που τους χάρισαν αυτή την επιτυχία, συγκεντρώνοντας συνολικά 221 βαθμούς στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

«1944» – Jamala, Ουκρανία (2016)

Στον τελικό της 61ης Eurovision το 2016, είδαμε μια εντυπωσιακή ανατροπή. Η Αυστραλία, που κατείχε την πρώτη θέση κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, τελικά έμεινε δεύτερη, με την Ουκρανία να κερδίζει την πρωτιά με 534 βαθμούς, χάρη στην ψήφο του τηλεοπτικού κοινού. Το τραγούδι προκάλεσε αντιδράσεις λόγω του πολιτικού του περιεχομένου, που αναφέρεται στον διωγμό των Τατάρων της Κριμαίας από τη Σοβιετική Ένωση.

Στη συνέχεια, η Αυστραλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ η Ρωσία ήταν τρίτη, η Βουλγαρία τέταρτη με 307 βαθμούς, και η διοργανώτρια Σουηδία πέμπτη. Η Jamala, που βρισκόταν στην τρίτη θέση στα στοιχήματα και τη δεύτερη στο televoting και στις επιτροπές, κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση.

«Toy» – Netta, Ισραήλ (2018)

Η Netta Barzilai από το Ισραήλ έφερε ζωντάνια και ρυθμό στη σκηνή της Eurovision με το τραγούδι «Toy», το οποίο ήταν το φαβορί του διαγωνισμού και κατέκτησε την πρώτη θέση, επιβεβαιώνοντας όλες τις προβλέψεις.

Το τραγούδι της αναφέρεται στο κίνημα #MeToo, κάτι που φαίνεται και από το ρεφρέν του, «I’m not your toy» (δεν είμαι το παιχνίδι σου). Η ερμηνεία της Netta Barzilai ήταν εντυπωσιακή, συνδυάζοντας εκπληκτικά φωνητικά με κινήσεις που θύμιζαν κότα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: