Jumbo αξίας 4 Δισεκατομμύρια: Μεγιστάνας ο Βακάκης, έκανε κίνηση ματ & έγινε από τους πιο πλούσιος στον κόσμο

May 10, 2024

Jumbo αξίας 4 Δισεκατομμύρια: Μεγιστάνας ο Βακάκης, έκανε κίνηση ματ & έγινε από τους πιο πλούσιος στον κόσμο


Διαφ.

Τέσσερα εκατομμύρια μετοχές της Jumbo αντί της αρχικής πρόβλεψης για δύο εκατομμύρια, διέθεσε τελικά ο Απόστολος Βακάκης μέσω του placement.

Ο Απόστολος Βακάκης, βασικός μέτοχος της Jumbo, δεν σταματάει να εκπλήσσει. Ενώ διοικεί τη μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα της χώρας –εξαιρουμένων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ- με μότο «keep it simple» (κράτα το απλό), ιδιαίτερα πολύπλοκη είναι η σκέψη του όσον αφορά τη διαχείριση της μετοχικής του περιουσίας.

Χθες που η μετοχή της Jumbo έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας πρώτη φορά στα 30 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, ο βιομήχανος της χαράς αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο placement, το τρίτο κατά σειράν στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας.

Όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ο Απόστολος Βακάκης μέσω της Tanocerian Maritime διέθεσε τελικά 4 εκατομμύρια μετοχές, ή το 3% της Jumbo, στην τιμή των 27,20 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg. Αρχικά κυκλοφόρησε ότι ο Απόστολος Βακάκης θα διέθετε το 1,5% των μετοχών, δηλαδή 2 εκατομμύρια μετοχές, με τα έσοδα να είναι γύρω στα 55 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω τιμή διάθεσης, ήτοι 27,20 ευρώ ανά μετοχή, αντιστοιχεί σε discount 9,3% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής χθες (σ.σ. 30 ευρώ). Το εισπραχθέν τίμημα υπολογίζεται στα 108,8 εκατ. ευρώ.

Πάντως από την πλευρά του Απόστολου Βακάκη υποστηρίζεται ότι δεν υπήρχε μεγάλη έκπτωση διότι το τίμημα της διάθεσης των μετοχών αποτελεί το μέσο όρο της τιμής της μετοχής στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή Tanocerian Maritime, η οποία ελέγχεται πλήρως από τον Απόστολο Βακάκη, δραστηριοποιείται κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ διατηρεί συμμετοχές σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια, όπως τα ακίνητα. Στη Jumbo 9,99% κατέχει η FMR LLC και 5,0514% η Capital Group Companies Inc.

Το τρίτο placement από το 2017

Πριν 3 χρόνια και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021, ο 70χρονος σήμερα επιχειρηματίας είχε εισπράξει άλλα 77,17 εκατ. ευρώ, από την παραχώρηση του 3,86% της εταιρείας έναντι των 14,7 ευρώ ανά μετοχή.

Και εκείνο το placement έγινε σε χαμηλότερη τιμή όχι μόνο σε σχέση με την τότε τρέχουσα τιμή της μετοχής, αλλά ακόμα και με την αντίστοιχη κίνηση που είχε κάνει το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2017 ο Mr Jumbo είχε πουλήσει το 3,5% της εταιρείας στα 14,95 ευρώ ανά μετοχή και είχε εισπράξει 71,19 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ακριβώς προηγούμενη παραχώρηση μετοχών, ο επιχειρηματίας, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή είχε αναφέρει: «Πούλησα τις μετοχές μου γιατί έχω δυο κόρες…. Μία που θα παραμείνει στην επιχείρηση και θα την «τρέξει» και άλλη μία που δεν εμπλέκεται με την επιχείρηση, αλλά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση. Και δεν θέλω να έχουν καμία σύγκρουση…»

Το ποσό των περίπου 109 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo, ακολουθώντας την τακτική αποκόμισης κερδών, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν, προορίζεται για τις δύο του θυγατέρες, τη Χριστίνα και τη Σοφία, που αμφότερες έχουν παντρευτεί εφοπλιστές.

Οι προβλέψεις

Μολονότι οι πωλήσεις «τρέχουν» ικανοποιητικά, όπως διαπιστώνεται και τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου εφέτος (+6%), ο επικεφαλής του ομίλου κράτησε χαμηλά τον πήχη για αύξηση πωλήσεων 8%-10% το 2024, εκτιμώντας πως πρέπει να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εστίες πολέμου και κρίσεων στη περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια δυναμικό 2023 για τα Jumbo, καθώς είδε άλμα κερδοφορίας 21,88% και καθαρά κέρδη 303 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις του ομίλου ξεπέρασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά +13,90% σε σύγκριση με το 2022, στα 1.081,39 εκατ. ευρώ.

Mr.Jumbo, Απόστολος Βακάκης: “Δυστυχώς η επιτυχία εξελίχθηκε σε αποτυχία, το ίδιο θα συμβεί και με την Ελλάδα”

Ο Απόστολος Βακάκης, κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας Jumbo, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να κινηθεί πιο γρήγορα για να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Jumbo, εξέφρασε την άποψη πως η χώρα εκπέμπει επενδυτική αισιοδοξία, ωστόσο, στην πραγματικότητα κινείται με ρυθμούς «παραπληγικού σαλιγκαριού».
Παράλληλα, στηλίτευσε τη πολιτική των επιδομάτων και των μέτρων στήριξης, υπογραμμίζοντας ότι «το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει» και ζήτησε να μείνει έξω η οικονομία από το πολιτικό παιχνίδι, ενώ χρησιμοποίησε και το παράδειγμα της Μυκόνου, προκειμένου να υποστηρίξει τη σημασία της διαχείρισης μιας επιτυχίας σε οικονομικό επίπεδο και την ανάγκη ενίσχυσης και βελτίωσης λειτουργιών και υποδομών.

Αναλυτικά, ο Απόστολος Βακάκης επεσήμανε ότι «λένε πως να μαντεύεις το μέλλον είναι μάταιο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προνοείς. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα εκεί που νομίζεις ότι έχεις επιτυχία, τελικά αποτυγχάνεις. Δείτε το παράδειγμα της Μυκόνου, ένα νησί με τεράστια ανάπτυξη, αλλά χωρίς αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών. Πρώτα έγινε οικονομικά απρόσιτη για τους Έλληνες και μετά οι ξένοι διαπίστωσαν ότι αυτό που προσφέρει για τα χρήματα που δίνουν, είναι μη ανταγωνιστικό και επέλεξαν άλλους προορισμούς. Έπρεπε να προνοήσουν αυτό που συνέβη. Δεν το έκαναν και έτσι η επιτυχία σταδιακά εξελίχθηκε σε αποτυχία. Το ίδιο και με την Ελλάδα. Εκπέμπουμε επενδυτική προδιάθεση και επενδυτική αισιοδοξία, αλλά κινούμαστε με ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού. Πώς θα ανταγωνιστούμε άλλες χώρες; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα για να μπορούμε να μοιράζουμε τα οφέλη. Το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η οικονομία πρέπει να μείνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι».

Για κερδοσκοπικά παιχνίδια έκανε λόγο ο Απόστολος Βακάκης

Στο μεταξύ, ο Απόστολος Βακάκης έκρουσε για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του καταναλωτή που στήνονται στην αγορά, ιδίως καθώς η επικρατούσα τάση παγκοσμίως είναι ο αποπληθωρισμός και όχι ο πληθωρισμός.

Όπως σημείωσε «μπορεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ο διάχυτος φόβος αποσταθεροποίησης. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ή τη γενίκευση ενός πολέμου, ωστόσο, είναι κερδοσκοπικό να διατηρείς τιμές υπό το φόβο ενός νέου κινδύνου. Δημιουργούμε ένα πρόβλημα που καλούμαστε να το λύσουμε (…) το πιο σημαντικό σήμερα είναι η προσπάθεια να γεφυρώσουμε το εισόδημα του καταναλωτή με τις τιμές που καλείται να πληρώσει. Όσο αυτό το κομμάτι δεν αποτελεί εθνικό σκοπό- δηλαδή να μην κερδίσουμε σε βάρος του καταναλωτή- θα μπούμε σε μεγάλα προβλήματα. Τα βλέπουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Αντί σύνεσης επικρατεί στην αγορά το ποιος πρώτος θα πάρει τα λεφτά του καταναλωτή» και χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» τα επιχειρήματα ότι πιέζονται σήμερα τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.

Η αναφορά του Απόστολου Βακάκη στον πόλεμο του Ισραήλ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ και κατά πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αύξηση των τιμών, ο Απόστολος Βακάκης ανέφερε ότι «εάν ο πόλεμος γενικευτεί και αρχίσουν τα καύσιμα να αυξάνονται, είναι μία άλλη παράμετρος. Σήμερα, όμως, η τιμή στο βαρέλι του πετρελαίου είναι στα 85 δολάρια. Για ποιο λόγο βλέπει κάποιος ότι θα φτάσουν στα 300; Είναι ανέντιμο προς τον καταναλωτή αυτό. Και ειδικά όταν κάποιοι αυξάνουν τις τιμές, αλλά δεν αυξάνουν και τους μισθούς που χορηγούν. (…) Καθημερινά λαμβάνω μηνύματα που είναι τα ανάποδα από αυτά που θα έπρεπε να παίρνω. Ενώ υπάρχει μία σαφής διάθεση αποπληθωρισμού, στην Ελλάδα παραμένει μία έντονα κερδοσκοπική τάση. Η οποία δεν είναι αδικαιολόγητη, αλλά είναι πρώιμη. Κακώς οι άνθρωποι πρωτοποθετούνται. Η ισοπαλία έπρεπε πάντα να δίνεται στον καταναλωτή. Και αυτή έπρεπε να είναι η μεγαλύτερή μας ανησυχία και μετά τα πόσα χρήματα δίνουμε στους μετόχους».

Και συμπληρώνει «δεν είμαι φιλάνθρωπος επειδή μειώνω τις τιμές, αλλά πιστεύω στο πελατοκεντρικό μοντέλο, με την ισοπαλία υπέρ του καταναλωτή (…) Ο εργαζόμενος υποφέρει κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τον καταναλωτή» και πρόσθεσε ότι πάγια πολιτική της Jumbo είναι να μην εξαναγκάζει σε εκτός προϋπολογισμού αγορές τους πελάτες της, τονίζοντας «εμείς κρύβουμε τα ακριβά παιχνίδια για να μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους γονείς. Όποιος έχει τα χρήματα ας τα αναζητήσει, δεν θα τα βγάλουμε όμως μπροστά».

Ο Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Jumbo διαβεβαίωσε τους παριστάμενους μετόχους ότι το guidance της κερδοφορίας για φέτος ισχύει ως έχει και κατέληξε ότι «η πρόβλεψή μας είναι με βάση το μπάτζετ μας και έχει περιθώριο να χάσει, παραμένοντας η πρόβλεψη σταθερή. Μπορεί να ανατραπούν όμως οι καταστάσεις μακροπρόθεσμα εάν ο πόλεμος γενικευτεί. Αυτό ευχόμαστε να μην συμβεί, αλλά αυτό δεν το ξέρει κανείς. Συμφέρει την ανθρωπότητα να γενικευτεί ο πόλεμος; Η απάντηση είναι ‘όχι’. Μπορεί η Jumbo να κάνει κάτι; Καμία επιχείρηση δεν μπορεί. Εδώ ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί…».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: